Çekişmeli Boşanma Nedir? Süreçleri Nelerdir?
 Çekişmeli Boşanma Nedir? Süreçleri Nelerdir?

 Çekişmeli Boşanma Nedir? Süreçleri Nelerdir?

 Çekişmeli Boşanma Nedir? Süreçleri Nelerdir?

Çekişmeli boşanma davalarının açılabilmesi için izlenmesi gereken yol anlaşmalı boşanma davalarıyla izlenen yolun aynısıdır.

Boşanmalar tür olarak baktığımızda anlaşmalı ve çekişmeli boşanmalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Anlaşmalı boşanmalarda taraflar çocuğun velayeti, nafaka, malların paylaşımı vb. konularda karşılıklı anlaşmaya varması sonucunda tek celsede boşanabilmektedirler. Örnek verilen sebeplerden biri ya da birkaçında anlaşma sağlanamaması durumunda boşanma davaları çekişmeli olarak değerlendirilmektedir ve boşanma davası süreci daha da uzamaktadır. Boşanma davalarında 4721 sayılı Medeni Kanun’unda belirtilen nedenlerden birinin ortaya çıkması gerekmektedir. Boşanma davalarında belirtilecek nedenler davanın seyir süreci açısından oldukça önemlidir. Boşanma sebebi olarak genelde dava dilekçelerinde ‘’evlilik birliğinin temelden sarsılması’’ şeklinde belirtilerek daha geniş bir perspektiften yaklaşılmaktadır. Buradan daha geniş çapta bir neden seçilerek mahkemelerin davayı onaylamama ihtimali ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. Boşanma davası onaylanmadığı takdirde taraflar 3 yıl boyunca bir daha boşanma davası açamamaktadırlar. Dolayısıyla boşanma davası için bir sebep belirtmeden önce mutlaka bu alanda çalışmış bir hukukçuya  dava dilekçenizi göstermelisiniz. Çekişmeli boşanma davalarında çalışan Şişli avukatlık büroları bu konuda size destek olabilir.

Çekişmeli boşanma davalarının açılabilmesi için izlenmesi gereken yol anlaşmalı boşanma davalarıyla izlenen yolun aynısıdır ancak biz gene de size izlenmesi gereken yoldan bahsedelim. Çekişmeli boşanma davasının açılabilmesi için boşanma davası dilekçenizi hazırladıktan sonra son 6 ay içerisinde ikamet ettiğiniz yerde yetkili olan Aile Mahkemesi’ne başvurarak süreci başlatabilirsiniz. Aile Mahkemeleri’nin olmadığı durumlarda Asliye Hukuk mahkemelerine başvurarak sürecinizi başlatmak sunulan seçeneklerden diğeridir. Mahkemelerin ne kadar süreceği başvurduğunuz adliyenin ve mahkemenin iş yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilir. Ancak sürecin en başından sonuna kadar bakacak olursak aksama olmadığı takdirde yaklaşıl 1-1.5 yıl; aksama olduğunda ise 3-4 yıl sürdüğü gözlemlenmiştir. Çekişmeli boşanma davalarının aşamalarına bakarsak:

  • Dilekçelerin teati
  • Ön inceleme duruşması
  • Tahkikat duruşmaları
  • Sözlü yargılama
  • Karar Aşaması

olmak üzere 5 aşamadan oluşmaktadır.

Dilekçelerin teati aşamasında davacı mahkemeye dilekçesini sunar. Gerektiği durumlarda davalı cevap olarak dilekçe yazabilir. Ön inceleme aşamasında yargılamanın nasıl yapılacağı belirlenerek gidişata dair ilk emarelerin ortaya çıktığı aşamadır. Bu aşamada taraflar delillerini sunarak iddialarını dile getirirler. Delillerin doğru bir şekilde sunulması tahkikat aşamasının tarafınız için doğru sonuçlanması adına oldukça önemlidir. Pek çok davalı bu aşamada yaptıkları hatalardan dolayı davalarından olumsuz sonuç almaktadırlar. Şişli boşanma avukatı bu konuda sizi yönlendirebilir ve söyleyeceklerini dinlemek davanızın gidişatını olumlu yönde etkileyebilir. Hakim ön inceleme duruşmasının sonunda doğru bir sonraki aşama olan tahkikat aşamasına geçileceğini belirtilir. Tahkikat aşamasında sunulan deliller değerlendirilerek bilirkişi raporu alınır. Sözlü yargılama aşamasında iddiaların değerlendirilmesi sonlandırılır davalı ve davacı son bir kez daha dinlenerek tahkikatın aşamasının sona erdiği taraflara iletilerek karar aşamasına geçilir. Karar aşaması açıklanan hükmün nedenlerinin ve kararla ilgili detayların açıklandığı aşamadır. Hükümler genelde sözlü duruşma aşamasından yaklaşık 1-1.5 ay sonra açıklanır.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını Gemlik Ata mahallesinde meydana gelen ev yangınında bir binanın çatısı alevlere …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir