Gemlikliler tek ses: “Körfezime Dokunma”
Gemlikliler tek ses: “Körfezime Dokunma”

Gemlikliler tek ses: “Körfezime Dokunma”

Gemlikliler tek ses: “Körfezime Dokunma”

Körfezime Dokunma sloganıyla, Gemlik İskele Meydanı’nda gerçekleşen ve yüzlerce kişinin katıldığı basın açıklamasında konuşan Gemlik Belediye Başkanı Sertaslan, “Gemlik Körfezi kirletici etkilerin sınırına geldi. Bu sadece ilçenin değil, tüm Marmara Bölgesi’nin sorunudur. Körfezimiz ve denizimiz çok ciddi risk altındadır. Üzerine eklenecek en küçük bir soruna tahammülü yoktur” dedi.
Gemlik’te faaliyet gösteren bir kimya firmasının, “derin deniz deşarj sistemi” kurma planına tepkiler büyüyor. Vatandaşlar, denize klor başta olmak üzere çeşitli kimyasal salacak ve deniz suyu sıcaklığının kışın bir, yazın iki derece ısınmasına sebep olacak soğutma tesisine karşı Gemlik Belediyesi’nin çağrısıyla bir araya geldiler.
Basın açıklamasına Bursa Milletvekilleri Erkan Aydın, Orhan Sarıbal, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye meclis üyeleri, meslek kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda Gemlikli katıldı.
“Sanayi kaynaklı kirlenmede sınır aşıldı”
Basın toplantısında konuşan Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, sanayi tesislerine karşı olmadıklarını, bu tesislerin istihdam yaratan ve ihracat yapan kuruluşlar olarak gurur kaynağı olduklarını, dünyanın her yerinde Gemlik’i temsil ettiklerini söyledi. Fakat sanayi kaynaklı kirlenme konusunda Gemlik’in sınırı aştığını gördüklerini dile getiren Başkan Sertaslan şöyle konuştu:
“Altmışlı yıllarda çekilmiş bir Türk filmi var. Filmin karakterleri, tarihte Gemlik iskelesinden bindikleri tekneyle sünger avlamaya gidiyorlar. Deniz o kadar temiz ki, hâlâ öyle olsaydı. Bahsettiğimiz işletmenin yapacağı ilave tesis canımızı bu kadar yakmayabilirdi. Ama denizimiz o kadar temiz değil. Derin deşarj yoluyla insanların atıkları denize bırakılmış ve deniz kirletilmiş. Sanayi kuruluşu gelmiş, önü arkası kesilmemiş. 1980 yılında yedi sanayi tesisi varken TOGG ile 139. tesis kuruluyor.”
“Marmara Denizi dile geldi!”
Marmara Denizi’nin geçtiğimiz yıl dile geldiğini söyleyen Başkan Sertaslan “Müsilaj Ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı ile Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı konu hakkında seferberlik ilan etti” dedi.
Gemlik’te kurulması planlanan derin deniz deşarj sistemi hakkında bilgi veren Başkan Sertaslan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İlçemizdeki bir sanayi tesisi, ilave kimyasal maddeler üretebilmek için Gemlik Körfezi’nden saatte 5 bin 500 metreküp su çekip, bunu kendi soğutma sistemi içerisinde döndürüp, bir miktar ısıttıktan sonra denize bırakacağını söylediği bir müracaatta bulunmuş. Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu almış. Üzerine de bunu yapabilmesine olanak sağlayacak olan binlik ve beş binlik planlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na onaylatmış. Müsilaj olmasaydı binlik planı onaylama yetkisi Gemlik Belediyesi’nde, beş binlik planı onaylama yetkisi ise Bursa Büyükşehir Belediyesi’ndeydi. Müsilaj ve çevre felaketinin boyutları topyekûn bir seferberliğe yönlendirdi. Çalışmalar merkezi otoriteye alındı. Doğru bir iştir. Fakat Gemlik’te tersine sonuç verdi.”
“Böyle ÇED raporu olur mu?”
ÇED raporunun ikna edici olmadığını dile getiren Başkan Sertaslan konuşmasına şöyle devam etti:
“ÇED raporunda deniz suyunun ısısının “biraz arttırılacağı” söyleniyor. Bilimsel rapor bu. Biraz diye bir ifade olur mu? Bir saatte çekeceğiz dedikleri 5 bin 500 metreküp su, bütün Gemlik’in bir günde tükettiği su miktarının yedi katı. ÇED Raporu, bu işletmenin nerede olduğuna bakılmadan yazılmış. Atlantik Okyanusu’nda mısın? Pasifik’te misin? Akdeniz’de misin? Yılda 60 tona yakın hipoklorür atacağız diyorlar. Hiç bunları konuşmuyorum.”
“Bundan sonrası bu şehre fazla gelir!”
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, kurulacak tesislerin denize etkilerini önceden belirlediğini söyleyerek, Marmara Denizi’nin tüm dünyadaki denizlerden daha fazla ısındığını belirten Başkan Sertaslan konuşmasını şöyle tamamladı:
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tesiste kullanılacak suyun 35 dereceden fazla geri bırakılamayacağını söylüyor. İkinci sınırda da bulunduğu bölgenin deniz suyu sıcaklığını belirli mevsimlerde 1, belirli mevsimlerde 2 dereceden fazla ısıtmazsın diyor. Gemlik Körfezi’nin ısınmaya tahammülü var mı? Yok. Müsilajın sebebi neydi? Denizdeki insan yükü ağırlıklı, azot ve fosfor. İkincisi, suyun sıcaklığındaki değişim. Dünya’da son 30 yılda ortalama deniz suyu sıcaklığı 1,5 derece artmış ama Marmara Denizi 2,5 derece artmış. Aradaki o farkı, Marmara Denizi’ne kıyı olan işletmeler yapıyor. Körfezime dokunma, bundan sonrası bu şehre fazla gelir.”
“Belediye başkanı olarak değil, bir hemşeriniz olarak söylüyorum. Risk alacak durumumuz yok. Ben burada bir tane daha denize olumsuz etki edebilecek ilave tesis istemiyorum. Ailemle, dostlarımla daha güzel bir Gemlik’te yaşamak istiyorum.”
Soğutma tesisinin askı sürecinin 2 Mart 2022’ye kadar devam ettiğini söyleyen Başkan Sertaslan, itiraz için imza kampanyası başlattıklarını belirterek tüm Gemliklileri Şubat ayı sonuna kadar devam edecek kampanyaya katılmaya davet etti.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu Gemlik Belediyesi memur başkan yardımcısı Birol Kartı oldu. Gemlik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir