ŞİMŞEK: "Promosyon, bahşiş değildir, bir hakkın iadesidir..."
ŞİMŞEK: "Promosyon, bahşiş değildir, bir hakkın iadesidir..."

ŞİMŞEK: “Promosyon, bahşiş değildir, bir hakkın iadesidir…”

ŞİMŞEK: “Promosyon, bahşiş değildir, bir hakkın iadesidir…”

Kısa adı TÜED olan Türkiye Emekliler Derneği Gemlik Şube başkanı Ömer Şimşek Emeklilerin ikinci 3 yıllık promosyon ödemeleri için kamu bankalarınca belirlenin rakamların, emeklinin beklentilerinden uzak kaldığını ifade etti.

Şimsek, açıklamasında şunları söyledi:
“Şubat 2020 sonunda yenilenmesi gereken protokollerin, günün gereklerine ve kamu çalışanlarına verilen promosyonlara göre güncellenmesi gerektiğini yıllardır savunuyoruz. Hatta, özel bankalarla Genel Merkez nezdinde sürdürdüğümüz promosyon çalışmalarıyla kazandığımız tecrübelerimizi, kamu bankalarıyla yapılan pazarlığa da yansıtmak istediğimizi defalarca ifade etmiş, Dernek olarak pazarlık masasında olmaya hazır olduğumuzu da belirtmiştik. Yaklaşık 13 milyon emeklinin gururunu incitmeyecek rakamlarla yeni bir pazarlık sürecinin yaşanmasını istemiştik.
Ancak bugün rakamlar açıklandı. Kamu bankaları için uygulanacak artış oranı da %66 olarak belirlendi. Buna göre devlet bankalarınca 3 yıl için; maaşları 1500 TL’ye kadar olan emeklilerimize 500 TL; maaşları 1500-2500 TL arasında olanlar için 625 TL; 2500 TL ve üzeri maaş alanlar için de 750 TL promosyon ödenecek.
Bu rakamlar, emeklilerimizin ve emeklilerin promosyon hakkına kavuşmasının yegane mimarı olan Türkiye Emekliler Derneği’nin beklentilerini karşılamaktan uzak kalmıştır. Her ne kadar, Şubat 2017 ve Şubat 2020 dönemini kapsayan 3 yılda enflasyon rakamı %42,3 olsa da, %66 oranındaki promosyon artışı düşük kalmıştır. Bunun nedeni ise üç yıl önce belirlenen promosyon rakamlarının son derece düşük bir seviyeden başlatılmış olmasıdır.
Fakat unutulmamalıdır ki; bu rakamlar tıpkı tarım sektöründe açıklanan, taban fiyatlar gibidir. Yani kamu bankalarınca uygulanacak promosyon rakamlarıdır. Özel bankalardan beklentimiz ise bu rakamların çok daha üzerinde bir promosyon oranı belirlemeleri ve emeklilerimizin beklentilerini karşılamalarıdır.
1500 TL ye kadar aylık alan insanlar zaten zor durumda olan emeklilerimizdir. Yılda 167 TL promosyon demek, günlük 45 kuruş demektir. Bir ekmek parası bile değildir. Emekli 3-4 günlük promosyonuyla ancak 1 ekmek alabilir. Bu gerçeği de, emekliye bu rakamları layık görenlerin vicdanına bırakıyoruz.
ŞİMŞEK: “Promosyon, bahşiş değildir, bir hakkın iadesidir…”
Özel bankaların da bu gerçekleri görerek; daha insancıl rakamlarla emeklilerimizin karşısına çıkacaklarına inanıyoruz. Emekli dilenci değildir, promosyon da bahşiş değildir. Tıpkı çalışanlarda olduğu gibi bir hakkın iadesidir. Bankalarımız bu bilinçte olmalıdır. Emekli, toplumun en çok saygı hak eden kesimidir. Bu toplumun anasıdır, babasıdır, a tasıdır. Bunu kimse unutmasın.”

 

(Son Güncelleme: 4 Mart 2020)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir