Çakır'dan Çelik'e cevap
Çakır'dan Çelik'e cevap

Çakır’dan Çelik’e cevap

Çakır’dan Çelik’e cevap

Gemlik Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Çakır  yapmış olduğu basın açıklaması ile Ali Çelik’e cevap verdi.

Çakır açıklamasında, “Öncelikle belirtmek isterim ki kurumumuz 5174 sayılı kanun ve bu kanuna bağlı yönetmeliklere bağlı olarak görev ve sorumluluklarını eksiksiz bir şekilde yerine getirmektedir. Borsamız adına yapılan ithamlar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamakla birlikte bu ithamlarla yaptığımız çalışmalarımız gölgelenmeye çalışılmıştır. Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik’in yapmış olduğu basın açıklamasına karşılık doğan cevap hakkı dolayısıyla şunları belirtmek istiyorum.

-Borsamızın üreticilerin sattığı üründen alındığı iddia edilen oran “yüzde 2” değil  “binde 1” dir. Ayrıca bu ücret üreticiden değil tüccarlardan alınmaktadır. Bu oran Türkiye’deki birçok Ticaret Borsası’nda Binde 2 iken borsamız meclisinin almış olduğu karar ile binde 1 olarak alınmaktadır.

-Düzenlediğimiz Gemlik Zeytini Kalite Yarışması şartnamesi üretici(yarışmacı) ve tüccar(alıcı) arasında düzenlenmiş olup iki tarafı bağlayıcılığı bulunmaktadır. Yarışma Şartnamesi içeriğinde Kurumu bağlayıcı herhangi bir madde bulunmamaktadır. 2 ton zeytinin satıldığında elde edilemeyecek olan kazancın 250 kg zeytin karşılığında kazandırılmış olması konusunun çok tartışılır olduğunu düşünmüyorum. Bildiğiniz gibi 250 kg Gemlik Zeytini,  yarışmamızda açık arttırma sonucu 1 kg karşılığı 100 TL verilerek 25.000 TL’ye satılmıştı. Tek işi hiçbir şey yapmadan diğer kurum ve kuruluşların yapmış olduğu işleri eleştirmek olan Sayın Başkan’ın,  yarışmanın üretici lehine yapılmış olmasının bilincinde olamaması da oldukça endişe verici bir durumdur-kaldı ki üreticiyi mağdur edecek herhangi bir durum ortaya çıkmaması için yarışma sonuçlandığı anda taraflar arasında sözleşme de düzenlenmiştir. Ayrıca alıcı ve satıcı arasındaki olası bir sorunu taraflar kendi aralarında halletmelidir.  Üreticiyi ve ürünü desteklemeye, zeytinin kalitesini arttırmaya yönelik teşvik niteliğinde yapılmış olan bu tür bir yarışmanın eleştirisinin bu şekilde yapılması kabul edilemez. Bu noktada aslında Ziraat Odası tarafından çiftçilerimize bilgi verilmesi gereken esas konular olan  arazi bakımı, budama, ilaçlama, sulama gibi kaliteyi arttırıcı faktörlerin ne denli önemli olduğunu görebiliriz. Ancak bu bilgilendirmelerin yapılıp yapılmadığı ya da ne derece çiftçiye aktarıldığı tartışılır… Maddi destek tek başına yeterli değildir önemli olan sahaya çıkıp sebepleri sorgulayıp çiftçilerimizin ürünlerindeki sorunları analiz edip zamanında yönlendirmeler yapabilmektir. Yaptığınız hastayı görmeden ilaç yazmak bile değil, siz doğrudan hastayı yok sayıyorsunuz…

– Ticaret Borsalarının bilindiği üzere doğrudan ürün alım-satımı yapmaması dolayısıyla senelik olarak ürün fiyatı açıklama gibi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Websitemizi ziyaret ettiğinizde görebilirsiniz;  bir gün öncesinde yapılmış işlemler tamamlandıktan sonra ertesi gün, bir gün öncesinde tüm ürünlerimizin satıldığı en yüksek ve en düşük fiyatlarını websitemizde güncelleyerek sizlerin bilgisine sunuyoruz.Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan Sayın Başkan’ın eleştirmeden önce Borsaların çalışma alanlarıyla ilgili araştırma yapıp bağlı bulunduğumuz 5174 sayılı kanun ve bu kanuna bağlı yönetmelikler hakkında bilgi edinmesini öneriyoruz.

-Bir diğer konu; almış olduğumuz Coğrafi İşaret Tescili’nin denetimlerinin yapılmadığı iddiasıdır. Sahip olduğumuz Tescil’in kurum olarak bize sadece iç denetim hakkı verdiğinin, dış denetim konusunda yetkinin Bakanlık’ta olduğunun ve ayrıca denetimlerimizin yılda 4 kez yapıldığının, bu denetimlerimizin de rapor halinde her yıl düzenli olarak Patent ve Marka Kurumu’na sunulduğunun bilgisini paylaşmak isterim.

-Gelelim tüccarların Akhisar’dan aldıkları zeytinlere…Gemlik’ten alınıp Akhisar,Adana gibi başka bölgelere gönderilip dikilen zeytin fidanları hakkında Borsa olarak Ziraat Odası’na engel olmaları konusunda yaptığımız tüm uyarılara rağmen sessiz kalıp müdahale etmemiş olmaları bu durumu meydana getiren ana sebeplerden biri değil midir? Göz göre göre yapılan bu yanlışı kurumumuza mal etmeye çalışmak bu yanlışı sürdürmeye devam etmekten başka bir şey değildir.

-Borsa olarak bünyemizde bulunan üyelerimizin çalışmalarını her zaman destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Katıldığımız Yurtiçi ve Yurtdışı Fuarları’nda üyelerimizin en başarılı, en verimli şekilde geri dönüşler alabilmesi elbette ki hepimizin faydasına olacaktır. Bir diğer açıdan bakarsak Arz-Talep şeklinde süregelen ticaretin büyümesi için ihtiyacımız olan şey kısır döngüden çıkıp yeni pazarlara ve yeni müşterilere ulaşmak değil de nedir? Durduğumuz yerde rüzgarın yön değiştirmesini beklemek kayıptan başka bir şey değildir. Biz Borsa olarak tüm üyelerimizin ticari kapasitelerini arttırma yönünde onlara imkanlar sunuyoruz. Hepimizin söylediği tek bir şey var “Üretici üretmezse tüccar ne satacak?” bu konuya şunu da ekleyelim “Tüccar ticari kapasitesini arttıramazsa sadece alır ve satamazsa ne zamana kadar yüksek fiyatlı zeytin alımı yapabilecek?”. Kaldı ki geçtiğimiz yıllarda çoğu üyemiz Marmarabirlik’in belirlemiş olduğu fiyatların üzerinde alım yapmıştır. Bu yönde Gemlik Zeytini’ni koruma ,üyelerimizi bilinçlendirme ve üyelerimizin pazar paylarını geliştirmesi amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Üyelerimize destek olurken aynı zamanda üreticilerimize de dolaylı olarak destek olduğumuz gerçeği yok sayılamaz.

-Ziraat Odası olarak üreticilere destek olma meselesi sadece ÇKS verilerini güncellemekten ibaret olmamalıdır. Gemlik Zeytini için arazi bakımı, budama, ilaçlama, sulama gibi konularda çiftçiye gereken bilgilendirmelerin yerinde ve zamanında yapılması en doğru desteklemedir. Bizlerin yaptığı çalışmaları eleştirmeye kalkışmadan önce neler yaptığınızı kendi içinizde sorgulamış olmanızı bekliyoruz. Bursa sınırlarında bulunan birçok Ziraat Odası’nın tarım aletleri ve zirai ilaçlama konusunda birçok köye destek verdiğini biliyoruz. Öyle ki nüfusu 100 ü bulmayan köylere de dal kırma makinası, zirai ilaç vs gibi desteklemeler Ziraat Odaları tarafından yapılıyor.

Bizler Paydaş Kurumlarız, yeri geldiğinde ortak çalışmalar yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Yapacağımız çalışmalar karalamaktan öte ortak amaca hitap eden ortak fikirler meydana getirme şeklinde olmalıdır. Bugüne kadar yaptığınız gerçek anlamda fayda sağlayacak bir çalışmanız oldu mu? –YOK… Ya da yapmak isteyip de maddi veya manevi destek almak için tarafımıza herhangi bir talepte bulunduğunuz bir projeniz oldu mu?-O DA YOK… Bizler Gemlik Ticaret Borsası olarak Gemlik Zeytinimizin değerini ve verimini arttıracak projeler için desteğimizi hiçbir zaman esirgemedik ve esirgemeyeceğimizi de buradan tekrar bildiriyorum.

Kamuoyuna saygıyla sunarım”dedi.

 

(Son Güncelleme: 31 Ekim 2019)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir