ÇOCUKLUK ÇAĞI OTiZMi
ÇOCUKLUK ÇAĞI OTiZMi

ÇOCUKLUK ÇAĞI OTiZMi

ÇOCUKLUK ÇAĞI OTiZMi

Otizm Sprekturum Bozukluğu (OSB) yada bilinen adıyla OTİZM erken çocukluk döneminde başlayan ciddi bir gelişimsel bozuklukdur. Otizmli çocukların dış görünümleri normaldir. Genellikle oturma,yürüme,boy ve kilo alımında sorun yoktur. Asıl sorun sosyal etkileşim ve iletişime zarar veren, sınırlı ilgi alanlarına ve tekrarlayan hareketlere yol açan atipik davranışlarının olmasıdır.

Otizm bozukluğunun klinik bulguları bir yelpaze şeklinde, hafiften ağıra doğru olarak  pek çok farklı şekilde,  farklı çocuklarda farklı boyutta olabilmektedir.

Otizm in en temel belirtisi çocukların göz teması kuramamasıdır. Hemen hemen hepsinde farklı boyutlarda konuşma problemleri vardır. Bu çocuklar ya hiç konuşamaz yada geç veya tuhaf konuşurlar.

Yaşıtları ve ebeveynleri ile iletişim kurmada isteksizdirler. Akranları ile olmak yerine kendi halinde olmayı tercih ederler. Grup oyunlarına katılmazlar ve oyuncakları ile anlamlı oynayamazlar. Oyuncağın bütünü yerine bir parçası ile oynamayı severler. Objeleri dizme,arabayı ters çevirip defalarca tekerleğini döndürme ve sadece dönen tekerleğe odaklanma gibi farklı davranışları olabilir.

Bazı çocuklarda sallanma, el çırpma, kanat çırpma gibi tekrarlayan anormal hareketler veya anlamsız şekilde koridorda koşturma, defalarca ışığı açıp kapama  gibi tekrarlayan hareketler görülebilir.

Bu ve buna benzer farklı davranışları olan çocukların öncelikle Çocuk Doktorlarına ve gerektiği taktirde Çocuk Uzmanının yönlendirmesi ile    Çocuk Psikiyatri Uzmanlarına başvurmaları ve en erken dönemde özel eğitime başlamaları, ileriye dönük normalleşme açısından son derece önemlidir.

 

Uzm.Dr.Ömer ARTAR

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

omer.artar@atakenttipmerkezi.com

 

ÇOCUKLUK ÇAĞI OTiZMi
ÇOCUKLUK ÇAĞI OTiZMi
(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi Bana göre, 31 mart seçimlerinin çok kısa analizi şöyledir. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir