Gemlik Belediyesi 2021 Bütçesi 150 milyon 300 bin TL
Gemlik Belediyesi 2021 Bütçesi 150 milyon 300 bin TL

Gemlik Belediyesi 2021 Bütçesi 150 milyon 300 bin TL

Gemlik Belediyesi 2021 Bütçesi 150 milyon 300 bin TL

 

Gemlik Belediyesi 2021 yılı tahmini bütçesi Ekim Ay’ı üçüncü oturumunda görüşüldü. Tahmini bütçe Ak Parti ve MHP’nin hayır oyuna karşı, CHP ve İyi Parti oylarıyla kabul edildi. Tahmini bütçe 150 milyon 300 bin TL olarak açıklandı.

MERKEZİ HUKUMET %22,5 GEMLİK %12 ARTIŞ YAPTI

Gemlik Belediyesi tarafından ücret tarifesi belirlendi. Merkezi hükümet tarafından %22,5 olarak belirlenen yeniden değerlendirme oranı dışında kalan yerler ile alakalı %15 olan artış oranı ile alakalı Ak Parti ve MHP’nin %12’ye çekilmesi istendi. Öneri üzerine %12 oranında artış yapıldı.

KESKİNDEN; BELEDİYE BAŞKANLIĞI ŞİKÂYET ETME MAKAMI DEĞİLDİR

Bütçe ile alakalı söz alan MHP Meclis Üyesi Emrah Keskinden; ”Bütçenin az yapılması da, fazla yapılması da başarısızlıktır. Geçtiğimiz yıl gelir bütçesi gerçekleşme oranı %64, gider tahminin de gerçekleşme oranı %57’dir. Hem gelir, hem gider tahminlerimizin düşük oranda gerçekleştiğini görmekteyiz. Belediye başkanımızın pandemi var, para yok söylemlerinin samimi olduğunu düşünmüyoruz. Belediye Başkanlığı şikâyet etme değil, icraat makamıdır.

Fen İşleri bütçemize bakıyoruz; Belediye binasının AVM’ye taşınması, sokak hayvanları bakım evi, kurban pazarı bakımı, engelsiz kafe ve ekolojik pazar yapımı yer almış. Aynı zamanda üçüncü etap toplu konutlarının tamamlanması yer almış. Aynı kalemler, geçtiğimiz yıl yine bütçeye koyulmuş. Kız yurdu yapımı ve sağlık ocağı da yer almış. Bu taahhütlerin ne kadarı gerçekleşmiştir?” dedi.

EKER; İNŞAAT SEKTÖRÜ ÇALIŞAMIYOR

Ardından söz alan MHP Meclis Üyesi Alparslan Eker ise; ”2020 yılında 10 milyon ruhsat geliri düşünülmüş. Doğu bölgesi, kuzey planlarının altyapısının olmaması ve Kumla Revizyon planlarından dolayı gelir elde edilmiyor. Pandeminin etkisini azaltmak adına yatırımcıyı teşvik ederek, planları yapmamız gerekiyordu. Mobilyacımız, tesisatçımız dükkân kapatıyor. Geçtiğimiz yıl 10 milyon beklenirken, 5 milyon ruhsat harcı alındı. Şimdi de 15 milyon TL koyulmuş” dedi.

Ak Parti adına söz alan Ercan Barutçuoğlu; ”Performans programına bakınca, Müdürleri eleştirmiyorum ama yönetimin başarısızlığı ortaya çıkıyor. Gemlik’in tanıtımı ile alakalı harcama yapıyoruz. TOGG, Gemlik’in marka değerine en önemli katkıdır ama ona yer vermiyoruz. Kamulaştırma ücreti sadece 289 bin TL olarak belirtilmiş. Bu bedelle yapılacak kamulaştırma Gemlik adına fayda sağlamaz. 2020’de sadece bir adet yeraltı konteynırı koymuşuz. 2021’de 40 adet düşünüyoruz. Bedel olarak da sadece 150 bin TL belirlemişiz. Bu fiyata yapılabileceğini düşünmüyorum” dedi.

DURDU; İKİ BUYUÇ YILDA, SOMUT BİR ŞEY YOK

MHP adına söz alan Osman Durdu; ”Şu anda Belediyenin bir buçuk yılını değil, 2021 mali, bütçeci baz alındığında iki buçuk yılını değerlendirmiş oluyoruz. Görev süresinin yarısı tamamlanmış ama ortada somut bir şey yok. Genelde belediyeler ilk günlerinde daha heyecanlı olur ama şu anda aynı heyecanı göremiyoruz. Gemlik’te daha çok gezmek lazım. Piknik alanları gibi yerlerde bile çok sayıda eksiklik var. Yürüme mesafesinde hala denize giremiyoruz” şeklinde konuştu.

SERTASLAN; İDAREYİ TAŞLAYABİLMEK ADINA RAKAM KULLANMAK DOĞRU DEĞİL

Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan ise; ”Bizim bütçemizde, Gemlik Belediye Başkanı olarak benim dâhilim müdürlerimiz ve başkan yardımcılarımızdan daha azdır. Bu bütçenin en yüksek seviyede gerçekleşmesine dair temennilerimi sunuyorum. Bugün bütçe adına yapılan konuşmaları samimiyetten uzak buldum. İdareyi taşlayabilmenin metodu olarak rakamların kullanılması, düşündüğüm Gemlik Belediye Meclisi olgusuna halel getirdi.

%64 görülen gerçekleşme rakamı, Kasım Ay’ında gerçekleşecek vergi gelirleri sonrasında daha yüksek seviyeye çıkacaktır. Özel sanayi bölgesi ilan edilen alandan Belediye her yıl 3 milyon civarında zararda. Geçen ay Büyükşehir meclisinde kabul edilen katı atık bedeli, yıllık 7 Milyon TL civarında gelir kaybı yaşandı. Kötü giden Türkiye’deki ekonomik verileri pandemi de destekleyince, toplanan gelirlerde önemli kayıp yaşandı. Bunları katmadan belediye gelirleri üzerinden eleştirmek haksızlık olacaktır.

AZ PARAYLA ÇOK İŞ YAPMAYI ÖĞRENDİK

Büyükşehir meclisinde de gerçekleşme oranına bakacağız. Orada da tavrınızı merak ediyoruz. Yatırım teşvikleri adına Belediyenin elinden alınan onca rakama söz etmiyor, idareyi eleştiriyoruz. Az para ile çok iş yapmayı öğrendik. Huzur evini yaptık. Bina hep oradaydı. Kreş binası da hep buradaydı biz yaptık. Engelsiz taksi, hastan nakil aracı. Dere ıslahı yapıyoruz.

HER KALEMDE ÖNCEKİ DÖNEMDEN DAHA UCUZA İŞ YAPIYORUZ

Her kalemde, bizden önceki idarenin altına düşürdük. Bol zamanda, herkes belediye başkanlığı, meclis üyeliği yapar. 100 yıllık belediyenin edindiği her şeyi sattınız, şimdi satışa karşıyız diyorsunuz. Biz deniz kenarı ile alakalı çalışma yapmak istiyoruz, Büyükşehir ‘biz yapacağız’ diyor. Balıkpazarını hayata geçirelim dedik, Alinur başkan yapacağını söyledi. Sahilleri altı aydır devralamadık. Bütün bunları en iyi bilen siz sevgili arkadaşlarımın, sırf idareye hayır demek için bunları söylemesi beni üzüyor. Beş yıllık parayı, bir kalemde bu 2021 bütçesi gibi okumak doğru değildir. Biz olmasaydık batabilirdi belediye. Bir kararname ile serbest bölgeden Gemlik’in 30 milyon TL kaybı var. TOGG’dan ruhsat harcı alamıyoruz” şeklinde cevap verdi. Bütçe, Ak Parti ve MHP’nin ret oyuna karşı, CHP ve İyi Parti oyları ile onaylandı.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını Gemlik Ata mahallesinde meydana gelen ev yangınında bir binanın çatısı alevlere …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir