TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM
TÜRKLERDE YILBAŞI TARİH İÇİNDE KÜLTÜREL GELENEĞİ ve ŞİİRİM

“KORONA VİRÜSLE MÜCADALE TEDBİR VE ŞİİR’İM”

“KORONA VİRÜSLE MÜCADALE TEDBİR VE ŞİİR’İM”

Korona virüs vakalarında yaşanan artış uygulanan önlemler vatandaşın inisiyatifine bırakılması önlemlere uyumsuzluk, duyarsızlık bu uygulamaların fiili uygulamalar olmayışı vaka sayılarının çokça artarak kontrol altına alınamadığının göstergesidir.

*

Ülke genelinde korona hastalığının artışı bazı bölgelerde yükselişi endişe verici ve bölgelere özel yasaklar uygulanmalı. İl, ilçe, mahalle, köy bazında risk durumuna göre karantina veya sokağa çıkma yasakları ilan edilmeli. Karantinaya uymayana gerekirse hapis cezası verilmelidir. Halka sadece maske, mesafe ve hijyen diyerek, bizden bu kadar önlemler sizden denilemez.

*

Acil önlemler: A- Fabrika gibi işyerlerinde çalışanlarını üç vardiya halinde çalıştırılmalı ve farklı saatlerde işe başlatılmalı. Devlet kurumlarında iki vardiyalı çalışma sistemine geçilmeli, çalışma masalarını mesafelerini kurallara göre ayarlanmalı, bu uygulamaların toplu taşımalarda yığılmaların önüne geçmeyi sağlar.

*

B- Toplantı, düğün, asker uğurlama benzerlerine bir plan içinde sınırlama gelmeli ve arkadaş, akraba toplanmaları 10’u veya 15’i geçmemeli. Taziye evlerinde aynı anda en fazla 15 kişi olmalı. O kişiler çıktıktan sonra hijyen kurallarını uygulayarak, yeni kişiler gelebilmeli. Tabii ki maske, mesafe kuralı uygulanarak. Asker uğurlama törenleri 20 kişiyi geçmemeli. Düğün ve nişanlarda açık veya kapalı mekana göre değişen, metrekareye bağlı kişi sayısı belirlenmeli ve önlem kuralların tam uygulanmalıdır.

*

C-İnsanlar gittikleri adreslerde kayıt altına alınmalı, sorunlarımızdan biri de virüs taşıyanların gittikleri illerde yeni vakalar oluşturmaları. Örneğin bir İlde bir ile gidenler o gittikleri illerde tehlike oluşturuyorlar. Bu nedenle insanlar gittiği adreslerde kaydedilmeli. Herkese kurallara uyacaklarına dair (maske, mesafe, hijyen) belge imzalatılmalı. Yapılan kontrollerde kişinin kurallara uymadığı görülürse yüksek cezalar verilmelidir.

*

Ç- Günlük 100 binleri geçmeli ve bu test sayısının belirtisi olmayan kişilere yönelik de olması, bu kişi hasta mı’ diye yapılan testin yanında, bu kişi virüsü bulaştırıyor mu’ diye de test yapılmalı. Örneğin, kritik kalabalık iş ve benzeri alan yerlerde görev yapan personelleri sürekli kontrollü tarama yapılması önemlidir.

*

D- 65 yaş ve üzeri kişiler için güvenli alanlar ve her gün için zaman dilimleri ayarlanmalıdır. Sizin için şu parklarda, şu sahilde güvenli ortam oluşturularak ve bu yaşlı kesime bu ortamlarda hizmetin farklı bir şekilde verilmelidir. Örnek su ve benzeri hizmetler güvenlik görevlileri sürekli bulunmalı , bu alanlara refakatçı haricinde gençler ve başkaları girmemelidir. Bu yaşlılardan korkudan evden çıkamayan önemli sayıda kişi var. Bu insanlar dışarı çıkabilmeli ve bankalar, vergi dairelerinde benzeri yerlerde sadece bu yaşlı kesime belli zaman dilimlerinde hizmet verilmelidir. Bu önlemler alınırsa korona virüs yayılmaması konusunda tüm bilim, İnsanlarında önerileridir. Ayni zamanda ekonomide devamlılığını sağlar ve şu bu konular konusunda yeterli tedbir alınmadığından dolayı gelişen vakaların yükselişi ortada ve bu konuda bilim insanlarının önerilerini dikkate alarak siyasetin ekolarına heba edilmemelidir. Halka sadece maske, mesafe ve hijyen deniyor. Ancak ülke insanımızın % 70 gariban sıkıntılı ekonomik ihtiyaçlarının da giderilmesi, ek önlemlere ihtiyaç var.

*

Vaka sayılarını halkın uyum oranını düzelterek azaltılması planlanarak uygulanması, bu aşamalar sistemli bir ay bile uygulansa bulaşmanın %90 ni engellenir ve başarılı olur. Ülkemin bilim insanlarının bilimsel  çalışmalarıyla bu hastalığa karşı aşı geliştirilmeli ve bize bizden başkası dert edinmez ve ülkesini seven her birey bu konuda duyarlı sorumlu olunması ve Anne, Baba, kardeş ve akraba, komşusunu seven her kes bireysel olarak alınan tedbir kurallarına uyulmasıdır. Korana virüsü yenerek birlikte biz olacağız, bu zor günleri atlatarak yarınlara sağlıklı olacağız ve saygı, sevgi anlayışı içinde yarınlara güven içinde olalım, mutlu olalım yeter…

“BU ACIMASIZ DÜZENDEN HABERİN VAR’MI “

Bu devrin çoktan mayası bozuldu,

Vurguncu düzenden haberin var’ mı?

Hakikat, adalet, tanınmaz oldu,

Bu vahşi düzenden haberin var’ mı?

*

Edep, hayâ, raflarda kaldı,

Beş vakitte soygun ayardı,

Gariban, yetim, hakkı yenildi,

Bu vurguncu düzenden haberin var ‘mı?

*

Bu kafayla gideriz yaya,

Manzara bu kalmadı hayâ,

Yeni nesil uymuş modaya,

Bu düzenin getirisinden haberin var ‘mı?

*

Teraziler doğruyu tartamaz oldu,

Görünce gidişatı endişem doğdu,

Yetime, fakire, kölelik oldu,

Bu köle düzenden haberin var ‘mı?

*

Ehli olmayan başa gelirse,

Yanlışlar doğru diye verirse,

Doğru olanlar hor görülürse,

Bu hukuksuz düzenden haberin var ‘mı?

*

Müslümanım der farzı unutur,

Din üzerinden geçimi sağlanır,

Cami içinde önlerde durur,

Bu kandırma düzeninden haberin var ‘mı?

*

Der Mehmet gamlıyım, tasalıyım,

Bu gidişattan korkar endişeliyim,

İkiyüzlüler devri ile boğuşurum,

Bu acımasız düzenden haberin var ‘mi?

Y.T: 06.03.2020

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik'te PISA 2025 Pilot Uygulaması Yapıldı.

Gemlik’te PISA 2025 Pilot Uygulaması Yapıldı.

Gemlik’te PISA 2025 Pilot Uygulaması Yapıldı. 2025 PISA Pilot Uygulaması Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülkemizdeki …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir