Gemlik’in sembollerinden Balıkpazarı Camii ibadete açıldı
Gemlik’in sembollerinden Balıkpazarı Camii ibadete açıldı

Gemlik’in sembollerinden Balıkpazarı Camii ibadete açıldı

Gemlik’in sembollerinden Balıkpazarı Camii ibadete açıldı

Gemlik’in sembol yapılarından olan Balıkpazarı Camii, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından kılınan Cuma Namazı ile birlikte yeniden ibadete açıldı.
Bursa Valisi Yakup Canbolat, Gemlik Belediye Başkanı Uğur Sertaslan, Ak Parti önceki dönem Bursa milletvekili Zafer Işık, Gemlik müftü vekili Mehmet Durmuş,Esnaf Odası başkanı İsmail Beki, önceki dönem Ak Parti ilçe başkanı Şamil Yiğit ile cami cemaati katıldı.
Bilindiği gibi Gemlik’te yaşayan Rumlar tarafından kilise olarak yapılan ve inşa kitabesi bulunmayan cami, 19. yüzyıl sonlarında inşa edildi. Paragia-Pazariotissa Kilisesi olarak bilinen yapı, 1922-1923 yıllarında vuku bulan nüfus mübadelesi sonucunda camiye çevrilerek bugünkü halini aldı. İlerleyen dönemlerde kuzeydoğu köşesine minare eklenen cami, doğu-batı doğrultusunda gelişmiş kapalı şemayı yansıtıyor. Yapının üzeri ortada büyük kubbe ve yanlarda dört yarım kubbe ile kapatıldı.
Restorasyon çerçevesinde caminin çatı örtüsü üzerinde bulunan kurşun kaplamalar sökülüp, izabe edilip, yeniden kaplama yapıldı. Kurşun altı çatı örtüsü ve makasları yenilendi. Alaturka kiremit döşendi. Cami dış cephelerinde bulunan çimento sıvalar raspa edilerek horasan sıva yapıldı. Pencere, kemer ve kornişler temizlenerek ihya edildi. İç cephelerdeki çimento sıvalar raspa edilerek horasan sıva yapıldı. İç ve dış cephe boyanırken, camide bulunan taşıyıcı kolonlar çelik donatılarla güçlendirildi. Minber, mihrap ve kürsü ahşap malzeme ile yeniden imal edildi. Dış cephedeki demir kapılar yenilendi. Zemin döşemesi yenilenirken, döşeme üzerine ısıtıcı şilte serildi.
Cami minaresinin projelerinin de hazır olduğu ve ilerleyen zamanlarda yapılacağı belirtildi.
(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor

Gemlik’te halk günleri devam ediyor Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Halk Gününün ikincisini gerçekleştirdi. Başkan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir