Eski Türk Filmlerine Neden Yeşilçam Denir?
Eski Türk Filmlerine Neden Yeşilçam Denir?

Eski Türk Filmlerine Neden Yeşilçam Denir?

Eski Türk Filmlerine Neden Yeşilçam Denir?

Yeşilçam dediğimizde aklımıza nice efsane sanatçıların yer aldığı eski türk filmleri aklımıza gelmektedir. Yeşilçam filmleri olarak adlandırdığımız eski türk filmleri, Türk kültürünün önemli bir parçası haline gelmiş ve türk toplum yapısını yansıtır nitelikte olmuştur.

Yeşilçam filminin ortaya çıkmaya başladığı dönemde herkesin hemen kabul ederek oynamak istediği bir durumla değil aksine sanatçıların yarısının kabul etmediği ve oynamak istemediği bir durumla karşı karşıya gelinmiştir. Böylece tiyatro oyuncuları ikiye ayrılmıştır. Buna rağmen yeşilçam sinemasına geçilmesiyle birlikte sinema ivme kazanmış ve yılda en az 40- 50 film çekilmeye başlanmıştır. Yeşilçam günden güne öyle bir ivme kazanmıştır ki, Safa Önal 400 den fazla filme çekilen  senaryolarıyla ‘‘Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmeyi başarmıştır. Bu filmlerde rol almak günümüzde olduğu kadar basit de değildi. Oyuncu olabilmek için  hatta rol alabilmek için sinema yarışmalarına katılıyorlardı.

Yeşilçam Sineması

Yeşilçam filmleri aynı konuları çok fazla filmde tekrar tekrar anlatmıştır. Konuların aynı anlatılmasıyla birlikte seçilen hikaye çerçevesinde başrolün maceraları,çoğunlukla aynı mekanlar üzerinden sinemaya aktarılmıştır. Yeşilçam da sadece mekanlar değil kişilerde de kalıplaşma ve aynı tipler görülmektedir. Bunların sebebi ise bilinçli bir çabadan ziyade deneme yanılma yoluyla, maddi anlamda kısıtlılıktan veya kolaylıktan ortaya çıkan durumlardır. Zamanın popüler olan ve daha çok salon filmlerinin çekildiği yeşilçam sinemasında zamanla toplumsal konulara da değinilerek toplumsal filmler de çekilmiştir.

 

Neden Yeşilçam Sineması Denildi ?

 

Peki neden eski filmlere ‘‘Yeşilçam Filmleri’’, ‘‘Yeşilçam Sineması’’ diyoruz? Aslında üzerinde düşünülerek ve bilinçli bir şekilde verilmiş bir isim değildir. Film şirketlerinin yazıhanelerinin çokça yer aldığı İstanbul Beyoğlu’nun bir semti olan Yeşilçam Sokağı’ndan  dolayı eski türk filmlerine yeşilçam denilmiştir. Eski filmler için Yeşilçam, Türkiye’nin Hollywood’u demekti ve dönemine damga vuran sanatçıların geçtiği, yetiştiği ve keşfedildiği bir sokak.

 

Hala günümüzde Yeşilçam Filmlerine ilgi devam etmektedir. Hatta filmlerin görüntü kalitesini iyileştirmeye yönelik restorasyon yapılmakta ve tekrar izleyiciye sunulmaktadır. Televizyondan dijital film izleme platformlarına kadar Yeşilçam filmlerine rastlanılmaktadır. Bunun sebebi ise hala izlemekten bıkmadığımız, ilk kez izliyormuşcasına olan heyecanla yeşilçam’ın talep edilmesidir.

 

 

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Halk Gününün ikincisini gerçekleştirdi. Başkan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir