Yıldız; Gemlik Depreme Hazır Mı?
Yıldız; Gemlik Depreme Hazır Mı?

Yıldız; Gemlik Depreme Hazır Mı?

Yıldız; Gemlik Depreme Hazır Mı?

Saadet Partisinin Gemlik İlçe Başkanı Ahmet Vakkas Yıldız, olası bir depremle ilgili olarak yaşanacak can kayıpları ve bu kayıpların önüne geçilebilmesi adına hazırladıkları raporu basın ile paylaştı. Geçtiğimiz gün ilçe lokalinde halkın da katılımıyla MAGDER’in sunumuyla düzenlenen programda konuşan Yıldız şunları söyledi.

DEPREM MUTLAKA OLACAK

Aylarca televizyonlarda, basında deprem ne zaman olur, şiddeti ne kadar olur gibi tartışmalar oluyor; ama ne zaman olur tabii ki bilinmez. Herkesin kabul etmesi gerekir ki deprem mutlaka olacak. Zamanı belli değil, zamanı bilmek mümkün de değil ama olacak. Zamanı ile ilgili bir kısım tahminler var ama asıl bilinen depremin periyodik olarak tekrar etme periyodu hemen hemen aynıdır.

Bursa’da 150 yılda bir büyük deprem olur. Bu rakamlar bizi korkutuyor. Çünkü Bursa’da en son büyük deprem 1855 yılında oldu bu yaklaşık 165 yıl demektir. Bursa, 1855’de olan büyük deprem periyodunu geçmiş durumda, yani her an Bursa’da büyük bir deprem olma ihtimali yüksek. Ayrıca; aktif bir fay olan İznik-Gemlik fay hattının da üzerindeyiz. Bunu herkes böyle bilsin; fakat bunları tartışmamızın da çok anlamı olmadığını da bilsin. Tartışmamız gereken şey; olacak olan bu depremde nasıl daha az can ve mal kaybı oluşur, bununla uğraşmamız gerekir. Burada, sorumluluk birinci derecede yerel idarenin yani Gemlik Belediyesi’nindir. Gemlik Belediyesi en kısa zamanda bu konuyu kağıt üzerinden fiiliyata geçirmeli gerekli önlemleri en kısa zamanda almalıdır.  Gemlik Belediyesi’nin konu ile alakalı olarak AFAD ile, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve merkezi hükümet ile bu konuyu organize bir biçimde çözmelidir. Birinci sorumluluk hepimizdedir. O yüzden bu sadece deprem olduğu zaman değil her zaman gündemimiz de olmalıdır.

DEPREMDE CAN KAYBINI ÖNLEYEBİLİRİZ

Depremden sonra enkaz altından insan çıkarma konusunda iyiyiz, depremzedelere yardım toplama konusunda iyiyiz ama bunlar çözüm değil.  Bizim hedefimiz deprem olduğunda en az can kaybının meydana gelmesidir. Bu mümkün müdür? Kesinlikle mümkündür. 2012 yılında ülkemizde ilk defa bir kanun çıktı ve buna sevindik.  İçinde bir sürü eksikleri ve yanlışları olmasına rağmen kanunun adı bile bizi mutlu etti.  Neydi kanun, riskli yapıların ve riskli alanların dönüştürülmesi kanunu. Biz dedik ki, işte deprem bölgelerinde, depremde yıkılma riski olan yapıları tespit edip, bunlar dönüştürülecek.  Ama maalesef gördük ki, zamanla bu nasıl olduysa, yasal hiçbir yapısı olmamasına rağmen bu ‘Kentsel Dönüşüm’ adını aldı. Üstüne bir de, sırf kaynak yaratmak adına  ‘İmar Affı’ getirilerek çürük ve kaçak binalar resmiyete dönüştürüldü ve böylelikle olası bir depremde can ve mal kaybının artması adeta kaçınılmaz bir hal almış oldu.

ASIL DERDİMİZ DEPREMDE ENKAZ OLUŞMAMASIDIR

Deprem, aslında çok büyük bir felaket değildir. Asıl felaket, bizim depreme karşı hiçbir hazırlığımızın olmayışıdır. Yapılan istatistiklere bakıldığında deprem yaşanan bölgede yıkılan bina sayısı yaklaşık %5 ila %10 aralığındadır. İlçemizdeki bu riskli binaların tespitini ve dönüşümünü yapmak mümkündür ve bunun bilimsel olarak yol ve yöntemleri mevcuttur. Bu konu ile ilgili olarak mutlak suretle bir komisyon kurulmalı riskli yapılar en kısa zamanda tespit edilmelidir.

Son günlerde dikkatimizi çeken başka bir olay ise; deprem sonrası müdahalelerle ilgili yapılan ön hazırlıklardır. Bunlar da önemlidir amenna ama bizim derdimiz depremde enkaz oluşmamasıdır, oluşan enkazdan insanları nasıl kurtarırız konusu ikinci konudur. Gemlik Belediyesi’nin bu mevcut yapı sorununu inceleyip riskli yapıların tespit edilmesi konusu hakkında çalışmaya girmesi şarttır. İnşallah bunu yaparlar, yoksa yaşanacak bir deprem felaketinde aynı manzaraları yaşamamız kaçınılmaz olacaktır. Deprem felaketi bizim hiç görmediğimiz veya tanımadığımız bir felaket değildir. Hem öncesi hem sonrası için ders almamız gerekir ve önlem alınmalıdır.

SAADET PARTİSİ olarak diyoruz ki; depreme dayanıklı binalar sayesinde oluşacak yıkımı ve can kaybını engelleyebilir ya da en aza indirebiliriz. Yani, can kaybı meydana gelmeyecek yapıları yapmak mümkün. Fakat bunun ekonomisi biraz ağır ve bunun da farkındayız, bu hemen yapılabilecek bir şey değil, bu sebeple bunun ekonomik çözümünün de mutlaka geliştirilmesi gerektiğini öngörerek ilgilileri uyardık. Gerek genel gerek yerel yönetimlerde kaynaklar birinci öncelikli yerlerde kullanılmadı. Betona yapılan yatırımlar, insan canına yapılacak yatırımlardan öncelikli tutuldu.

Özetleyecek olursak, deprem mutlaka olacak ve biz depreme hazır olmadığımız müddetçe sağlam ve dayanıklı binalar yapılmadığı müddetçe maalesef can ve mal kaybı kaçınılmaz olacak. Bunun da en büyük sebebi, ülke ekonomimizin bozuk olması kaynakların farklı ve fuzuli işlerde kullanılması binaların yenilenmesine mani olmakta.

Riskli yapıların büyük bir çoğunluğu kaçak olan yapılardır. Kaçak yapılarda güçlendirme yapılmaya izin yok, kaçak yapıları yıkıp aynısını yapma imkanı da yok. Bu münasebetle hiçbir kaçak yapıya bu kanundan istifade edilip müdahale yapılmamıştır. Şehrimizde mevcut yapıların tek tek incelenmesi ve riskli yapıların tespit edilerek derhal dönüştürülmesi lazımdır, çözüm budur

(Son Güncelleme: 19 Şubat 2020)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir