TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM
TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM

DEVLET ŞAHSİ OLMAZ MİLLETİN OLUR VE ŞİİR’İM

DEVLET ŞAHSİ OLMAZ MİLLETİN OLUR VE ŞİİR’İM

Yasal terim olarak devlet, belirli bir milletin, belirli bir ülkedeki egemen (hâkim) varlığının örgütlenmiş biçimi demektir. Devlet bütün kişi ve kurumların üstündedir. Bu günlerde ülkenin istihbaratı üzerinde şahsi iddialar tarifleri yanlışlıklar getirmez mi? Ülkelerin istihbarat teşkilatları, yurt dışıyla ilgili gizli görevleri ve bu görevleri yapan elemanlar vardır. Bu ülkenin-de görevler ve elemanların yaptığı işler genellikle devlet sırrı değil-midir ve onların açıklanması da suç sayılır. Son aylarda bu suçlardan yargılananlarla ilgili haberler basınımızda yer almaktadır. Gizli görev ve operasyonlarda yer alan elemanlar ve sözler sarf edilmektedir. Bu tür elemanların vatan ve görev aşkından mutlaka emin olunmalıdır. Girişilen operasyonlardan kendileri için çıkar sağlamayacaklarını bilinerek konumlarını, iç politikada kullanmayacaklarından emin olunmalı ve Sağda solda hava atmayacaklarını bilmeleri ve alenen konuşulmaması gereken konular olmalıdır.

 

Devletin üç unsur üzerine kurulduğu açıktır: Belirli bir millet (insan unsuru), belirli bir ülke toprak unsuru, egemenlik iktidar unsuru. Devleti oluşturan üç unsuru Türkiye Cumhuriyeti’ne uygularsak şu sonuç ortaya çıkar: 1.Belirli bir millet: Türk milleti.2. Belirli bir ülke: Türkiye.3. Egemenlik: Türk milletinin ülke içindeki hâkimiyeti, Türkiye’nin dış ülkelere karşı bağımsızlığı. Buna göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türk milletinin Türkiye’deki egemen ve örgütlü varlığı demektir. “Belirli bir millet ‘in, Türk milleti olduğu, Anayasanın başlangıç bölümünde, Türk Vatanı ve Milletinin ebedî varlığını ve yüce Türk Devletinin bölünmez bütünlüğünü belirleyen ve bu Anayasa ifadesiyle belirtilmiştir.

 

Türk Milleti’nin tanımı da Anayasanın 66. maddesinde yapılmıştır: Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür. Belirli ülkenin Türkiye olduğu, Anayasanın başlangıcındaki “Türk vatanı” ve 3. maddedeki “Türkiye Devleti” ibarelerinden açıkça bellidir. “Egemenlik” kavramı ise Anayasanın 6. maddesinde belirlenmiştir: “Egemenlik kayıtsız şartsız Milletindir. Türk Milleti, Egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.”  “Yetkili organlar” da Anayasanın 7, 8 ve 9. maddelerinde belirlenmiştir. Yasama organı: Türkiye Büyük Millet Meclisi. Yürütme organı: Cumhurbaşkanı. Yargı organı: Bağımsız mahkemeler. Her şey bu kadar açıktır.

Bu ülkenin egemen gücü Türk milletidir. Türk’ten başka bir milletin egemenliğe ortak olması düşünülemez. Aksi yöndeki eylemler Anayasaya, devletin varlık ve bütünlüğüne aykırıdır.  Devlet, bütün Türk milletine ait hukuki ve siyasi bir varlıktır. Hiçbir kişi veya kurum kendini devlet yerine koyamaz. Hiçbir kişi veya kurumdan da devlet diye söz edilemez. Bunun gizlisi açığı yoktur; devlet, Türk milletinin devletidir. Şu veya bu kuruma birtakım sıfatlar yakıştırarak onları devlet diye adlandırmak yanlıştır. Yetkili organların veya onlara bağlı kurumların hiçbiri tek başına devlet değildir. Ne meclis, ne cumhurbaşkanı, ne bakanlar kurulu, ne yargı organları, ne de bunlara bağlı herhangi bir kurum.

 

Bunların hiçbiri tek başına devlet değildir. Hep birlikte de devlet değildirler. Çünkü devlet bütün millete aittir. İktidar partileri, muhalefet partileri ve vatandaşların tamamı devlete dâhildir. Meclis, cumhurbaşkanı, bakanlar kurulu, mahkemeler. Bunlara bağlı kurumlar… Mesela üniversiteler, Türk silahlı kuvvetleri, emniyet teşkilatı, istihbarat teşkilatı, barolar, basın yayın organları. Hepsi de Türk milletinin egemenlik hakkı içinde bulunan çeşitli kurum ve kuruluşlardır. Siyasi partiler de öyle. Bir veya birkaç partinin iktidarda olması onları devlet yapmaz. Egemenlik Türk milletinindir ve iktidar partileri de Türk milletinin birliği, bütünlüğü, huzuru, refahı, yükselmesi için çalışırlar, çalışmak zorundadırlar.

 

Dolayısıyla hiç kimse ve hiçbir kurum kendisinde devletlik taslamasın. Vatandaşlar, basın yayın organları, yazarlar çizerler, televizyonlarda konuşanlar da hiç kimseye ve hiçbir kuruma devletlik atfetmesinler. Tepelerde olmak devlet olmak anlamına gelmez. Onlara düşen, Türk milletine hizmet etmektir. Bunun için de millete karşı öncelikle doğru ve dürüst olmak zorundadırlar. Milleti temsil edecek, milletin şeref ve haysiyetini düşürmeyecek, milleti utandırmayacak şekilde davranmak ve konuşmak zorundadırlar. Külhanbeyi tavır ve konuşmaları, millete ve milletin temsilcileri olan partilere efelenmeler hiç kimseye bir şey kazandırmaz. Önce gözlerden düşürür, sonra da bitirir!” En doğrusu, yasa dışı hiçbir kişiye, oluşuma ve onlara destek verenlere itibar etmemektir.

 

Ölçü bellidir, söz konusu kişi veya kişiler yasa dışı işler yapmışlar mıdır? Yasa dışı işlerinden dolayı bağımsız mahkemelerde hüküm giymişler midir? Bu sorulara “Evet.” diyorsak o kişilerle bizim işimiz olmamalıdır. Milletin her kesiminin haklarına riayet etmek en güzeli olanı ve hiçbir şahıs veya şahıslar devletin üstünde olamaz, ancak olursa devlet için milletine hizmetkâr olur.

Kaynak: Prof. Dr.A. B. ERCİLESUN.

 

AHLAR KAR ETMEZ SEL ÇAMURUN’DA

Bu devran sizin mi beyler

Zalim zulmüyle abat olunmaz

Yağmur yağar deresi taşar

Sel gidince çamurunda gezdiniz.

*

 

Toplasan mangır etmez topunuz

Baş oldunuz ne sandınız

Çakal tilkilerle yer tuttunuz

Bozkurt’u olmayan dağda gezdiniz.

*

Devir döner dönecek bilin

Yaptığın kötü hüneri görün

Lambada şimdilik ışığı yansın

Fitilde yağın bitince hiçsiniz.

*

Azgın suya düşen kurtulmaz

Bağın bahçeni süpürür kalmaz

Ben devri bitince anlarsınız

Sel çamurunda kaldınız bilesiniz.

*

Rahat güzeldir sarayda köşkte

İyi alıştınız nefisle meşkle

Bir gün terazide çekildiğinde

Ahlar kar etmez sel çamurunda.

Y.T: 01.02.2018 :

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi Bana göre, 31 mart seçimlerinin çok kısa analizi şöyledir. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir