D Vitamini Hakkında Her Şey
D Vitamini Hakkında Her Şey

COVİD-19 BESLENME ÖNERİLERİ

COVİD-19 BESLENME ÖNERİLERİ

Covid-19’un tedavisine destek olan veya salgından korunmayı sağlayan herhangi bir besin veya besin takviyesi yoktur. Ancak sağlıklı ve dengeli beslenmenin, düzenli uyku ve fiziksel aktiviteyle birlikte bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir.

1- Sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir

Özellikle narenciye grubu meyveler C vitamininden zengin ve bağışıklığı destekleyici olduğu için bu meyvelerin tüketimi arttırılmalıdır. Bunların dayanıklı ve mevsim sebze/meyvesi olmasına dikkat edilmelidir, dayanıklılığı arttırmak için sebzeler dondurularak saklanıp, tüketileceği sırada çıkarılıp buzu çözündürülüp pişirilebilir.

2- Kuru baklagiller her gün tüketilebilir

Kuru baklagiller besin değeri yüksek protein kaynaklarıdır, pişirme süresi uzun olduğundan dolayı büyük miktarlarda haşlanıp sonrasında çabuk pişirilebilecek şekilde buzlukta saklanması tüketimini kolaylaştırabilir.

3- Haftada en az 2 defa balık tüketilmelidir

Balıklar omega-3 yağ asitleri açısından en iyi kaynaktır. Tazesi bulunmadığı zaman konserve ton balığı veya donmuş balık tüketilebilir.

4- Tüketimi sınırlandırılması gereken yiyecek ve içecekler

Kan şekerini hızla yükselten şeker ve şekerli yiyecekler içecekler, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeriğinden dolayı hazır soslar, cips, patlamış mısır, konserve yiyeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir. Enerji içeriği yüksek alkollü içeceklerin de vitamin/mineral emilimini olumsuz etkilediği ve uyku problemlerine sebep olduğu için tüketimi sınırlı olmalıdır.

5- Vitamin/ mineral takviyesi kullanılmalı mıdır?

Kan değerlerinde bir eksiklik olmadığı sürece takviye kullanılması önerilmemektedir. Bilinçsiz kullanılan takviyeler bazı yan etkilere sebep olabilmektedir. Özellikle enfekte hastaların çoğunda kullanılan bitkisel takviyelerin kan pıhtılaşmasını ciddi şekilde düzensizleştirdiği gözlemlenmiştir. Kalp damar hastalığı bulunan ve antikoagülan ( kan pıhtılaşmasını önleyen) ilaç kullanan kişilerin dikkat etmesi gereken konu; birçok bitkisel ilaç ve gıda takviyesi bu tür ilaçlarla etkileşime geçmektedir. Özellikle E ve K vitaminleri, omega-3 yağ asitleri, selenyum, koenzim Q-10, arginin içeren takviyeler kan pıhtılaşmasını etkilemektedir.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

23 Nisan Etkinliklerine Coşkulu Başlangıç

23 Nisan Etkinliklerine Coşkulu Başlangıç

23 Nisan Etkinliklerine Coşkulu Başlangıç 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Gemlik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir