D Vitamini Hakkında Her Şey
D Vitamini Hakkında Her Şey

D Vitamini Hakkında Her Şey

D Vitamini Hakkında Her Şey

Ülkemizde D vitamini eksikliği yaygın olarak görülmektedir. Yapılan çalışmalara göre kadınlarda D vitamini eksikliği erkeklerden daha fazla görülmektedir.

D vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Vücuda yeterince yağ alınmadığı zaman emiliminde sorunlar oluşabilir. D vitamininin en önemli görevi erişkinlerde kemiğin yeniden yapımı ve mineralizasyonu için kalsiyum fosfor emiliminin düzenlemesi ve bağışıklık sistemini destekleyerek bazı hastalıklara karşı koruyucu etki göstermesidir. Çocuklarda ise normal büyüme, kemik ve dişlerin gelişimi için oldukça önemli bir vitamindir.  D vitamini eksikliğinde sık sık hastalanma, yetişkinlerde bel ağrısı, çocuklarda raşitizm, yaşlılarda kaslarda ağrılar ve hareket kısıtlılığı görülebilir.

D vitamininin %90 ını güneş ile vücudumuz sentezlerken %10 luk kısım besinlerle karşılanıyor. Peki hangi besinlerden D vitamini alınabilir? Uskumru, somon balığı, yumurta sarısı, süt, yulaf, brokoliden D vitamini karşılanabilir.

‘Herşeyi yapıyorum ancak bir türlü kilo veremiyorum’ diyorsanız D vitamini seviyelerinize baktırmanız gereklidir. Yapılan bir çalışmada obez kadınlara 12 hafta boyunca D vitamini takviyesi verilmiş,  sonucunda ise D vitamini seviyelerinin artmasıyla vücut yağlarının azaldığına ulaşılmıştır. D vitamini eksikliği varsa yeteri kadar güneşlenmeye dikkat edilmelidir, eğer yetersizse doktor kontolünde takviye alınmalıdır. Kıyafetliyken veya camın arkasından vitaminin emilimi gerçekleşmemektedir bu yüzden güneşe direkt maruz kalınmalıdır ancak zararlı ışınlardan korunmak için 11:00-16:00 saatlerinde güneşten kaçınılmalıdır.

(Son Güncelleme: 10 Ocak 2021)

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir