TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM
TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM

30 AĞUSTOS ZAFERİNİN ÖNEMİ VE ŞİİR’İM

30 AĞUSTOS ZAFERİNİN ÖNEMİ VE ŞİİR’İM

Türk ordusu fırsatçı ve işgalci, Yunan ordusuna karşı Türkün yurdunu savunmasında verdiği başarılı mücadelesi, 26 Ağustos-9 Eylül 1922 arasında gerçekleştirdiği genel taarruza, Başkomutanlık Büyük Meydan Muharebesi Taarruzu adıyla, şanıyla anlamlandırarak adı verilir. Dumlupınar Meydan Muharebesi ise bu taarruz sırasında 30 Ağustos 1922’de gerçekleşen ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak da bilinen meydan savaşıdır. Büyük Türk ordusunun zaferiyle kazanılan ve Yunan ordusunu tam anlamıyla bozguna uğratan ve her yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı adıyla kutlanan şanlı zaferdir.

*

Bu taarruz, Yunan işgal kuvvetlerini Anadolu topraklarından atmak için 26 Ağustos 1922 sabahı başlatılarak, başarıyla ilerleyen Türk ordusu ve Büyük Taarruz sırasında, 30 Ağustos’ta Atatürk’ün bizzat yönettiği “Dumlupınar Meydan Muharebesi” ile Türk askeri kesin bir zafer kazanarak, Yunan ordusunu bozguna uğrattığı zaferdir. Bu azimli mücadelenin önünde duramayan, Yunan ordusu İzmir’e doğru kaçmaya başlar ve takip edilerek işgal altındaki şehirler tek tek kurtarılarak, düşmanı 9 Eylül 1922’de İzmir’den denize dökülerek, Milli Mücadele zaferle sonuçlandırılır.

*

30 Ağustos kısaca özeti bilgisi, bu büyük zaferin ayrıntıları; Türk ordusu, Yunan ordusunu 13 Eylül 1921’deki Sakarya Zaferinde büyük bir bozguna uğratması, Yunan kuvvetlerini, Eskişehir-Afyon hattına kadar takip edilmesi ve o dönemdeki, Türk ordusu hem sayı hem de imkânlar bakımından, Yunan ordusuna kesin darbeyi indirebilecek güçte olmaması düşünülerek, mevsim de kışa yaklaşmakta olduğundan kısa zaman askıya alarak ve büyük taarruza önemli ve ciddi hazırlığı yaparak daha uygun görmüşler.

 

*

 

Yunana destek olan Devletler.Bir taraftan, Sevr‘i gerçekleştirebilmek için taşeron olarak kullandıkları Yunan ordusundan ümitlerini kesen, İtilaf Devletleri ise sözde barış planları yaparak Türkiye’yi anlaşma zeminine çekmek istiyorlar. Bu nedenle 22 ve 26 Mart 1922’de her iki tarafa da mütareke teklifinde bulundular. Yunanın işine gelmesi, toparlanma fırsatı verecek olması düşüncesiyle, bu teklifi Yunanlar hemen kabul etsi, fakat Türkiye prensip olarak barıştan yana olmakla birlikte, mütareke için öncelikle Anadolu’nun boşaltılmasını şart koşması, Sevr hedefi yer alan İtilaf Devletleri ise bu şartı kabul etmediler. Bu esnada, Türk ordusunun taarruz için hazırlıkları tüm hızıyla devam etmekte ve Başkomutan Mustafa Kemal Paşa,  Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ile 27 Temmuz akşamı Akşehir’de yaptığı görüşmede, 15 Ağustos‘a kadar taarruz hazırlıklarının tamamlanması, dikkat çekmemek için 28 Temmuz günü yapılacak bir futbol maçı vesilesiyle diğer komutanlar da Akşehir’e çağırılarak, Taarruzun bütün ayrıntıları görüşülerek kararını verirler.

*

Beklenen gün gelerek , Büyük Taarruz, 26 Ağustos 1922 sabahı Türk ordusunun topçu ateşiyle başlar. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa, 1. Ordu Komutanı Nurettin Paşa ve 2. Ordu Komutanı Yakup Şevki Paşalarla birlikte savaşı yönetmek üzere Kocatepe’den idaresi yapılırken ,Yunan cephesi, taarruzun ilk günü yarıldı ve ertesi gün Afyon kurtarıldı. Düşman kuvvetlerinin büyük bir bölümü 30 Ağustos’ta kuşatıldı ve burada gerçekleşen, Dumlupınar Meydan Muharebesi sonucunda düşmanın ana kuvvetleri imha edilerek pek çok esir alınmasıyla esir alınanlar arasında, Yunan Başkomutanı Trikopis’de bulunmaktaydı. Yunan ordusu 5 gün gibi kısa bir sürede bozguna uğratılmış ve perişan olan düşmanın toparlanmasına fırsat vermeyerek, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, 1 Eylül 1922’de tarihe önemli olan O Emri vererek “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz, İleri, İleri der!” Türk ordusu, İzmir’e doğru hızla kaçan, Yunan ordusunu takip eder ve Yunan kuvvetleri, geri çekilme sırasında geçtiği bütün yerleri yakıp yıkarak sivil halkı katlederek, bu amaçla, yerli Rum ve Ermenilerden oluşan ve tahrip taburları kurarak bu katliamları yaptırırlar.

*

Yunan ordusunu takip eden Türk kuvvetleri, 1 Eylül 1922 de Uşak’a girer. Sırasıyla Eskişehir, Nazilli, Balıkesir, Bilecik, Aydın,  Manisa ve 8 Eylülde bu iller Yunan işgalinden kurtarılarak ve sonunda Türk süvarileri, 9 Eylül sabahında İzmir’e girer ve bir gün sonra 10 Eylül’de Bursa kurtarılır. Bu büyük taarruz ’un başarıyla sonuçlanmasının ardından Anadolu’da Yunan askerinden temizlenmiş olur. Ancak, Trakya hâlen işgal altındadır.

*

Yunanı kollayan, İtilaf Devletleri araya girerek ateşkes görüşmeleri istemeleri ve 3 Ekim 1922’de Mudanya’da görüşmeler başlayarak ateşli tartışmaların yaşandığı görüşmelerin ardından, 11 Ekim günü Mudanya Mütarekesi imzalanır. Ateşkes Antlaşması’na göre 15 Ekim’den itibaren çatışmalar durması, Yunanlılar 15 gün içinde Doğu Trakya’yı boşaltmaları ve 30 gün zarfında Trakya Türk memurlarına devredilmesi ve Mudanya Mütarekesi ile Türk İstiklal Savaşı’nın Türk zaferiyle sonuçlandığını gösteren ilk diplomatik ve siyasi belgenin de  başarıyla imzalanarak sonuç alınmasıdır. Allah bir daha o acı günleri Türk Milletine yaşatmasın, tüm terör belalarını ve Afatları başımızdan def eylesin ve Tüm şehitlerimize minnetle saygılar ve ruhları şad mekanları cennet olsun ve sağlıklı olalım, sağlıklı düşünelim…

 

 

30 AĞUSTOS ZAFERİ

Eğilmez Türkün başı vatandır aşkı,

Biz zafere inandık kurduk cumhuriyeti.

*

Dumlupınar muharebesi kıvılcımı parlayan süngülerdi,

Allah. Allah nidasıyla inleyen meydandı.

*

 

Gök kubbeden aydınlık yolları açıldı,

Ufuklarda al bayrağa semasında saçıldı.

*

Dağdan dağa yürüyen şanlı askeriydi,

Vahşi canavarlardan vatanını kurtardı.

*

Başlarda dumanlı gözlerden çıkan şimşekti,

Tek aşkımız hürriyet bağrımız yanıktı.

*

Dumlupınar da yükselen ses zaferin naralarıydı,

Türkün başı eğilmez tüm dünya bildirdi.

*

Tarih yazdı Türkün komutanı erleri,

30 Ağustos zaferi kurtulan cumhuriyeti.

Y.T:20/ 06/ 2018

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik Emniyet Müdürü Mustafa KILIÇ koltuğunu 23 Nisan’da minik misafirlerine devretti.

Gemlik Emniyet Müdürü Mustafa KILIÇ koltuğunu 23 Nisan’da minik misafirlerine devretti.

Gemlik Emniyet Müdürü Mustafa KILIÇ koltuğunu 23 Nisan’da minik misafirlerine devretti. Temsili olarak Gemlik Emniyet …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir