CHP; Konutların Şartları Dar Gelirliye Hitap Etmiyor

CHP; Konutların Şartları Dar Gelirliye Hitap Etmiyor

CHP; Konutların Şartları Dar Gelirliye Hitap Etmiyor

 

Cumhuriyet Halk Partisi Gemlik İlçe Teşkilatı ve Gemlik Belediye Meclis Üyeleri, Gemlik Belediyesi tarafından yaptırılan Toplu Konutların satış şartlarının, dar gelirliye göre hazırlanmadığı iddia edildi. Çeşitli örnekler ve kredi oranları ile açıklama yapan CHP’liler, konunun asıl amacından saptığını ve dar gelirlilerin ev sahibi olma ihtimalinin zor olduğunun altını çizdiler.

CHP’nin açıklaması şu şekilde; ”Gemlik Belediyesi tarafından inşa ettirilen, Sosyal Konutların Tahsis Şartlarını Belirleyen Yönetmelik,  2 Olağanüstü Meclis  toplantısında,   AK Partili Meclis Üyelerinin Kabul oyu ile kabul edildi.

Olağanüstü Meclis Toplantısı sırasında, Özel Yönetmelik hakkında sakıncalı hususlar dile getirildiği sırada, Gemlik Belediye Başkanı Sn. Refik YILMAZ tarafından, grup sözcümüzün ve Belediye Meclis üyelerimizin ayrıntılı açıklamada bulunmaları önlenmiş Meclis üyelerimizin sözleri kesilerek ”anlaşıldı, Çarşı Herşeye Karşı Anlayışıyla Hareket Ediyorsunuz” denilmek suretiyle sözleri kesilip oylamaya geçilmiştir.

Gemlik Belediyesince inşa ettirilen Toplam 1400 civarındaki konutun, ilk etapta satışa çıkarılacak 150 Dairelik bölümünde uygulanmaya başlayacak işbu özel yönetmelik, İçişleri Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca hazırlanmış olan Belediyelerin Arsa, Konut ve İşyeri Üretimi, Tahsisi, Kiralanması ve Satışına Dair Genel Yönetmeliğe aykırı hükümler içermektedir.

Şöyle ki;

1- Bakanlığın Genel Yönetmeliğinin Tanımlar bölümünde Sosyal Konutlar : Brüt kullanım alanı 100 m2’yi geçmeyen ve düşük maliyetli olarak üretilen konutlar olarak tanımlanırken, Gemlik Belediyesi Özel Yönetmeliği’nde ise Sosyal Konutlar : Belediye Meclisi’nce Sosyal Konut olarak belirlenen konutlar olarak tanımlanmıştır.

2- Genel Yönetmelik 7. maddenin son fıkrasında getirilmiş olan Puanlama Kriterleri Özel Yönetmelikte ortadan kaldırılmıştır.

Ojektif bir değerlendirme sistemi olan puanlama kriterleri sisteminden vazgeçilmesi ve encümene kur’a gruplarını  ve bu kur’a gruplarına dahil edilecek, talep sahiplerini belirleme yetkisi verilmiş olması, hem encümeni gereksiz bir işy ükü altına sokacak hem de objektif kriterlerden ziyade, sübjektif birtakım değerlendirmelerle hatalara yol açabilecektir

3- Yine Genel Yönetmeliğin,  Tahsis Şartları düzenleyen 11. Maddesinde  Sosyal Konut Bedelinin Peşinatı olarak  % 10 ‘dan az olmamak üzere peşinat alınması ve toplam ödeme süresinin 20 yılı geçmemesi hüküm altına alınmış iken, Gemlik Belediyesi’nce kabul edilen Özel Yönetmelikte, konut bedellerinin 21 gün içinde peşin olarak ödenmesi benimsenmiştir. Sonuçta kabul edilen bu yönetmeliğin ortaya koyacağı fiili durumu özetlemek isteriz.

2 bin dolayında olduğu belirtilen, Toplu konut başvurusunda bulunan talep sahibi vatandaşımızdan,  dar gelirli olduğunu ispatlayabilecek olanlar arasında noter huzurunda yapılacak çekiliş ile tahsise hak kazanacak 150 adet vatandaş belirlenecektir.

Gemlik belediye meclisinde kabul edilen yönetmeliğe göre; kura ile belirlenen talep sahibi dar gelirli olduğunu ispatlayacak bir vatandaşımızın karşılaşacağı tablo şöyledir:

Kabul edilen yönetmelikle, dar gelirli vatandaşımızın daire bedelinin tamamını 21 gün içerisinde ödemesi, bu ödemeyi yapmak üzere bankalardan kredi kullanmalarına endekslenmiştir.

Dar gelirli bir vatandaşımızın bankalardaki sicil ve kredi imkanları, ödeme güçleri ile  güncel faiz oranları dikkate alındığında, gemlik belediyesince yaptırılan konutlardan bu şartlarda daire alabilmesinin çok zor olduğu ortadadır. Gemlik belediyesince bankalardan kredi kullanmaya sevk edilen dar gelirli bir vatandaşımız, ekli listede belirtilen bankaların güncel faiz oranları ile peşinat hariç 100.000-tl kredi kullandığında bugün için en düşük aylık 1.935-tl ile 2.815-tl arasında taksit ödemek zorunda kalacaktır.

 

Dar gelirli vatandaşlarımızın, kredi kullanmak için bankalara yönlendirilmesi sonucu bu şartlarda sosyal konut sahibi olması başka bir bahara kalmış ve hayal olmuştur. Tabiri caizse  ”dağ fare doğurmuştur.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu Gemlik Belediyesi memur başkan yardımcısı Birol Kartı oldu. Gemlik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir