HUZUR SAATİM...
HUZUR SAATİM...

GEÇ UYARILDIK!

GEÇ UYARILDIK!

14 Mart 2020 tarihli bir gazete ilişti gözüme. Koronanın varlığına dair ülkemizde ilk uyarıların yapıldığı günlerdi o günler. Henüz el hijyeninin şöyle mi yoksa böyle mi olması gerektiğine ve 20 saniye mi yoksa 30 saniye mi yıkanmalı diye basit tartışmaların yapıldığı günler.

Bunun dışında başka ciddi bir yaptırım, uygulama veya açılan herhangi bir önlem paketi var mı diye şöyle bir hafızamı yokladığımda “hayır yoktu” cevabını aldım  zihnimden. Bununla da yetinmeyip, o günleri birazcık kurcalamak için google’ ın yolunu tuttum hemen. Olur ya hafızam yanılıyordu belkide. İşin açığı hatırımda olanların sağlamasını yapmak istedim internette.

Fakat orada da bir kaç basit uyarının dışında elle tutulur gözle görülür, ciddi anlamda ne resmi bir önlem alındığına dair haber okudum ne de koronanın bu derece ciddi olduğunu  bizlere “net bir dil ve üslupla anlatan bir yetkili!” haberine rast geldim.

Ve o günlerde hatta tam da o haftada neler yaptığıma dair anılara yolculuk ettim. Yakın tarih olduğu için detaylarıyla hatırladığım günler.

Öncelikle bireysel yaşantıma dönüş yaptım ki şayet ciddi bir uyarı yapılmış olsaydı biz vatandaşlara, benim gibi bağışıklık sistemi hasarlı bir kişinin, bahsi geçen o günlerde dışarıda ne işi olurdu?

Öyle ya, 11 martta bir devlet hastanesinde, 13 martta ise bir özel hastanenin göbeğinde ne işim vardı? Şayet uyarılsaydık!

Buna rağmen, o günlerde okuduğum ve izlediğim dünya haberlerinden dolayı yine de her iki hastaneye gittiğimde bireysel kanaatimle maskemi takmış ve hatta hastanelerde ne bir yere tutunmuş, dokunmuş, oturmuş ne de bekleyen kalabalığın içine girmiştim.

Gittiğim gün itibarıyla devlet hastanesi olayın daha çok farkında olurken, özel hastanenin “parmak okuma sistemi” ile giriş kaydı yapmasına ısrarla itiraz ettiğimi hatırlıyorum! Nitekim madem bir salgın vardı, basit bir kayıt işlemi için elimi, günde yüzlerce kişinin elinin yaladığı o makinaya dayamayacaktım!

Aklımı seveyim!

Bizde hâl böyleyken, o tarihlerde dünyada olan biten şunlardı:

– Amerika Ulusal Muhafızları sokaklarda halka yiyecek dağıtıyordu ki Amerika acil durum ilan etmişti bile!

– İspanya, Macaristan, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Bulgaristan olağanüstü hal durumuna geçmiş ve hatta pek çok dünya ülkesi okulları bile tatil etmişti.

-İran’ da askeri güç halkın sokaklara çıkmasını engellemek amacıyla görevlendirilmişti bile!

-Hatta NATO ve Avrupa parlamentosu gibi uluslararsı önem taşıyan toplantılar bile askıya alınmıştı.

-Pek çok ülkede sokaklar hükümetleri tarafından dezenfekte edilmeye başlanmıştı hatta.

-Avrupa birliği ve Amerika acil ekonomik destek paketlerini açmıştı.

O günlere dair dünyada olanlar bunlarla sınırlı değil. Ben sadece genelleme yaparak ve ülkeleri tek tek isimlendirmeden, üstün körü durumun üzerinden geçiverdim sizler için.  Olanlar ve yapılanların detaylarına indiğimizde çok daha fazla olduğunu söylemeliyim.

Bizde ise her yerin sanki bahar bahçeymiş gibi olduğu günlerdi o günler!

Sokaklar, caddeler, hastaneler, Avm’ ler, kapalı ve açık oturma alanları, toplu taşıma araçları kıyamet gibi insan dolu!

Hatta pek çok insan corona’ dan bi’ haber!

Covid 19’un hâlâ Çin’ in Wuhan kentinde yaşadığı inancıyla rahat ve genişti insanlarımız.

Neden?

Çünkü diğer dünya ülkelerinde önlem üstüne önlemler alınırken ve halk her yönden bilgilendirilirken bizde ‘TIK’ yoktu!

Ne de olsa “Türk’e bir şey olmaz!” felsefesi hakim.

Konu hakkında başkaca yorum yapmadan, analiz yeteneklerinize güveniyor ve durum hakkında kendi etütlerinizi yapacağınızı ümit ediyorum.

Esen kalın.

(Son Güncelleme: 27 Eylül 2020)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir