SAĞLIKLI BESLENMEK PAHALI MI?
SAĞLIKLI BESLENMEK PAHALI MI?

STRES ve KİLO ALMA İLİŞKİSİ

STRES ve KİLO ALMA İLİŞKİSİ

Stres, günlük yaşantımızda çok sık kullandığımız ancak etkilerini tam olarak bilmediğimiz kelimelerden biri. Olumsuz olarak yaşadığımız olayların ya da belirsizliklerin vücudumuzda oluşturduğu fiziksel ve psikolojik tepkiye stres diyoruz. Peki vücut bunu nasıl anlıyor? Üzüldüğünüzde yemek yemeseniz bile neden kilo alıyorsunuz ya da daha kolay hasta oluyorsunuz? Sebebi Kortizol.

Gelin bu hormona yakından bakalım. Kortizol hormonu vücutta özellikle kronik stres varlığında yoğun şekilde salgılanan bir hormondur. Sınava hazırlanmak, kısa sürede zayıflamaya çalışmak, iş yerindeki satış baskıları, geçirdiğiniz bir ameliyatın ardından yaşadığınız iyileşme süreci ve hatta aylardır hepimizi eve kapatan ve sevdiklerimizi kaybetme korkusu yaşatan koronavirüs… Küçük ya da büyük birçok etken siz farkına varmasanız bile bedeninizde stres oluşturur. Psikolojik ya da fizyolojik olarak stres altındasınız ve vücudunuz yoğun miktarda kortizol hormonu sentezliyor. Şimdi neler olacak?

Kortizol hormonu vücudunuzda yağ depolanmasına neden olur, özellikle üst beden yağlanmalarınızı arttırır. Kan şekerinizi sürekli yüksek tutmak için uğraşırken vücudunuzda protein yıkımını tetikler. Bunun yanı sıra bağışıklık sisteminizi baskılar ve siz hastalıklara daha açık hale gelirsiniz. Ne yazık ki bu kadarla kalmıyor. Üzüldüğünüzde mideniz yanıyor mu? Kronik stres durumunda kortizol hormonu mide asidinizin normalden daha fazla salgılanmasına neden olur ve bu durum mide yanmaları, ileri düzeylerde ise mide ülseri olarak karşımıza gelir. Yaşlılarımız için durum daha da kötü olabiliyor çünkü kortizol hormonu kemiklerden kalsiyumu çekerek kemik erimelerini hızlandırabiliyor, ödem ve yüksek tansiyona sebep olabiliyor.

Bir lanet gibi bahsettiğimiz bu kortizol/kortizon hormonunun tabii ki güzel etkileri de var. Örneğin organ nakli olan kişilerde bağışıklık sistemi kortizol hormonu ile baskılanarak vücudun yeni organı kabul etmesi sağlanıyor. Kortizol hormonu vücudunuzda olmazsa bağışıklık sistemi kendi hücrelerinize saldırıp otoimmün hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. İşin özeti iki ucu keskin bıçak kortizol hormonu. Benim tavsiyem ise mümkün olduğu kadar stresten uzak durmanız.

Stresi azaltmak için birkaç öneri; dans etmek, sanatla ilgilenmek, sevdiğiniz kişilerle şu dönemde telefonda da olsa sohbet etmek, hafif düzeylerde egzersiz yapmak, masaj, meditasyon yapmak ya da ibadet etmek, güzel kokular eşliğinde ılık bir duş almak vücudunuzun stres düzeyini azaltıp sizi rahatlatabilir.

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını Gemlik Ata mahallesinde meydana gelen ev yangınında bir binanın çatısı alevlere …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir