D Vitamini Hakkında Her Şey
D Vitamini Hakkında Her Şey

HİPERTANSİYONDA BESLENME

HİPERTANSİYONDA BESLENME

Büyük tansiyon olarak bilinen sistolik tansiyon değerinin 120 mmHg’den fazla olması, küçük tansiyon olarak bilinen diyastolik tansiyonun 80 mmHg’den fazla olması Hipertansiyon (yüksek tansiyon) olarak tanımlanır. Hipertansiyona genetik etmenler, aşırı tuz tüketimi, obezite-insülin direnci, hareketsiz yaşam, stres gibi birçok faktör sebep olabilmektedir. Yapılan çalışmalarda obez bireylerin hipertansiyon olma riski obez olmayanlara göre üç kat daha fazla olduğuna ulaşılmıştır.

DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diyeti hipertansiyonu önlemek için geliştirilmiş bir diyettir. Bu diyetteki amaç beslenmedeki yağ miktarını ve tuz tüketimini azaltmaktır.

DASH beslenme planını sebze,meyveler, tam tahıl ürünleri, balık ve tavuk, sert kabuklu kuruyemişler, kurubaklagiller ve düşük yağlı süt ve ürünleri oluşturmaktadır.

Sodyum, şeker, şekerli içecekler, kırmızı et ve yağ tüketimi ise sınırlandırılmalıdır. DASH diyeti bu yönüyle Akdeniz diyetine benzerlik göstererek kolon kanseri riskini azaltmaktadır.

DASH diyetinde günlük sodyum (tuz) alımı 4-6 g arasında tutulmalıdır. Yemekler tuz konulmadan pişirilmeli, ekmeklerin az tuzlu olmasına dikkat edilmelidir. Yemeklere tuzun eksikliğini gidermek için nane, kekik, dereotu, maydanoz, limon suyu, soğan gibi besinler eklenebilir.

Diyette doymuş yağ asitlerinden zengin olan tereyağ, iç yağı, katı margarinler kullanmak yerine zeytinyağı ve bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir. Yemeklerde roka, tere, taze soğan, maydanoz gibi yeşilliklere yer verilmelidir. Hazır alınan yiyeceklerin etiketleri okunarak günlük sodyum gereksiniminin %5 ve daha azını içerenler tercih edilmelidir.

DASH diyeti fiziksel aktivite ile desteklenirse hipertansiyonu kontrol altına almada daha etkili olacaktır. Sağlıklı bir beslenme düzeni ve egzersizle uygun bir sürede normal ağırlığa ulaşıldığı zaman kan basıncında da düzelme görülebilir.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu Gemlik Belediyesi memur başkan yardımcısı Birol Kartı oldu. Gemlik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir