Çelik,  "Görevimiz;  Bir Senelik Alın Terimizi, El Emeğimizi Bedava Almak İsteyenleri Teşhir Etmektir"
Çelik,  "Görevimiz;  Bir Senelik Alın Terimizi, El Emeğimizi Bedava Almak İsteyenleri Teşhir Etmektir"

Çelik,  “Görevimiz;  Bir Senelik Alın Terimizi, El Emeğimizi Bedava Almak İsteyenleri Teşhir Etmektir”

Çelik,  “Görevimiz;  Bir Senelik Alın Terimizi, El Emeğimizi Bedava Almak İsteyenleri Teşhir Etmektir”

Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik açıklamalarına alınganlık gösterildiği ifade ederek, yeni bir açıklamada bulundu.

Çelik açıklamasında, “Ziraat odası olarak 25 Ekim 2019 tarihli basın açıklamamda üreticinin durumunu ortaya koymaya çalıştım, bunu yaparken de tarım sektörünün paydaşları olan üreticilerimizi Ticaret Borsasını yani tüccarları, Tarım satış Kooperatifleri, Tarım ve Orman Bakanlığının yapması gerekenleri belirtmeye çalıştık. Gemlik Ticaret Borsası ve Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanlarının alınganlıklarını da anlamış değiliz.

Sorunları dile getirmek, borç içinde üretim yapmaya çalışmak,80 milyon nüfusumuzu,40 milyon turisti, 4.5 milyon sığınmacıyı besleyen bu üreticileri topraktan koparmadan tüm toplum olarak takdir etmek bu sektöre yardımcı olmak gerekmez mi?

Sizlerin de bildiği gibi dünyanın en zor sektörü tarım, üstü açık fabrika, her koşuldan etkilenen senede bir defa ürün alınan karşılığında milli gelirden en az pay alan uğraş.

Temsil ettiğimiz sektör üretiyor. Tüccar ve kooperatifler üretilen bu ürünü değerinde pazarlamak durumunda, şartları biraz zorlaştığı zaman ürün fazla rekabet koşulları zor, ülke krizde, alım gücü azaldı diye kimse geriye çekilip üreticiyi kendi kaderinde terk edemez. O zaman üreticinin bir senelik emeği, alın teri, girdi masrafları boşa gitmiş olur. Bu durum üreticinin mağduriyeti kadar ülkemiz de kaybeder. Fedakarlık yapılacaksa hep beraber yapacağız.

Sayın Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Gemlik Ziraat Odası ne yaptı yapıyor diye soruyor.

Sayın başkana cevap olsun diye değil, kendisi istediği için açıklamak mecburiyetinde kaldık. Gemlik Ziraat Odası bundan 46 sene önce ilgisizlikten kapatılmış, 2006 yılında köy muhtarları ve önder üreticilerimiz ile birlikte cebimizden para harcayarak önce bir arkadaşımızın bürosunda sonra Borsanızın eski yerinde (ücret almadınız teşekkür ederiz) daha sonra Gemlik Belediyesinin Balık Pazarı Mahallesindeki eski binasını bize tahsis ederek bu binayı onardık, daha sonra yine Gemlik Belediyesinin odamıza yeni bina yaparak üreticiye ilaç, gübre, zirai danışmanlık, danışmanlarımızla toprak tahlili yaptırmak isteyen üreticilerimizin bizzat arazilerine giderek gereken hizmeti verdik ve vermeye devam ediyoruz. (Bize bu binayı tahsis eden ve yapan her iki belediye başkanımıza da teşekkürü bir borç biliriz.) Ayrıca her köye (muhtarlıklara) üreticilerin toprak numunesi almaları için toprak burgusu yaptırdık. Zirai danışmanlarımızla üreticilere zeytin hastalık, bakımı konularında devamlı bilgilendirdik.

Umurbey Orman Şefliğiyle beraber 2750 adet fıstık çamı diktik. Muratoba köyünde üreticileri alternatif ürün olarak seracılığa teşvik ettik ve zirai danışmanlarımızla bitki besleme bitki koruma konularında teknik bilgi verdik. Büyükşehir Yasası çıkması nedeniyle Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü kapatılınca Bursa Özel İdare Sekreterliğine müracaat ederek Güvenli Adliye Katırlı köylerine 150şer tonluk sulama havuzları yaptırdık. 2018 yılında Gemlik Belediyesi ile ortaklaşa aromatik bitkiler yetiştirerek üreticilerimizi bu konuda yönlendirmeye çalıştık. Ayrıca Adliye Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin yapmış olduğu tuzsuz zeytin için Gemlik Belediyesi’nden ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden makine desteği sağladık.

2019 yılında ilaçların çok pahalı olması nedeniyle oda olarak Gülleci Bulamacı ve yabancı ot ilacı yapmaya başlayıp üreticilere maliyetine vermeye çalışacağız.

Sizin daha aklınızda olmayan Gemlik Zeytini Coğrafi İşareti Sayın Mehmet Dillioğlu ile beraber harekete geçirenlerden biri bendim. Bunu Sayın Mehmet Dillioğluna sorabilirsiniz. Sayın Mehmet Dillioğlu seçimi kaybedince sizler tam on senede çıkarabildiğiniz, onu da çıkarmak istemiyordunuz, zaman aşımına uğrayacağına bildiğiniz ve coğrafi işaret başka bir kurumun eline geçmesin diye mecburen yaptığınızı Gemlik’te bu konuyu herkes biliyor. Her toplantıda coğrafi işaretin bir an önce çıkması için sizlerle nasıl mücadele ettiğimi sizler biliyorsunuz. Coğrafi işaret için gerekli doneleri (İznik Orhangazi Gemlik) proje danışmanımız Doç. Dr. Sertaç DOKUZLU ‘ya vererek projenin bir an önce çalışmasına yardımcı olduk.

2015 yılında İznik Orhangazi Gemlik Mudanya Ziraat Odaları olarak dane zeytine prim verilmesi için 20000 imza toplayıp Tarım ve Orman Bakanlığı’na gittik. Tarım komisyonunda dane zeytine prim verilmesi için Lobi faaliyeti yaptık. 2011 yılında Ziraat odaları genel başkanı Sayın Şemsi Bayraktar ve Bursa milletvekillerini bölgeye getirerek çiçek yanığı nedeniyle Gemlik, İznik, Orhangazi çiftçisine 43 milyon karşılıksız hibe desteği sağladık.

Bakıyoruz Tarım Ve Orman Bakanlığı tarafından dane zeytine 15 kuruş prim desteğini bizden başka herkes sahipleniyor.

Ayrıca çöl gölünde gölet inşaatı müracaatını yaparak belli köylerin sulama suyunu temin etmek için projeyi inşaat aşamasına getirdik, Karacaali Köyü gölet isteği müracaatlarını DSi ‘ne ilettik.

2019 yılında Gemlik Belediye Başkanı, İlçe Tarım Müdürü ve Odamız yaptığı toplantıda sulama havuzları çeşitli ağaç dikimleri, fide ve fidan yetiştiriciliği yaparak köylere bedava dağıtma kararı aldık.

Bursa ve köylerinde tarımla ilgili tüm toplantılara katılarak yazılı ve görsel basında tarımın problemlerini ortaya koyduk.

Sayın Başkan, %ᵒ 1üreticiden kestiğiniz paralarla her sene ramazanda iftar yemeği vermek, çeşitli fuarlara aranıza hiçbir üretici almadan gitmek tarıma hizmet mi oluyor?

Gelelim Marmarabirliğin yazımıza cevabına, kendileriyle yaptığımız toplantıda üreticilerin bu fiyatlarla üretime devam edemeyeceklerini belirterek kendilerini odamız tarafından bir kg zeytin 1 Lt zeytinyağı maliyetini takdim ettik. Yanlışımız var mı yok mu diye etüd etmelerini söyledik. Basına verdikleri yazıda bizlerin a4 kâğıdına maliyetleri çıkarıp verdiğimizi başka bir şey yapmadığımızı söylüyorlar, bilseydik altın kaplı dosyada maliyetleri verirdik. Hayatlarında bir kitap değil, gazete okumayanlar birileri üreticilerin lehine bir şeyler yapmayı çalışanları aşağılayıp kendilerini savunmaya çalışıyorlar.

Sayın Başkan,

Üretici olarak bizim görevimiz, üretmek sizin göreviniz üretilen malı alıp hiçbir mazeret göstermeden pazarlamak olmalıdır.

Sayın Başkanlar,

Dünyada en zor sektör tarım sektörü olduğunu biliyorsunuz. Türkiye’de tarım sektörü daha da zor şartlarda yapılmaya çalışıldığı halde milli gelirden en az pay alan kısım üreticilerdir. İstiklal savaşında erkeklerin cephede savaşırken kadınlarımızın kağnıyla cepheye mermi taşırken kundaktaki bebenin üstünden yorganı alarak mermi ıslanmasın diye üzerine koyan bu üreticiler bu toprakları vatan yaptılar. Bu nedenle bu üreticilerden daha fazla fedakârlık beklemek biraz insafsızlık olmuyor mu?

Dünyada ülkeler çeşitli yönetimler ile idare edilirler. Her cumhuriyetle idare edilen ülkeler demokratik değildirler. Demokrasiler hukukla taçlandığı zaman kıymet kazanır. Evrensel hukuk insana fırsat eşitliğine yaşama ve mülk güvencesine fikir özgürlüğüne inanç ve yaşam biçimine ırk ve mezhep kışkırtıcılığının insanlar arasında yapılamayacağının milli gelirden eşit şekilde fayda sağlayacağının kadın ve erkek eşitliğini garanti altına alınmasını sağlar. Dinimiz de bunu emretmiyor mu?

Ziraat odası olarak eksikleri söyleyip muhalefet görevimizi yapmamız sizi rahatsız etmemeli, biraz hoşgörülü olmanız gerekmiyor mu?

Sayın Başkanlar,

Gazete köşelerinde kavga ederek vakit geçirmek yerine ‘bu enkazı nasıl kaldırabiliriz’ in çarelerini aramak mecburiyetindeyiz.

Ziraat Odası olarak üreticilerin sorunlarını dile getirmeye devam edeceğiz. Eğer bu sorunlar sizin tarafınızdan karalama olarak anlaşılıyor ise biz bu tavrımızı devam ettirmeye kararlıyız. Kamuoyunu daha iyi aydınlatabilmek için gazete köşelerinde birbirimize cevap vereceğimize televizyonda bir programa çıkar, orada eteğimizdeki taşları döker, kimin haklı olduğunu halk da öğrenmiş olur.

Sözlerimi üç satırla bitirmek istiyorum.

TEK BAŞINA ÇOK GÜÇLÜ OLABİLİRSİN AMA DOSTLUK BAŞKA,

DEĞİŞİM ÖNEMLİ AMA PAYLAŞIM BAŞKA,

ZEKÂ ÖNEMLİ AMA EMEK BAŞKA”.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu Gemlik Belediyesi memur başkan yardımcısı Birol Kartı oldu. Gemlik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir