TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM
TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM

“DÜNYADA, ÜLKEMİZDE, 2020 DE YAŞANAN SORUNLARIN 2021 YILINA TAŞINMASI VE ŞİİR’İM”

“DÜNYADA, ÜLKEMİZDE, 2020 DE YAŞANAN SORUNLARIN 2021 YILINA TAŞINMASI VE ŞİİR’İM”

 

2020 yılı dünyada ve ülkemizde zor dönem olması son ayını geride bırakarak 2021 yılına hayırla hoş gelmesi dileyerek,2020 yılı dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı kısaca özetiyle bakalım. Dünya insanlığını acımasızca zorda bırakan, üzen gelişmeler. Corona virüs salgınıyla geçen 2020 yılı birçok unutulmayacak olayları yaşattı ve corona virüs hastalığın yayılması şaibelerle gelmesinde, 2020 de yerini aldı…

 

2020 Ülkemizde başta korona virüs ile gelen vakaların ilgili yetkililer tarafından, Türkiye’de ilk kez korona virüs vakasına rastlanıldığını açıklandı ve korona virüs salgını Çin’in dışına yayılarak birçok ülkede can kaybına neden olmasıyla küresel pandemiye dönüşen hastalık, ülkeleri karantina uygulamasına zorladı ve milyonlarca insan acıyla can kaybına uğradı.

 

Dünyada alınan önlemler kapsamında maskelerin erkek kesime yaşmak taktırması, karantina günlük yaşamla seyahat kısıtlaması gibi uygulamalara geçildi. Dünya Sağlık Örgütü, korona virüsü küresel salgın olarak ilan etmesi ve dünya genelinde korona virüsten ölenlerin sayısı 1 milyon yedi yüz bin geçti söylentileri.

 

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in geliştirdiği korona virüs aşısının yaygın kullanımına onay verdi. Pfizer/BioNTech aşısı da “dünyada tescillenen ilk korona virüs aşısı” olması diğer ülkelerden aşı üretimleri geliştirerek uygulama testlerine geçilmesi ve bazı şaibeler söylemleri dünya ülkelerinde önemli zengin kesimlere bu aşıların yapıldığı.

 

Ülkemiz dar gelirli halk kesimi aş, iş ve ekonomik sorunlar yaşaması 2021 de aynı sorunları yaşayacak gibi görüntüsü.

Depremler, çığ ,faciaları ve ölümler. Uçak kazası birçok insanımızı ölümü ve yaralanması.

27 Eylül’de kara bağda operasyon başlatan Azerbaycan ordusu, 44 günde Azerbaycan’ın topraklarını işgal eden Ermenistan, Azerbaycan topraklarını işgalden kurtardı gelişen bu durumla Türk dünyası ülkelerinin her konuda birlik içinde hareket etmeleri önemini getirdi. 2020 yılı ülkemizde yerleşmeye, kalıcı olmaya uğraşılan 4.5 milyon Suriyelinin ülkenin geleceğine potansiyel tehlike fırtınası esiyor olması.

 

Türkiye, Kuzey Irak’ta ve Suriye’de terörle haklı mücadele operasyonunda şehit askerimiz ve başarılı askeri hareketi. Ayasofya’nın ibadete cami olarak açılması haçlı aleminin yersiz tepkileri. Karadeniz’de 85 milyar metreküp doğal gaz bulunduğu açıklandı, idealar 2023 çıkarma olacak denildi. KKTC sınırları içerisinde yer alan ve 46 yıldır kapalı olan Maraş’ın bir bölümü halkın kullanımına açıldı. Türk savunma sanayisinde önemli gelişmeleri olması.

 

2020 yılı içinde toplumda sosyal dengesizlik gelen çarpıklık, çocuk tacizler, kadın cinayetleri, uyuşturucu kullanım artışları, fuhuş, trafik kazaları, soygunlar benzeri olayların artışları, adalet, hukuk uygulamalarında güvensizlik, gıda üzerinde oynanan oyunlar, gıda güvensizlikleri, rant mı tedbirsizlik mi diyelim çıkan orman yangıları can ve mal kayıpları, dünyada önemli konusu akar sular ve küresel silah tüccarlarının çeşitli ateşli ve biyolojik silahları ülkeler ve bölgeler insanları üzerinde çeşitli terör örgütleri oluşumlarıyla para kazanma hırsı 2020 de 2021 devrinin devamı olacak görüntüleri.

 

Türkiye’yi yöneten siyasi iktidarın siyasi üslup halk içinde ayrışma öt-eleştirmeler algılar ve ana muhalefet partisi aynı ağızdan konuşmalar, çekişmeler, 2020 ye damgasını vurarak, Türk siyasi geleneğinde olmayan, bir gecede sosyal medya üzerinden istifasını vererek hazine ve maliye bakanı istifası. Bu siyaset üslubu 2021 yılında süreceği gibi görünüyor.

 

2020 içinde dünyada güçlü ülkelerin insanlığa yaşattığı acılar güç dengeleri uygulamalarıyla, yeni dünya düzeni ile dizaynı ve doğa tahripleri üst seviyelerde olması 2021 yılı 2020 den çok farklı olmayacağının habercisi olduğunu şimdiden gösteriyor.

 

ABD-İRAN : Gerilimi ve İran devrim muhafızları komutanı Kasım Süleyman’ın öldürülmesi ve İran, ABD’nin Irak’taki üslerini vurması, Ukrayna uçağının düşürülmesi ve insanların ölmeleri, ABD + İSRAİL’e ortak olan Suudi Arabistan, Ortadoğu ülkelerinde operasyonlar konsoloslarında muhalif olan gazetecileri kesip yok etmeler. Bu gelişmelerin ardından Ortadoğu’da yeni bir savaş kapıda mı? Sorularını gündemde olacağını görüyoruz?

 

Uluslararası boyutta bakıldığında dünyada Adalet yerlerde olduğu güçlü ülkeler güçsüzleri modern köle gördüğü, zengin fakır arasında giderek uçurumlar olduğu ve İslam coğrafyasında kan gözyaşı olması soykırımlar, Çin: Doğu Türkistan Uygur Türklerine işkence yaparak asimile yapması 2020 den 2021 Dünya’ya bakıldığında güçlü ülkeleri yöneten sözde liderler “maalesef” dünya insanlarına verecek hizmette iyilikleri yok gibi görünse de, temennilerimiz 2021 yılına bu olumsuz tablonun daha fazla yaşanmaması için başta ülkemiz insanı için insanlık alemine huzurun gelmesinde bizleri yaratandan dileklerimiz olsun ve 2021 yılına hoş geldin dünya insanına hayırlı olsun diyelim mi bilmiyorum…

NEYİNE GÜVENİRSİN SEN İNSANOĞLU

Aklın tutulursa nefsine esir,

İdraki boğmuş kibir selindir,

İnanca bilgisi zaten zayıftır,

Neyine güvenirsin sen insanoğlu?

*

Hakikat varlığına dudağın bükme,

Nimetlere bak ’ta bağnazlık etme,

Rab-bine bu kadar isyanın etme,

Neyine güvenirsin sen insanoğlu?

*

Dağların varlığı denizleri şahittir,

Sana kader kısmetini verdiğidir,

Bir anlık gücün’ mü vardır,

Neyine güvenirsin sen insanoğlu?

*

Mum ışığına dayanmaz tenin,

Gülün dikeni incitse canın,

Kara topraktır senin kökenin,

Neyine güvenirsin sen insanoğlu?

*

Garanti var’ mı yarınki lokmana,

Rızkını vereni düşünüp anlayana,

Kendin muhtaç olmayasın yarına,

Neyine güvenirsin sen insanoğlu?

*

Bir hücrenin sırrını bilemezsin,

Kaybı sorsan cevabı veremezsin,

Karanlıkta aciz kalır göremezsin,

Neyine güvenirsin sen insanoğlu?

*

Sual melekler gelirler karşına,

Dünya dolusu fidyeler boşuna,

Rüşvet kopya vermezler sana,

Neyine güvenirsin sen insanoğlu?

Y.T: 26.03.2020

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik'te istinat duvarı apartmanın üzerine çöktü, 2 kişi yaralandı

Gemlik’te istinat duvarı apartmanın üzerine çöktü, 2 kişi yaralandı

Gemlik’te istinat duvarı apartmanın üzerine çöktü, 2 kişi yaralandı 2 otomobil de istinat duvarı altında …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir