D Vitamini Hakkında Her Şey
D Vitamini Hakkında Her Şey

KABIZLIK NEDİR? NASIL GEÇER?

KABIZLIK NEDİR? NASIL GEÇER?

Bağırsak hareketlerinin azalmasıyla birlikte tuvalete çıkma sıklığının azalması, 3 günden fazla tuvalete çıkamamak kabızlık olarak adlandırılır. Stresli bir hayat, katı gıdalarla beslenmek, gün içerisinde yeterince sıvı tüketmemek ve tuvalet ihtiyacını sürekli ertelemek kabızlığa neden olabilir. Kabızlık problemi başlamışsa ve hemen çözülmezse kronikleşebilir.

Peki kabızlık problemi nasıl önlenebilir?

1- Su tüketiminin artmasıyla birlikte bağırsak hareketlerini hızlanacaktır. Kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama olarak kadınlarda 2 litre, erkeklerde 3 litre kadar tüketilmelidir. Günlük su ihtiyacı 35 x vücut ağırlığı (kg) olarak hesaplanabilir.

2- Karbonhidrat içeren besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Bu tür besinler gluten içerir, bağırsaklarda şişerek bağırsakların suyunu içine çeker ve hareketlerini yavaşlatır. Börek, ekmek, bulgur gibi besinler barsak hareketlerini yavaşlatmaktadır.

3- Lifli besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Sağlıklı bir bireyin günde alması gereken diyet lifi 25 gramdır. Lifli besinlere kuru erik, kuru kayısı, buğday kepeği, keten tohumu, marul, lahana, taze meyveler örnek verilebilir. Bu tür besinlerin bağırsak hareketlerini hızlandırarak dışkılamayı arttırdığı kanıtlanmıştır. Ancak tüketim sıklıklarına dikkat edilmelidir.

4- Çay ve kahve tüketimi azaltılmalıdır. Bu içecekler vücuttaki suyu attığı için bağırsaklardaki su azalmış olur ve kabızlık oluşabilir.

5- Probiyotik besinler beslenmeye eklenmelidir. Yanlış beslenmeyle birlikte bağırsaklarda sindirime yardımcı olan bifidobakteriler öldürülmüş olur ve bağırsaklar yavaşlar. Probiyotik mikroorganizmalar sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olacaktır ancak doktor kontrolünde tüketilmelidir.

6- Her gün mutlaka yürüyüş yapılmalıdır. Hareket etmek metabolizmayı hızlandıracağı için bağırsakların çalışmasına yardımcı olacaktır. Beslenmenin düzenlenmesi, yeterli su tüketimi ve yürüyüş ile birlikte kabızlık sorunu ortadan kalkacaktır.

(Son Güncelleme: 29 Kasım 2020)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir