Gemlik Yerinde Dönüşümü Konuştu…

Gemlik Yerinde Dönüşümü Konuştu…

gemlik-donusumu-konustu

696 Sayılı KHK’nın Gemlik ile alakalı geçici 25. Maddesi sonrası ortaya çıkan tartışmalar, yeni bir boyuta taşındı. Gemlik Müteahhitler Derneği öncülüğünde yapılan toplantıda söz alan isimlerin neredeyse tamamı ‘’Yerinde Dönüşüm’’ önceliğinde birleştiler. Ayrıca söz alan isimler, yanlış oluşan algının değişmesi adına, Başbakan veya yetkili isimlerden, ‘’Yerinde Dönüşüm’’ üzerine açıklama yapmasını ve taşıma ibaresinin yanlış olduğunu beyan etmesini talep ettiler.

Toplantıya konuşmacı olarak Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, GTSO Başkanı Kemal Akıt, Mimarlar Odası Başkanı Betül Arı, Gemlik Müteahhitler Derneği Başkanı Ömer Uslu, İnşaat Mühendisler Odası Temsilcisi Şamil Yiğit, Jeoloji Mühendisi Zeynep Serintürk, Gemlik’te Kentsel Dönüşümü gerçekleştiren ilk isim Hamza Aygün yer aldı.

TOPLANTI ÖNCESİ GAZETECİLER GÜNÜ KUTLANDI

Toplantı başlamadan önce 10 Ocak Gazeteciler Günü ile alakalı programın düzenleyicileri tarafından kutlama yapıldı. Gemlik Manşet Gazetesi sahibi ve Gemlik Gündem Gazetesi Editörü Kazım Bulut’a  Gemlik’te Gemlik’te bulunan gazeteciler ve 10 Ocak Gazeteciler Günü gerekçesiyle çiçek verildi.

GEMLİK İÇİN PLANLANAN DEPOLAMA HARA’YA KAYDIRILDI

Toplantıda ilk sözü alan Mimarlar Odası Başkanı Betül Arı, geçmişten bugüne Gemlik’in planlarından örnekler vererek, Ovanın tasfiye edilme planından bahsetti. Arı, planlar üzerinde yaptığı açıklamalarda; ‘’Önceki planlarda Gemlik’in tasfiye edilmesi ön görülürken, merkezde ticaret yapılması konu edildi. İstanbul’dan çıkacak ticaret ve depolamanın Gemlik merkezine kaydırılması ön görüşürken, daha sonrasında bu planlar, Hara’nın bu kapsamda değerlendirilmesi şeklinde dönüştü. Gemlik’in yeni planlanmasında, kontrolsüz nüfus artışı önem arz ediyor’’ dedi.

ŞAMİL YİĞİT; %21’İ TARTIŞIYORUZ

Mühendisler Odası temsilcisi Mehmet Şamil Yiğit ise; ‘’Şu anki teknikle, farklı zeminlere her türlü yapı yapılabilir. Depremsellik korkulacak algı değildir. Yerinde dönüşüm de öncelikli olarak değerlendirilmeli. Zemin iyileştirme metotları dikkate alınmalı. Zemin ile alakalı sorunlar, tehlikenin sadece %21’ini içerir. Biz de sadece %21’i tartışıyoruz’’ şeklinde konuştu.

SERİNTÜRK; CİHATLI DA, GEMLİK OVASI DA ÖNLEMLİ ALANDIR

Ardından söz alan Jeoloji Mühendisi Zeynep Serintürk ise; ‘’Burada ve diğer yerlerde yapılan tartışmaların tek nedeni KHK’da yer alan tek bir cümle. İlçe sakinlerinin nakledilmesi cümlesi. Herkesi tedirgin eden de bu cümle değil mi? Nakledilmesi zorunlu ise jeolojik ve bilimsel raporu olmalı. Bu rapor var. 2016 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaptırılmış. Ovadan bahsedeceksek, Ova için bu raporda ‘’önlemli alan’’ olarak tanımlanmıştır. Belli başlı önlemler alınması ile yapılaşmaya gidilebilir alandır. Şişme potansiyeli olduğu için önlemli alandır. Cihatlı Toki Alanı bölgesi de farklı nedenlerle ‘’önlemli alan’’ olarak da raporlanmıştır.

Bir alanda farklı afetlerden dolayı risk varsa, buralar önlemli alan kabul edilir. Önleme rağmen risk varsa, burası yerleşime uygun olmayan alan olarak yayınlanır. Bakanlık böyle bir alan olsa tereddüt yaşamaz. Önlemli Alan yapmaları yapılaşma yapılacağından dolayıdır.

GEMLİK ZEMİNİ İLE ÖZLÜCE ARASINDA FARK YOK

Gemlik’in risk altında olmasın nedeni fay geçmesi deniyor. Bursa’da fay geçen ilçeler Orhangazi, Gemlik, Mustafa Kemal Paşa, Yenişehir, İznik, Mudanya, İnegöl, Gürsu, Nilüfer hepsinden fay geçiyor. Millet Mahallesi, Küçük Balıklı, İnegöl’de, Carrefour’un arkası, oteller bölgesi, Özlüce de zemin olarak Gemlik’ten daha iyi değil, taşıma gücü aynı. Bizim için fark yok. Teknoloji ve bilimin üstesinden gelemeyeceği mühendislik problemi yok’’ dedi.

YILMAZ; TAŞINMA KAVRAMINI KULLANIP TEDİRGİN ETMEYE GEREK YOK

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ise; ‘’İlk düğme yanlış iliklenirse, yanlış gider. Bunun adını doğru koymak lazım. Biz ilk günden beri diyoruz ki, Gemlik taşınmayacak, Gemlik dönüşecek. O yüzden taşınma kavramını kullanarak Gemlik’i tedirgin etmeye gerek yok. Bir kısım alanların tasfiye edilecek alan olduğu ifade edildi. Öyle yazılmasına rağmen, uygulanmadı.

Gemlik’e yeni yerleşim alanları kazandırmak adına, çanağa sıkışmış bir ilçenin önünü açmak için, kararnamede ne yazıyor, şehrin nakli yazıyor. Bir koordinat belirlenmiş mi? Hayır. Kanun koyucu, kanun koyan bürokratlar, tasfiye yazan plana rağmen ruhsat veren belediye var. Taşınma bina bazlı. Riskli bina bazlı. Gönüllülük esasına göre, kim talep ediyorsa, onlar geçebilecek.

GEMLİK’İN ESKİ YERLERİ DAHA KIYMETLİ OLACAK

Yerinde dönüşümde bizler de destek veriyoruz. 11 katlı bina yerine, 3 kat izin veriliyor. Diğer vatandaşlarımız ne yapacak? Paylaşım sorunu çıkacak. Gemlik Belediyesi taşın altına elini koyacak, fazla bağımsız bölümleri Belediye kamulaştıracak. Gemlik Belediyesi olarak dönüşen yerler daha kıymetli olacak. Özellikle ara sokakları biz aldığımız zaman, ana caddelerde dönüşümde ticarete katkı olacak.

Gemlik’te riskli kamu binalarımızı dönüştürmeye zaten başladık. Adliye ve Liman Başkanlığı, tarım kurumları gibi binaların dönüşümünü sağlıyoruz. Biz de Gemlik’in gerçeklerinden dönüşümü destekliyoruz. Mevcut planlar 3 kata izin veriyor. Biz de bu anlamda dönüşümünü destekliyoruz.

Planlarımızı çevre mühendisleri yaptı, manav yapmadı. Deprem profesörleri ne dediyse, biz de onları işledik. Bunların söylediği ile yola çıkarak planları buna göre yaptık. Bu KHK, Gemlik’in önünü açmış, yeni ufuklar çizmiştir. Bu taşınma olarak değil, dönüşüm olarak uygulanacak. Kimse endişe etmesin. Gemlik’in bugünü dünden nasıl iyiyse, yarını da bugünden iyi olacak’’ dedi.

GTSO Başkanı Kemal Akıt ise; ‘’Gemlik ile alakalı Başbakanımız taşınmadan bahsediyor. Belediye Başkanımız her ne kadar dönüşüm dese de, son günlerde olumsuz olarak ülke gündemine oturduk. Bu ticareti de olumsuz etkiledi. Bu konuda üst makamdan açıklama yapılması, ticaretin de önünü açacaktır.’’ Şeklinde konuştu.

USLU; YÖNETMELİKTE YERİNDE DÖNÜŞÜM DENİLMELİ

Gemlik Müteahhitler Derneği Başkanı Ömer Uslu ise; ‘’Biz şehrimizin riskli yapı stokunu önemsiyoruz. Riskli binaların sağlam yapılara dönüştürülmesi, donatı alanları oluşması arzumuzdur. Dönüşüm sürecinde elimizden ne gelirse varız. Sektör olarak beklentimiz, aleyhte gelişen koşulların giderilmesi, ticaretin normal seviyeye gelmesidir. Belediye Başkanımızın hükümet temsilcileri ile KHK’nın yönetmeliğinin Yerine Dönüşüm şeklinde düzenlenmesini talep etmeliyiz. Bu süreçte ticaret hat safhada zarar görmüştür. Bakan ve yetkililer nasıl ulusal medyada negatif haberler çıktıysa, pozitif haberler çıkmalı’’ dedi.

İSLAM; TOPLUMUN İSTEMEDİĞİNİ AK PARTİ YAPMAZ

Ak Parti Gemlik İlçe Başkanı Yaşar İslam; ‘’Ben An Karti İlçe Başkanı olarak şunu söyemek istiyoruz. Gönül rızasını alarak, yerinde dönüşümü destekliyoruz. Halkın rızasını almadan biz hiçbir şey yapmayız’’ dedi.

ÖZCANBAZ; GEMLİK’İ BAŞBAKANIMIZA GİDİP ANLATALIM

MHP Gemlik İlçe Başkanı Mehmet Emin Özcanbaz ise; ‘’Toplantıda anladık ve gördük ki, aslında Belediye Başkanı ve Gemlik’te katkı sağlamak isteyenler yerinde kentsel dönüşümü destekliyormuş. Biz daha önce Gemlik’te yerinde dönüşümün ada bazlı uygulamasını yaptık. Bunu sunum haline getirdik. O gün, bugündür komisyonda duruyor.

Yeni açılacak alanlar rezerv alan olarak durursa kazanç olur. Önceliğimiz ada bazlı dönüşüm ve yerinde dönüşüm. Bankalar konut kredisinde sıkıntı çıkarmaya başladılar. Hayat durdu. KHK’ya göre riskli alan, inşallah bunu değiştireceğiz. Açılışları beklemeyelim yetkililerin. Ben MHP olarak hazırım, bütün siyasi parti başkanları ile TBMM’ye gidelim, Gemlik’in kilitlendiğinden bahsedelim. Hemen yarın gidebiliriz.

SERTASLAN; YILMAZ İSTİFA ETMELİ

CHP Gemlik İlçe Teşkilatı adına konuşan aday adayı Mehmet Uğur Sertaslan; ‘’Toplanma sebebimiz yıllarca didinip edindiğimiz mülklerimizin değer kaybı. Bugün bu kadar insanın bir araya getiren bir şey oldu. Gemlik kadar risk altında olan pek çok yer var. Bu işin ortaya çıkmasını sağlayanlardan hesap sormak lazım.

Gemlik’te 11 bin 500 konut stoku vardı, aşağı yukarı ortalama ederi 150 bin TL civarıydı 15 gün öncesine kadar. Bugün değeri yok, alan yok. Sıfır lira. Evimizin değeri yerle yeksan oldu. Bunu nasıl kurtarırız konuşuyoruz. Bunu kurtarmanın yolu Gemlik’i taşıyoruz diyerek konuyu Türkiye gündemine getiren Belediye Başkanı sorumludur. En azından özür bekliyoruz. Milyonlarca değer havaya uçmuş durumda. Belki belediye başkanımız ulusal TV’lere çıkar.  ‘Ben ortaya çıkardığım tablo nedeniyle Gemlikli yurttaşlarımdan özür diliyor ve istifa ediyorum’ demesini bekliyoruz. Böyle yaparsa, tekrar bu konu gündeme taşınır. Biz de yerinde dönüşür diyebiliriz’’ dedi.

Ardından SP İlçe Başkanı Ahmet Vakkas Yıldız da söz alarak, yerinde dönüşümü Cumhurbaşkanının ifade etmesinin düzelteceğini belirtti.

YILMAZ; GEMLİK SÜREÇTEN KARLI ÇIKMALI

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz cevap hakkı doğduğu gerekçesiyle, ilk günden itibaren dönüşüm dediklerini belirtti. Haziran ay’ında 3 ilçe başkanının Ankara’ya gittiklerini belirterek; ‘’Üç ilçe başkanımız partilerimizin grup başkanlarına verdik. Burada tribünlere oynayıp istifa istemek yersiz. Bu süreçten Gemlik’in nasıl karlı çıkacağını düşünmeliyiz.

Program soru cevap bölümü ile devam ederken, çeşitli zamanlarda vatandaşlar ve inşaat sektöründe çalışanlar tepki gösterdiler.

SONUÇ BİLDİRGESİ

Toplantının sonucunda da 6 maddelik sonuç bildirgesi okundu. 6 madde şu şekilde oluştu.

1-Kentsel Dönüşüm Yerinde Dönüşüm şeklinde benimsenmişti.

2-Bakanlık ve Başbakanlık düzeyinde, Gemlik halkının söylemi ile bağdaşan yasal düzenleme acilen yapğılmalıdır.

3-mahalli idfre Gemlik’te yapılaşmanın devam ettiğini bildiren adım atmalı

4-Kentsel Dönüşüm Koordinasyonu oluşmalı.

5-Kentsel Dönüşü bilimin ışığında yapılmadır.

6-Gemlik halkı psikolojik ve sosyal olarak KHK öncesindeki konuma gelmesi için acilen tedbir ve açıklamalar hükümet kanadı ile yapılmalı.

(Son Güncelleme: 11 Ocak 2018)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

3 Yorumlar

  1. gemlik halkı taşınma değil yerinde dönüşüm istiyor vatandaş çocukları için ev yaptı şimdi 5 evin olsa 1 takas hakkın var kalanını belediye kendi belirlediği fiyattan satın alacak buna hiç kimse razı olmaz madem taşıyacaklar hak kayıbı olmasın halkın kaç tane evi varsa hepsini takas etsinler bu iş olmayacak iş en iyisi referandum yapılsın halkın görüşü alınsın saygılarımla

  2. bu taşınma işi muamma halk perişan gemlikte hayat durdu biz evimizi belediye zorla elimizden alsın diye yapmadık yerinde dönüşüme evet taşınmaya hayır zemin güçlendirilip ovaya imar devam etsin isteyen binasını takas etsin halka zorla dayatma olmasın benim evim devlet arazisinde değil gece kondu değil nasıl zorla alacaklar tapulu malımı bu adalet mi halkını düşünüyorlarsa yerinde dönüşüm yapsınlar saygılarımla

  3. Gemlik yamaçlara taşınmalıdır. hemde çok acil. Türk insanının geninde var bu. yaşanılan çok kötü afetleri bile çabucak unutuyoruz.
    Sonradan keşke dememek için deprem yönetmeliğinden sonra yapılan hangi bina varsa. ivedilikle taşınmalıdır.Hiç bir mal mülk 3-5 kuruş zarara uğrayacağım diye insan hayatından değerli olamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir