TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM
TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM

GENÇLİK ÖNEMLİ DEĞERDİR ve ŞİİRİM

GENÇLİK ÖNEMLİ DEĞERDİR ve ŞİİRİM

Her dönemde gençliğin farklı değerleri vardır. Ülke gençliğinin çeşitli düşüncelerine değer vererek gelişmelerini sağlanması önemli, fakat ülkede yıkım düşünceleri gençliğe aşılayanlara, kesin önlemler alınarak tehlikeyi bertaraf edilmesi şarttır. Geçmiş yıllarda çoğumuz gelişen olaylar karşısında tepki olarak sözlerimizle davranışlarımızla toplum tarafından tepkilere maruz kalarak zorlukları yaşasak ta, bazı sistem yönetimlerinden, gençlik bizzat tehdit olarak algılanmış, gençler bedel ödemek zorunda bırakılmıştır.

*

Bu noktada başta iktidar partisi ve diğer parti başkanları hepsinin dilinde ülke gençliği konusunda projeleri olduklarını söyleseler de, maalesef geleceğin, Türkiye’sinde hiçbiri ülkenin gençliğini ayrım yapmadan uygulamada önemli değer haline getirilmiş konuları görünmemektedir. Olması için siyasilerin uygulayacağı yeni bir bakış getirilerek gençliğin, tehdit değil geleceğe ülkenin umudu olduğunu görerek, geleceğe bugünden acilen gençlerimize değer vererek, gereği yapılması, fakat bugün görünen uygulamalarda maalesef yoktur.

*

Bu günün dünyasında gelişmiş ülkelerin gençliğine bakınca gelecekte ülkelerinin önemli değerleri ve her türlü eğitim ve sosyal imkânların birçoğu eşit oranda devlet eliyle yapılmakta ve ülkemiz gençliğinin % 70 i dar gelirli ailelerden olmasıyla, ailelerin çocuklarına vere bileceği maddi imkânlar çok sınırlı, hatta çoğunluk aileler veremez durumdadır. Bugün ilköğretimden tutun üniversiteye kadar, bu ülkenin eğitiminde sistemli ve eşit eğitimi tam manasıyla verilmediğini görerek, bu gidişata üstün zekâlı geçleri göremez durumda olunması da bir kayıptır.

 

*

Ülkede bugünün şartlarında, bir gençliği düşünün evinde maddi imkansızlıklar, İlköğretimde, Lisede ve Üniversitede dahi arzu ettiği yiyecek veya içecek alamayan, doğru ısınamayan, giyeceğini aileler imkânlarını zorlayarak giydiren, gençlik sosyalleşmesi için, ülke içi, ülke dışı veya yaşadığı şehrin tarihi ve kültürel yerlerini maddi imkansızlıklardan dolayı göremeyen, gezemeyen, bulunduğu ilçelerde belirli kafeteryalarında veya varsa kütüphanesinde oturup kitap okuyarak bir kahve dahi içemeyen ve gençliğe ilk adım atmış “ gür” akan çaylar gibi çağlayan, bu gençlik imkânsızlıklar içinde nasıl kıvrandığını, yanlış zihniyetlerin bu gençler üzerinde etkilerini bir düşünün ve sosyal gençlik patlaması konusunda suçlu gençlik olmamasında alan açan, ülkeyi yöneten siyasi iktidarın yetkili şahsiyetleri, siyasi söylemler yaparak gidin gezin, görün sosyalleşin, demesi ve bu ülke gençliğine sosyal, ekonomik imkân fırsatları verdiniz de gençlerin haberimi yoktur.

*

Ülkemizin gençliği büyük bir hazinedir. Geçmiş tarihlere bakın tarihi değiştiren insanlar hep gençti. Dünya tarihinde de, Türk tarihinde de, İslam tarihinde de, bu böyle. O devirde tarih bilinci yüksek olan devrin gençleri, genç yaşta değişimleri yapmışlar ve geçmiş siyasi anlayışlar zorda olsa gençliğin değişimini kabullenmişler. Bugün siyaset kurumları ülkede ekonomi ve hukuk, adalet anlayışı içinde öt eleştirmeden, eşit eğitim anlayışı ile yönetilir ise ülke gençliğine önem verirse, gelişen, değişen dünyada en önemli yerini alarak, söz sahibi olması, gelecek kuşaklara büyük mirasın kalmasını sağlayan gençlik olur.

*

Bugün ülkemizde önemli sorunlardan, Din eğitimi ve Milli eğitim, sağlık, adalet, güvenlik siyaset üstü olmaması, ikinci gençlerin mesleklerine göre iş istihdamı ve ekonominin acilen düzeltilmesi, gelir dağılımın eşit paylaşımı, eğitimin, önemle düşünen, araştıran çağın gelişine göre, Türk gençliğine eşit düzeyde planlı, programlı eğitim verebilen ve yurtların konforlu sosyal içerikli devlet eliyle hizmet verilerek ve her yurt içinde gelişmiş, donanımlı sosyal kütüphanesinin olması ve her şehirde, İlçelerinde çağın şartlarıyla donanımlı gençlik kültür merkezlerinin olması ve gençliğin sosyalleşmesi konusunda kontrollü ve yanlış yıkım zihniyetlerin gençlik üzerinde olan faaliyetler azalmış olur.

*

Ülkemizde en büyük sorunlardan biride empati kurma yeteneğimizi her alanda zayıf olması, empati kurma konusunu çok acil geri kazanarak,  birbirimizi anlayan, birbirimize derdini dert edinir olabilen, başka görüşlerde olan insanlarla sarılabilen bir Türkiye oluşturulursa, ülke insanı rahatlar ve Türk gençliği ülkesini dünyada farklı yerlere taşıyarak, gelecekte gençliğine güvenle bakılabilen, gençlik kuşaktan kuşağa değişimini oluşturarak, geleceğe aktaran ve yarınların, Türkiye’si idealist vatan sevdalısı, gençlik üzerinden yükselen, ülkesinde verilen değerin, önemini görünce birliğinde güç olur. Sağlık, huzur, esenlikler, yarılardan umut bekleyen, gençlerimize iyi gezintiler, olması için temenniler-imdir.

ÜLKE GENÇLİĞİ KAZANIRSA NELERİN OLUR

Öyle zamanki gençliğin elden gidiyor,

Hayaller sevdası umudu yok oldu.

Geleceği güvensiz bir çıkmaz yoldur,

Kokusuz renksiz açmayan gülleri soldu.

*

Havası kirlendi soluk alamaz yerde,

Deniz kirli ırmaklarda kurursa göze,

Toz fırtınası savurdu yokluk evlerde,

Türlü teknoloji yanlışı tehlike doldu.

*

Tehlike dış kapında tedbirin artır,

Ülken gençliğine aşını işini getir,

Boş laf edenlere alkışın kestir,

Gençliğin değeri bilinse ne olur.

*

Sahipsiz fidanlar kökten keser atarlar,

Altını oyarlar köle yapar satarlar,

İnançsız nesiller kurup tehlike saçarlar,

Ülkenin gençliği bitirilirse ne olur.

*

Der Mehmet çok tehlikeli gidişat,

Gafletten uyanın artık birliğine git,

Öfkeden kurtul sevgi, saygıyı tat,

Ülke gençliği kazanırsa nelerin olur.

Y.T:16.05.2021

Şair – Yazar. (Karlı Dadaşı)

(Son Güncelleme: 10 Nisan 2022)

Hakkında Hurşit TOPAL

Ayrıca Kontrol Edin

  GTSO Başkanı Hamaoğlu Bursa’yı Büyütenler” dergisine konuştu

  GTSO Başkanı Hamaloğlu Bursa’yı Büyütenler” dergisine konuştu

  GTSO Başkanı Hamaloğlu Bursa’yı Büyütenler” dergisine konuştu Gemlik Ticaret ve Sanayi odası yönetim kurulu …

1 yorum

  1. Toplum olarak sosyal medyadaki yazılanı okuma alışkanlığımız da kalmamış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir