TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM
TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM

TÜRK BİRLİĞİNE IŞIK GAZİ MUSTAFA KEMAL FİKİRLERİ GEREK ve ŞİİRİM

TÜRK BİRLİĞİNE IŞIK GAZİ MUSTAFA KEMAL FİKİRLERİ GEREK ve ŞİİRİM

 

Türkler dünya tarihi içerisinde köklü geçmişi olan bir millettir. Türk adı, belirli bir topluluğun kavmi ismi olmasından öte siyasi mensubiyet ifadesi olarak kullanılmıştır. İlk defa Göktürklerde devlet adı olarak kullanıldıktan sonra, Türk soyundan gelenlerin milli adı haline gelmiş ve kaynaklarda bu şekliyle kullanılmaya başlanmıştır. Bugün Dünya üzerinde Türkler oldukça geniş bir coğrafya ya yayılmış halde. Türk Dünyası olarak tanımladığımız coğrafyada Türklerin oranı küçümsenemeyecek kadar önemli. Dünya Türk nüfusu 350 milyon dan fazla ve genel hatları ile sınırları çizilen coğrafya dünya tarihinde kültürel, siyasi ve ekonomik anlamda her zaman büyük öneme sahip olmuştur.

*

Tarihi ipek yolunun geniş bir bölümü bu coğrafya içerisine uzanmıştır. Bu coğrafya dünya siyasetine ve yönetimine şekil vermiş pek çok devletin kuruluşuna ve yıkılışına şahitlik etmiştir. Çin işgali altında olan Türkistan, İran toprakları içerisinde yer alan Azerbaycan ile birlikte Batı Trakya, Asya, Afrika’dan, Moğolistan sınırına kadar kesintisiz bir Türk nüfus sahası oluşmaktadır. Türk dünyası coğrafyasının neredeyse her yerinde Türkler açısından var olma ve ayakta kalma mücadelesi yaşanmaktadır. Böylesine devasa bir coğrafyanın özellikle tarihini, ne yazık ki gelecek nesillere tam anlamı ile aktarılmamaktadır. Milli eğitimde ilkokuldan üniversite ders kitaplarına konulması ve bir toplumun kendi çocuklarını gelecekte birer olgun birey olarak yaşamaya hazırlamak için, aktarmak istemek ve resmen kabul görmüş olan bilgileri içerirler. Tarih ve coğrafya ders kitapları aracılığıyla toplumlar köklerini, belirli bir yerde niçin ve nasıl yaşadığını, bu yerin nasıl tanımlanıp nitelendirilebileceğini, başka bir deyişle kim olduklarını açıklamaya çalışırlar ve gelişmeler sağlanır.

*

Türk Dünyası Tarihi ve Coğrafyasına ilişkin bilgiler bize bu dönemdeki Türk dünyasına ilişkin bilgi ve bakış açısını da yansıtabilecek yeterli donanımda değildir. Türk Dünyası Coğrafyasına nasıl yer verildiğinin ortaya konması gereklidir. “Türk Dünyası Coğrafyası”  “Türk Dünyası Tarihi ”adının hiç kullanılmadığı ve Türk Dünyasının tamamına ilişkin bilgilerin yer almadığı araştırmacılar tarafından tespiti görülmekte, bu eksiklerin acilen giderilmesidir. Türk Dünyasının önde gelen aydınları, gelecek nesillere aktarabilecekleri ”Müfredat Programı” veya ”Ders Kitapları” konusunda neredeyse hiç bir çalışma yapmamış. Daha doğrusu, Türk Dünyası Birliğini gelecek nesillere aktaracak köprü, tamamen ortadan kaldırılmıştır.  Dağa taşa Bozkurt işareti yapıp, Turan, Türk Birliği demeyle olmuyor.

*

Türk Birliği çalışmaları, birlik komisyonu oluşum kararıyla öncelik, maddeler önemlidir. Vize şartlarını ortadan kaldırılması,  mal ve hizmet, sermayede serbest dolaşımı, Ortak taşımacılık, eğitim, tarım, kültür ve Ortak enerji, uzay, Ekonomik, para birliği, vergi sistemi, Ortak bir dış politika, güvenlik, Ortak bir savunma sanayi ve ordu, Türk Birliği, merkez Bankası kurulması, bu maddelerin karara bağlanması ve 7 bağımsız Türk Devleti tarafından yürürlüğe girmesi önünde hiçbir engel yoktur. Türk Birliği’nin gerçekleşmesi için ilk adımıyla, bazı coğrafyalarda özek, yönetimlerle yönetilen, Türk topluluklarında gelişmeleri konusunda birliğe dahili için önemle olmalı ve tüm bu gelişmelerden öncelikli önemlisi ,Türk ülkeler birliğine sevdalı bilge zihniyetlerin oluşumuyla yeni dünya düzeni içinde söz sahibi ola bilmektir. Yedi, Türk devletler arasında, Avrupa Birliği gibi olan ve Türk milletine özgü bir birlik kurulması için hazırlanmasıdır.

*

Türk dünyası kuruluşuna örnek “GAZI MUSTAFA KEMAL ATATÜRKÜN” İdealleri gibi düşüncelerindeki zamanın şartlarında verdiği bağımsızlık mücadelesi, gelecekte dünya Türklüğün ışığını hissederek, Türküye Cumhuriyetinin kuruluşunda, Türkün ana vatanın öncü, Türk birliğine yaptıklarıyla hazır duruma getirme amacıdır. Yaptıklarına bakalım. Başta eğitime önem vermesi, Tarih 1926 da kurulan Kayseri Uçak Fabrikası açılması, fabrikanın elektriği yok,  Fabrika, Jeneratörle çalıştırılmış. Tren yolu yapılmış, Baraj yapılması, elektrik sağlanması, havaalanı Fabrikanın inşası sırasında eşek, katır, deve bile halktan kiralanarak malzeme taşıması sağlanmış. Gıda ve giyeceğin tamamı iç piyasasından karşılanması kısıtlıda olsa ilaç ve aşı üretimini gerçekleşmesidir.  Böylece marangoz, manav, hububatçı, terzi, ayakkabıcı, demirci, bakırcı ve bir çok benzeri mesleklerin gelişmesiyle, üretim yapma imkanı doğmuştur. Anneler, Babalar devletine bağlılığı, güvenleri, sevinçleri övünerek söylemleri evlatlarımız devletimizin fabrikalarında çalışır, diyerek övünmeleri, acılan bu fabrikalar, fabrikadan,  öte bir eğitim kurumuna dönüşmüş, sektörler bazında, metal sanayisinin temelini oluşturması ve bazı ülkelere satışlar gerçekleştiren ekibiyle, milletiyle ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk kim sorusunun binlerce cevabı araştırmada kayıtlı belgeleriyle yaptıklarıdır.

*

Bu uçak fabrikasını kapatanlar belli, Eğer bu fabrikalar kapanmayıp geliştirilseydi, uçak fabrikasının bugünün dünyasında, Boing, bir Airbus elbette olurdu. ABD ve vahşi emperyalistler, 1945 Dünya savaşıyla ABD bize dünyadaki üstünlüğünü kabul ettirmiş ve İnönü’yü ABD ye yaklaşmasını başarmış ve Menderesi kendine tam bağlamış, olanlar o zamandan bu günlere silsileyle devam ederek satışlar yapılıyor. Bu gidişatla ülkenin, deniz ve adalarında, göz dikenler. Kara topraklarımızın bazı bölgelerde birçoğunu elimizden alma planlarını başlatmaları, acı değil mi? Birde koca ,koca nutuklar atılır. Atam Yolundayız, İzinden ilerliyoruz derler. Eğer bugünlerde Türk ülkeler birliği konusunda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk yol gösterici fikirlerini anlaya bilmeleri umarım, dünya Türk birliğine ışığı olacaktır.  “Dünya Türk birliğiyle giden yolda, Turan birliğinin zaferi olacaktır. Ne mutlu Türküm diyene, İçte birlik, sağlık, esenlikler dilerim,

 

MİLLETİMİZ AŞKINA

Sönmesin şafakları dalgalansın al bayrak,

Bu topraklarda dumanı tütecek ocaklarında.

Gök kubbede yıldızları, Türk’e parlayacak,

Vatan, bayrak, milletimiz, Birlik aşkına.

*

Kurbanlar sıralandı nazlı hilal uğruna,

Kahramanlar şahadet şerbeti içti ufukta,

Dökülen kanlarımız feda olsun yoluna,

Kanımız fedadır, Türk’e istiklal aşkına.

*

Tarih boyunca ülkü uğruna koşarız,

Vurulan zincirleri kıra, kıra aşarız,

Engelli bentleri yıkarak dalar geçeriz,

Yüksek dağlarından geçtik turan aşkına.

*

Etrafımız sarılsa çelikten aşılmaz duvar,

İnançla yolumuzu aydınlatan ışığımız var,

Korkusuzca uğruna şahadet şerbetini içer,

Medeniyet denilen vahşeti yıkma aşkına.

*

Bu vatan toprağında, Türkü horlayana,

Siper ettik bedenleri haçlını uşaklarına,

Üstümüze doğan güneş haktan olursa,

Uzaklar yakınlaşır yarınlar umudu aşkına.

*

Bastığın toprak şehit kanlarıyla sulandı,

Binlerce kefensiz yatana destanlar yazıldı,

Şehitler diyarını incitme toprak şahidi,

Dünya’ya değişmeyiz biz vatan aşkına.

*

Bayrak vatan uğruna olduksa feda,

Bakın şehitler toprağın her alanında,

Can varlığını akıttığımız tümü kanda,

Ruhumuza nakış oldu turan aşkına.

*

İlahi kudretin bedenimizde şuurlu emeli,

Değmesin muhabbet sofrasına namert eli,

Bayrak inmez, ezanların susmasın sedası,

Yurdumun üstünde ebedi kalsın aşkına.

*

Der Mehmet boşandı gözümde yaşım,

Bedenim titrer anlık kendimden geçtim,

Dalgalansın şanlı vatan üstünde bayrağım,

Hakikattir ebedi yolunda milletimiz aşkına.

Y.T: 19.05.2020.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT

OMURGA FITIKLARINA DİKKAT Merhaba sevgili okurlar, bu yazıda pek çok kişinin şikayeti olan boyutuna göre …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir