SAĞLIKLI BESLENMEK PAHALI MI?
SAĞLIKLI BESLENMEK PAHALI MI?

ŞEKERİ BIRAKMAK

ŞEKERİ BIRAKMAK

Türk toplumu olarak şekerle aramız oldukça iyi. Geleneksel bayram baklavalarımız, doysak bile yemeğin üstüne yenen tatlılar, bardak bardak içtiğimiz çaylara attığımız şekerler… Hatta şekeri öyle benimsemişiz ki iletişim dünyamıza bile aktarıyoruz: “Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım.”

Bu kadar sıkı bağımız olan şekeri bırakmak aslında şekerden öte içinde bulunduğumuz toplum sebebiyle çok zor. Arkadaşınıza kahve içmeye gittiniz aslında tek amacınız sohbet etmek ancak kahvenin yanında çikolata ya da şekerli atıştırmalıklar hazır bile. İçinizdeki şeker yeme isteği ile ciddi bir mücadele içine girmeniz gerekiyor.

Peki şekeri bırakmak neden bu kadar zor? Neden sanki şekeri bırakınca hiç mutlu değilmişsiniz ya da yediğiniz/içtiğiniz şeyden tat alamıyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz?

Şeker insan vücudunda bir uyarıcıdır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki şeker yenildiği zaman insan beynindeki ödül merkezini uyarır ve dopamin salgılarsınız. Mutlu olursunuz. Ancak bu pek de iyi bir durum değil. Bu durum gösteriyor ki şeker bir bağımlılıktır, tıpkı sigara gibi, alkol gibi,,,

Bilim adamları şekerin bağımlılık yarattığını göstermek için basit bir düzenek oluşturup deney yapmışlar. Düzenekte kafesin içine sıçanın yemi, suyu ve ek olarak bir de pedal var. Sıçan bu pedala bastığında şekerli su alıyor. Peki sıçan ne yapıyor biliyor musunuz? Yemek yemeyi, uyumayı unutuyor ve sürekli şekerli su alabilmek için pedala basıyor çünkü ilk pedala bastığında şekerin tadını aldı bir kere. Deney sıçanın uyumayı ve yemek yemeyi reddetmesi ve sürekli şekerli su içmek için pedala basmaları sonucunda artık uykusuzluktan bayılması ile son buluyor.

Bu çalışmayı paylaşmamın bir sebebi vardı. Bizler de sistemin denek sıçanları gibi kullanılabiliyoruz. Bize zarar verdiğini bile bile şekerli içecekleri, tatlıları, gizli şeker içeren birçok paketli ürünü tüketiyoruz. Sonrasında sürekli yüksek şekeri düşürmek için insülin üreten pankreasımızı yıpratıp şeker hastası, zaten vücudumuzda şekerle beslenip yayılan tümörleri besleyip kanser hastası oluyoruz. Şekerin fazlasının vücutta yağa dönüşmesiyle ortaya çıkan obezite ve metabolik hastalıklardan bahsetmiyorum bile. Tedavi için mecburen ilaçlarınızı kullanmak zorundasınız başka yolu da yok. İşte böylece çarkı döndürüyoruz. Gelin şekeri hep birlikte hayatımızdan çıkaralım, şeker yerine ölçülü bir şekilde meyveler girsin hayatımıza, onları yiyelim. Gelin en başından hastalanmamak için her şeyi yapalım ki ileride başka suçlular aramayalım. Her şey sizin elinizde. Sağlıklı, şekersiz haftalar dilerim.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu Gemlik Belediyesi memur başkan yardımcısı Birol Kartı oldu. Gemlik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir