GTSO ilçe basını ile bir araya geldi
GTSO ilçe basını ile bir araya geldi

GTSO ilçe basını ile bir araya geldi

GTSO ilçe basını ile bir araya geldi

Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri ilçede faaliyet gösteren gazete ve yazılı basın temsilcileri ile bir araya geldiler.

Toplantıda bölge ekonomisine büyük değer katacak olan Yeşil Organize Sanayi Bölgesinde yapılan çalışmalar büyük beğeni aldı.

Ticarette Gemlik Gümrük Müdürlüğü 133 gümrük bölgesi arasında 2023 yılında 8. Sıraya yerleşti.

GTSO öncülüğünde oluşturulan Konteyner kent çalışmaları ve yaşanan süreç duygulu anlar yaşattı.

GTSO Yönetim Kurulu başkanı Hasan Hamaloğlu, Meclis Başkanı Mehmet Anar ve yönetim kurulu başkanvekili Fatih Ayvaz ile Genel sekreter Emre Gemicioğlu’nun katıldığı toplantıda, Gemlik Körfez Gazetesinden Kadri Güler, Gemlik Haber Gazetesinden Serhat Seferoğlu, Yeni Gemlik Gazetesinden Ömer Faruk Demirok, Gemlik Manşet Gazetesinden Kazım Bulut ve Gemlik Gündem Gazetesinden Hurşit Topal katıldı.

GTSO ilçe basını ile bir araya geldi
GTSO ilçe basını ile bir araya geldi

Oda Başkanı Hamaloğlu slayt sunumu eşliğinde yaptığı açıklamada, “göreve geldiğimiz Ekim 2022 tarihinden itibaren, 1,5 yıllık süreçteki faaliyetlerimizle ilgili bilgilendireceğim.

Yaşadığımız 6 şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremde, hızlı ve etkin bir aksiyon alarak, İskenderun merkezde Gemlik konteynır kent kurulmasına önderlik ettik. Bu konuda, başta bölge milletvekilimiz, kaymakamımız, belediye başkanımız, Gemlik Ticaret Ve Sanayi Odası’nın çok kıymetli üyeleri ve özellikle nakliye sektöründeki firmalarımız ve vatandaşlarımıza bize verdikleri destekten ötürü minnettarız. Ayrıca Gemlik Konteynır Kentte ilçe milli eğitim müdürlüğümüzle birlikte TÜBİTAK 4007 projesini gerçekleştirdik. 30 öğretmenimizle beraber 3 binin üzerinde depremzede öğrenciye 3 gün boyunca bilim anlattık. Onların yaralarına bir nebze de olsa merhem olduk” dedi.

Hamaloğlu, “Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizden gelen yoğun talep üzerine ilçemizde yeşil mutabakata dayalı ve kendi enerjisini kendi üretebilen bir Yeşil Organize Sanayi Bölgesi kurmak üzere İlçe kaymakamımız Hasan Göç ile birlikte çalışmalar yürütmeye başladık. Yeşil OSB kurma amacımız ilçemizin ekonomik büyümesini teşvik etmek, bölgenin gelirini arttırmak, istihdam yaratmak, işletmelerin teknolojik gelişimlerine katkı sunmak, uluslararası pazarlara daha kolay ulaşımlarını sağlamak, çevre dostu sürdürülebilir hedefler ile endüstriyel büyümeye katkı sağlamak ve Gemlik Ticaret ve Sanayi Odamıza kayıtlı 2 bin üyemiz ve 20 bin çalışanımıza destek vermektir. İnşallah 2026 yılında Yeşil OSB’nin inşaatına başlayacağız” ifadelerini kullandı.

GTSO başkanı Hasan Hamaloğlu, “Girişimçi gençlerin önünü açmak ve onları geleceğe hazırlamak için girişimçilik ve kuluçka merkeziyle ilgili sanayi ve teknoloji bakanlığımız ve Bebka ile görüştük. 2024 yılında girişimcilik merkezimizi Gemlik Ticaret Ve Sanayi Odamıza kazandıracağız. Odamızda sürekli gelişim vizyonumuzla, üye eğitimlerimize devam etmekteyiz. Son dönemde 10 ayrı eğitim verdik. Önümüzdeki dönemde bu eğitimlerimiz artarak devam edecektir. Üniversite öğrencilerimize verdiğimiz burs miktarını artırırken, sayısını da 125’den 218 e çıkardık. Yine Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB İşbirliği ile TOBB Gemlik Anaokulu projemizi tamamladık. Kısa sürede açılışını yapmayı planlıyoruz.

Yaptığımız lobi çalışmaları sonucunda Gemlik Fen Lisesi açıldı. Bina yapımı da programa alındı. Ayrıca Togg Ve Batarya Fabrikası için teknoloji lisesinin takipçiyiz. Uludağ Üniversitemiz ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle Gemlik Ticaret Ve Sanayi Odası olarak ortak projeler yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Oda yönetimi ile birlikte, “Odamızın 100 den fazla üyesini ziyaret ettik. Onların sorunlarını dinledik ve çözüm noktasında aksiyon aldık” diyen Hamaloğlu, “Gemlik Ticaret Ve Sanayi Odasını, hem Gemlik’te, hem Ankara’da, hem de yurtdışında en üst düzeyde temsil ettik. Fuarlarda, kongrelerde, ödül törenlerinde, açılışlarda bulunduk, lise ve üniversitelerde davetlerde konuşmacı olarak yer aldık. Sektör temsilcilerimiz ile birlikte Worldfood İstanbul Fuarına Katıldık. 17.Uluslarası Ayvalık Zeytin Hasat Festivaline Katıldık. İzmir Zeytin Ve Zeytinyağı Sektör Buluşması ve ödül törenine katıldık. Antalya YÖREX 12.yöresel ürünler fuarına katıldık. bu fuarlarda coğrafi işarete sahip dünyaca ünlü Gemlik zeytinimizi , zeytinyağımızı şıramızı, Lütenitsamızı  tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunduk. Üyelerimizin fuarlara katılımını destekleyerek, dünyayla entegre olmaları için attıkları bu adımda yanlarında yer alıyoruz” dedi.

 

GTSO ilçe basını ile bir araya geldi
GTSO ilçe basını ile bir araya geldi

GTSO başkanı Hamaloğlu ve Meclis başkanı  Anar, 2023 yılı ticari verileri de paylaşarak, “2023 Yılını geride bıraktık. Yeni hedefler, yeni projelerle yeni yılı karşılamanın heyecanını yaşıyoruz.

2023 yılını ekonomik ve ticari olarak değerlendirdiğimizde İhracat Hacmimiz 11.276.289.000 dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam 2022 yılında 12.466.145.000 dolardı. Gemlik Gümrük Müdürlüğü 133 gümrük bölgesi arasında 2023 yılında 8. Sıraya yerleşti.

İthalat hacmimiz ise 11.348.384.133 dolar olarak gerçekleşti. Yine bu rakam 2022 yılında 9.921.395.000 olarak gerçekleşmişti.

Gemlik Serbest Bölgesi İşlem Hacmi 2023 yılında  2.877.799.604 dolar olarak gerçekleşti. 2022 yılında ise bu rakam 2.552.743.214 dolar olarak gerçekleşmişti. Serbest bölgemizin işlem hacmi bir önceki yıla oranla yaklaşık %1 oranında büyüme göstermiştir.

2023 yılında Gemlik’te 188 şirket kurulurken, 87 şirket ticari faaliyetine son vermiştir.  2022 Yılında ise 203 firma kurulmuş 97 firma ise faaliyetine son vermişti. 2023 yılında ayrıca  1500 yakın Ticaret Sicili Tescil işlemi yapılmıştır, kurum ve kuruluşlarla 1500 ‘ün üzerinde yazışma yapılmıştır.

2023 yılında odamız aracılığı ile 95 adet kapasite raporu verilmiştir. Bu rakam 2022 yılında 84 olarak gerçekleşmişti. Yine 2023 yılında odamız aracılığı ile 323 adet ekspertiz raporu verilmiştir. İlçemizdeki aktif çalışan sayısı 20 bin kişinin üzerinde seyretmektedir. Bu sayının 14 bin  kişisi Serbest Bölgemizde istihdam edilmektedir.

2023 yılında odamız aracılığı ile 40.000’e yakın ihracat belge onayı yapılmış olup, 43.212 adet de belge çıkışı yapılmıştır. Bu rakamlarla odamız Türkiye’de en çok onay yapan odalar arasında yerini almıştır.

2023 yılında Gemlik limanlarımıza toplamda 51.808.150 Gros Tonluk 3081 adet gemi gelmiştir. 745.494 TEU Konteynır elleçlemesi yapılmıştır.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (Togg), hız kesmeden üretimine devam etmektedir. An İtibari ile Gemlik TOGG kampüsünde 1600 ‘ün üzerinde kişi istihdam edilmektedir. TOGG tek vardiyadan 2 vardiya üretime geçmiş bulunmaktadır. An itibari ile çekilişle süreci bitmiş, standart satın alma süreçleri başlamıştır.

TOGG 2024 yılında yeni üretime girecek olan T10F sedan modelini tanıttı. Sedan modelin 2025 yılı mart ayı içinde seri üretime geçeceği öngörülmektedir. Şimdiden ülkemize hayırlı vede uğurlu olmasını diliyoruz.

Batarya fabrikası SIRO ‘da saatte 12 adet batarya üretilmektedir. Yılda 28 Bin adetin üzerinde uzun ve kısa menzil olmak üzere batarya üretimi yapılmaktadır. Batarya üretimini yanı sıra , yılda 300 bin adette bataryayı oluşturan ana unsur olan modül üretimi yapılmaktadır. SIRO’da toplam 837 kişi istihdam edilmektedir. Bataryayı oluşturan ve an itibari ile ithal edilen hücrelerin imalatı için tesis inşaatı devam etmektedir. 2025 yılında SIRO ‘nun yeni tesisine taşınması ve batarya – modül ile birlikte hücre üretimine de başlaması öngörülmektedir” dediler.

Hamaloğlu toplantının son kısmında, “Türkiye ekonomisini değerlendirdiğimizde Finansal piyasalarda, yılın ilk çeyreğinde yurt içinde 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketiyle birlikte dalgalı bir seyir izlendi. 2022 Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın artırdığı jeopolitik riskler ekonomide endişeleri artırdı. Süreçleri Gemlik özelinde değerlendirdiğimizde ise 2023 yılında % 1,10 – oranında küçük bir cari açık verse de genel olarak dengeli bir ekonomik seyir izledi. İlçemize kurulan TOGG – SIRO gibi büyük projelerin yanında gerek serbest bölgemize gerekse sanayi bölgemize kurulan yeni yatırımlarla ilçemiz istikrarlı bir şekilde büyüme devam etmektedir” dedi.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Halk Gününün ikincisini gerçekleştirdi. Başkan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir