Asil Çelik ‘Özel Endüstri Bölgesi' ilan edildi
Asil Çelik ‘Özel Endüstri Bölgesi' ilan edildi

Asil Çelik ‘Özel Endüstri Bölgesi’ ilan edildi

Asil Çelik ‘Özel Endüstri Bölgesi’ ilan edildi

Cumhurbaşkanlığının bazı alanların özel endüstri bölgesi ilan edilmesine ilişkin kararları Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Bursa, İstanbul, Mardin, Balıkesir ve İzmir’de 6 özel endüstri bölgesi ilan edildi. Toplam yatırım tutarı 3,7 milyar dolar olacak özel endüstri bölgelerinin cari açığın azaltılmasına yıllık 1,7 milyar dolar katkı sağlaması, 49 bin 225 kişiye iş imkanı sunması bekleniyor. Endüstri alanı ilan edilen yerler arasında Orhangazi’de Asil Çelik fabrikasının bulunduğu alan da yer alıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dün yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile kurulan 6 yeni Endüstri Bölgesi´nin 49 bin kişiye istihdam sağlayacağını belirtti. Bakan Varank, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle bürokrasiyi azaltan, yatırımcı dostu 6 yeni Endüstri Bölgesi kuruldu. Cari açığı 1.7 milyar dolar azaltacak. 49 bin istihdam sağlayacak. 23.1 milyar yeni yatırım yapılacak. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanının onayladığı özel endüstri bölgeleri arasında Orhangazi´de Asil Çelik Fabrikasının bulunduğu alan da yer alıyor.

ASİL ÇELİK YENİ YATIRIM YAPACAK

Bursa´da kurulacak Asil Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ Özel Endüstri Bölgesi´nde paslanmaz çelik ve kalıp çelik üretimi gerçekleştirilecek. Bugüne kadar 336 milyon dolar yatırım yapan firma, gelecek dönemde 155 milyon dolarlık yeni yatırım gerçekleştirecek. Böylece cari açıkta yıllık 162 milyon dolarlık düşüş olması ve 225 kişiye ilave istihdam sağlanması bekleniyor.

5 YIL İÇİNDE YATIRIM YAPILACAK

Asil Çelik Fabrikasının bulunduğu alanın da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen Özel Endüstri Alanı ilan edilmesinden sonra gözler Asil Çelik fabrikasına çevrilmiş durumda. Asil Çelik fabrikasının 5 yıl için de yeni bir yatırımı gerçekleştirmiş olması gerekiyor. Yapılacak olan yatırım ile birlikte Asil Çelik fabrikası yeni bir istihdam da oluşturmuş olacak.

ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGELERİNİN AVANTAJLARI

– Projesine göre bölgenin yatırımlara hazır hale gelmesi için gereken altyapıya ilişkin masraflar, bakanlık tarafından karşılanabilir.

– Bakanlık tarafından özel mülkiyete konu alanlar kamulaştırılabilir. Projesine göre kamulaştırmaya ilişkin masraflar da bakanlık tarafından karşılanabilir.

– Harita, etüt raporu, imar planları, alt ve üst yapı projeleri bakanlık tarafından onaylanır. Bu işlemler için bedel alınmaz. Yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, iş yeri açma çalıştırma ruhsatı bakanlık tarafından verilir ve söz konusu ruhsatlar için harç alınmaz.

– Yatırım için şart olan ´ÇED gerekli değildir´ veya ´ÇED olumlu´ kararları en geç 2 ay içinde verilir. Bakanlık tarafından verilen onay ve izinler ile tesisin üretime geçmesi için alınan diğer izinler ilgili kurumlarca 15 gün içinde verilir.

– Hazine arazileri üzerinde 49 yıllığına irtifak hakkı veya kullanma izni verilir. İrtifak hakkı veya kullanma izni bedeli, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değeri toplamının binde 5´i, stratejik yatırım olması durumunda ise binde 1´i oranında belirlenir.

– Özel endüstri bölgelerine ilişkin Cumhurbaşkanınca ek teşvikler belirlenebilir.

– Yatırım Teşvik Belgesi alan yatırımlar, vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği açısından bulundukları bölgenin bir alt bölgesinde sağlanan oran ve sürelerde bu desteklerden yararlanabilir.

– Bölgede yer alan bütün binalar emlak vergisinden, arsaların tahsisine ilişkin sözleşme ve taahhütnameler damga vergisinden muaftır.

– Bölgede yer alan gayrimenkullerin ifraz, taksim veya birleştirme işlemleri, söz konusu bölgelerde bulunan arsaların tahsisi nedeniyle şerhi gerektiren işlemleri ile bu arsa ve üzerine inşa edilen binaların tahsis edilene devir ve tescil işlemleri ve cins değişikliği işlemleri harçtan muaftır.

(Son Güncelleme: 11 Mayıs 2019)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir