Meclis'te ekmek tartışması
Meclis'te ekmek tartışması

Meclis’te ekmek tartışması

Meclis’te ekmek tartışması

Gemlik Belediye Meclisi Şubat Ay’ı ikinci oturumu, yine Kovid-19 önlemleri kapsamında, Sosyal Yaşam Merkezi Düğün Salonu Bahçesinde yapıldı.  Mecliste öne çıkan en önemli konu ekmek fiyatının belirlenmesi oldu.

Gemlik Belediye Meclisi Şubat Ayı 2. Oturumu, Cemil Meriç Kültür Merkezi açık alanında gerçekleşti. Sağlık kurallarına uygun gerçekleşen meclis, belediyenin sosyal medya hesaplarında canlı yayınlandı.

Yerli Otomobilin Prototipi Gemlik’te Sergilensin

Marmara Kimya Sanayii (MKS) tarafından yapılacak ilave şamandıralar hakkında sunum yapıldı. Ayrıca yerli otomobil TOGG hakkında Gemlik’in çeşitli noktalarına yerleştirilecek tabela örnekleri meclis üyeleriyle paylaşıldı. Başkan Sertaslan, TOGG prototiplerinden birinin Gemlik’te sergilenmesi için AK Parti grubundan destek istedi.

Durdu, 230 Gram 2 TL Olacağına, 200 Gram 1,50 TL Olsun

MHP Grup Sözcüsü Osman Durdu; ‘’Çıkacak olan tarife ile alakalı yaptığı değerlendirmede, 230 gramda ısrar etmek yerine, 200 gram ekmeğin istenilebileceğini, bunun da fırıncılar odasında 1,75 olarak belirlendiğini, Gemlik’te ise 1,50 kuruş olabileceğini vurguladı.

Durdu, “Gemlik belediyesi 12 işletmeye denetim yapmış. Kanuna göre etiket ve yazar kasa fişi denetimi yapması gerekir. Eğer fahiş fiyatla alakalı yapılan işlemi Sanayi ve  Ticaret il müdürlüğüne bildirdi mi?  Gemlik esnaf odamızın 2021 yılı ekmek tarifesi ile alakalı bir tarife talebi oldu. Bu tarifenin oluşu ile alakalı bir komisyon oluşumu gerekmektedir. Bu komisyonda Gemlik’te Belediyeyi, esnaf odası ve Ticaret ve Sanayi odası temsilen bir arkadaşımız bu komisyonda bulunmaktadır. Her kurum kendi takdirini ifade ediyor. Serbest piyasa ekonomisi uygulanıyor, bu dileyen dilediğini dilediği fiyata satsın değil. Denetim mekanizmasının çalışması lazım. Gemlik’te farklı gramajlarda 75 kuruştan 2 liraya kadar ekmek satışı var. Yönetmelik doğrultusunda işleyen piyasa ekonomisine müdahele etmek doğru değil. Denetim mekanizmasının çalışması, tarife ve hijyen denetimi lazım. Buradan hareketle Gemlik belediyesi 2021 yılında esnaf odası tarife komisyonunda  230 gram ekmek için 2 Lira  takdir etmişti.  Şunu temenni ediyoruz,  200 gram ekmek bu tarifede olsa idi ve 1.50 tl satışı mümkün olsa idi piyasa ekonomisinde yasalara ve yönetmeliğe uygun olmak kaydıyla ekmeği dileyen esnaf ve üretici dilediği fiyata satabilirdi” dedi.

Başkan Sertaslan ise şöyle konuştu: “Türkiye’de serbest piyasa ekonomisi var ama bir sınır da var. Ucuz yapabilirsin, indirimli ürün satabilirsin, vatandaşın ucuza ekmek yemesine olanak sağlayabilirsin. Bunu da Belediyenin herhangi bir şekilde engellemesi mümkün değil, akla da uygun değil. Vatandaş ne kadar ucuza yiyorsa bundan iftihar ederiz.”

“Gemlik’te ekmek üretimi yapan fırıncı arkadaşların arasında ihtilaf ortaya çıkmış. Bir grup, biz Gemlik’teki tarifenin bir ehemmiyeti yok,  Bursa’da yayınlanan tarifeyi uygulayacağız demektedir, diğer grup ise biz karar aldık, o üst sınırı baz alarak, kurallara uygun hareket etmek suretiyle Bursa’nın çıkarmış olduğu tarife içerisinden bir durum yarattık, bunun uygulanmasını talep ediyoruz. Ancak bu gün değil, onaylandıktan sonra demişlerdir. Her iki grup da zabıtayı üzerine düşeni yapmamak konusunda bana şikayet etmişlerdir’’ diyerek sorunun başlangıç noktasına da değindi.

Toplantıda  MHP’de meclis üyeleri Gemlik belediye Başkanlığının 230 gram ekmeğe neden 2 lira fiyat takdir ettiğinin cevabını alamadı.

(Son Güncelleme: 9 Şubat 2021)

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir