Bölge Üniversitesine Güçlü Destek

Bölge Üniversitesine Güçlü Destek

Bölge Üniversitesine Güçlü Destek

Gemlik, Orhangazi ve İznik Bölgesinde kurulması planlanan ve bu konuda 3 ilçenin yöneticilerinin yürüttüğü yeni bağımsız bir üniversite ile ilgili olarak Eğitim Bir-sen Bursa Üniversiteler Başkanı İlyas Kaya’dan destek geldi. İlyas Kaya, Bursa’nın en az 3 üniversiteye daha ihtiyaç duyduğunu bunlardan birinin Gemlik, Orhangazi  ve İznik bölgesine inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

Eğitim Bir Sen Bursa 2 nolu Şubesi  Ocak ayı il divan toplantısını geniş bir katılımla Havva  Aslanoba  otelcilik okulunda gerçekleştirdi. Akademisyenler ve eğitim çalışanları ile birlikte hazırlanan çalışma kapsamında sistemle ilgili pek çok konunun masaya yatırıldığını ifade eden Eğitim Bir-Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Öğr. Grv. İlyas Kaya, “Bursa  yüksek öğretim  raporunu  “ çalıştay da sunarak ‘Geçici çözümler yerine  şehrimizin şartlarına  uygun bir üniversite  planlaması şarttır dedi.
ARZ TALEBİ KARŞILAMAKTAN HÂLÂ UZAKTIR

Eğitim Bir Sen Bursa Üniversiteler Başkanı İlyas Kaya, Yükseköğretim sorunu yıllardır ülkemizde çok boyutlu olarak yoğun bir şekilde tartışılmakta ve talepleri karşılayabilmek için reform ihtiyacı toplumun hemen her kesimi tarafından sıklıkla dile getirilmektedir dedi.

Üniversitelerimiz, Türkiye’nin değişim ve dönüşümüne paralel olarak çok daha ulaşılabilir ve erişilebilir hale gelmiş, yükseköğrenime geçişte öğrencilere daha fazla alternatifler sunulabilmiştir. Diğer taraftan her geçen gün sayıları artan üniversiteler, kuruldukları illerin sosyo-ekonomik gelişimine önemli katkılar da sağlamaktadır. Türkiye’de yükseköğretim sistemi, geldiği nokta itibarıyla, artık sadece üniversite çağı nüfusunun üçte birinden az bir kısmına hizmet sağlayan elit bir yapıdan uzaklaşmış ve çağ nüfusunun neredeyse yarısına hizmet sağlayabilen evrensel yükseköğretim yapısına kavuşmuştur. On yıllık bir zaman zarfına sıkıştırılmış niceliksel gelişmeler, eşine az rastlanır gelişme süreci teşkil etse de Türkiye’nin demografik dinamikleri dikkate alındığında yine de ihtiyaca tam olarak cevap verememektedir.

Eğitim Bir Sen olarak gündeme ilişkin tespit ettiğimiz sorunları ve çözüm önerilerimizi ilgililerin dikkatlerine sunuyoruz.

ORHANGAZİ BÖLGESİNE BİR ÜNİVERSİTE ŞARTTIR

İlyas Kaya, Bursa’mızın demografik yapısı da göz önüne alınarak  Orhangazi ilçemizde 1 yeni  üniversite acilen gereklidir diye sürdürdüğü açıklamasında, Orhangazi Bursa-İstanbul arasında çok stratejik bir konuma sahiptir. İstanbul’da yaşayıp başka şehirlere öğrenim için gelecek olan öğrenciler  özellikle  Orhangazi’yi talep edecektir dedi. Divan kurulunda açıklamalarda bulunan Eğitim Bir Sen Üniversiteler Başkanı İlyas Kaya şunları söyledi; 70  dönüm alan üzerine konumlandırılmış olan Orhangazi Asil Çelik yerleşkemiz çok modern bir yapıya sahiptir.  Bulunduğu konum itibarı ile etrafı çok kolay istimlak edilip  üniversite alanına dönüştürülebilir  durumdadır. Orhangazi merkez olmak üzere  Gemlik ve İznik ilçelerimizle birlikte  yeni Bir  Üniversite ihtiyacı karşılamak üzere çok iyi olacaktır.  Orhangazi’ye yeni bir üniversite kurulması  şehrin sosyo kültürel olarak gelişminede olumlu katkılar sağlayacaktır. İnegöl ilçemizde  1 yeni  üniversite  ve Bursa merkezde Ovaakça bölgesinde 1 yeni Devlet üniversitesi olmak üzere en az 3 devlet üniversitesine acil  ihtiyaç vardır.

Uludağ üniversitesinde 75 bin lisans öğrencisi  10 bin yüksek lisans öğrencisi bulunmaktadır. 10 bin çalışanı ile devasa hantal bir yapı meydana gelmiştir.  Bu devasa sayı  Görükle yerleşkesine hapsolmuştur. Her gün on binlerce insan şehrin her tarafından Görükleye taşınmaktadır. Bu da trafiği felç etmektedir.  Uludağ üniversitesindeki fakülte ve bölümlerin diğer üniversitelere kaydırılması gereklidir. Bursa Teknik Üniversitesinin  şartlarının acilen daha iyi hale getirilmesi ve de  öğrenci sayısının artırılması gerekmektedir. ‘Bursa ile ilgili yüksek öğretim  planlaması  şehrin dinamikleri ile  geniş bir çerçeveden sürdürülecek istişareler neticesinde yapılmalıdır. Yükseköğretimde yaşanan sorunlara çok yönlü bakmakta fayda vardır. Bu bağlamda Akademik kariyer sistemindeki çarpıklık ve objektiflikten uzaklık, zincirleme sorunlara sebep olmaktadır. Üniversite yapılanmasında 2547 sayılı Kanun’un dayandığı zihniyetten kaynaklanan sorunlar, olumsuz sonuçlarını en çok akademisyenlik mesleğinde ve akademik kariyer sisteminde göstermiştir. Akademik unvanların belirlenmesi, kadroların dağıtılması ve özellikle de akademik yükselme sürecinde yaşanan kayırmacılık, adam tutma, herhangi bir gruba mensubiyet ve bağlılıklar, “kamu yararından” ziyade özel çıkarların egemen olduğu, karşılıklı çıkar ve bağımlılığa dayanan ve özel menfaat birlikteliğini esas alan bir fiili durumun doğmasını beraberinde getirmiştir. Bu çarpık akademik alım ve kariyer düzeni, sisteme yeni yerleşmek isteyenlerinde benzer avantajlara sahip olması gerekliliği algısı oluşturmaktadır. Keyfiliği, sübjektifliği önleyecek, objektif ve denetlenebilir bir sistem kurgulanması gerekliliği kaçınılmaz bir zorunluluktur.

Üniversitelerde ortaya konulan toplumsal hizmetin üretimine akademik personel kadar katkıda bulunan ve akademik çevre kavramının ayrılmaz bir parçası olan idari personele de, akademik personele tanınan geliştirme ödeneği, yükseköğretim tazminatı, döner sermaye ödemesi gibi temel mali ve sosyal haklar verilmelidir.

 

 

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını Gemlik Ata mahallesinde meydana gelen ev yangınında bir binanın çatısı alevlere …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir