AYASOFYA 86 YIL SONRA VERİLEN KARAR DOĞRU OLANDIR VE ŞİİR’İM
AYASOFYA 86 YIL SONRA VERİLEN KARAR DOĞRU OLANDIR VE ŞİİR’İM

“1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI ÖNEMİ VE ŞİİR’İM”

“1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI ÖNEMİ VE ŞİİR’İM”

Dünyada birçok ülkelerde emeğin birliği ve dayanışma günü kutlanarak, resmi tatil ve bayram olarak ta kutlanır. Bu kutlamalar dünyada 120 yıldır bizde Osmanlıda başlayarak T.C. ti 100 yıldan beri kutlanıyor. 1980 darbesiyle sekteye uğratıldı ve 2000 yılıyla tekrar kutlamalar başladı 2009 yılında B.M.M Meçli-si kararıyla yasalaştırılarak resmi tatil ve işçi emekçi bayramı olarak kutlanıyor. Kanlı ve karanlık Taksim Meydanı 1 Mayıs 1977. ?  O yılları yaşayan, gören ve Emekli Sandığı Büyük Tarab-ya otelinde çalışan, okuyan birisiydim. İşçi kesimi memur kesimi içinde devlet kurumlarında özel sektörün fabrikalarında, orta-öğretim ve yüksek-öğretimde, nasıl olduğunun ortamını bilen birisiyim.  O günlerde benim gibi binlerce genç doğduğu toprağından, kopmuş iş ve aş okuma arzusuyla ülkenin, büyük şehirlerine gelerek hayata tutunması ilerisinde ailesine, yakınına ve ülkesine faydalı bir birey olma arzusunda. Fakat büyük şehirlere Anadolu’dan gelen, dar gelirli genç insanlar üzerinden bazı uşak, art niyetli emperyalist emellere alet etmek için saf gönülleri kendi saflarına katmak, çeşitli algılarla hazırlanmış tuzaklarla ve taraf toplayarak istekleri tıkırında gidiyordu.

 

O yıllarda isimlendirilen gruplar şöyle! Solcular içinde( Devrimciler, İlericiler, Özgürlükçüler,  benzeri adlarla aşırı birçok gruplar oluşumu ve bu grupların bazıları emperyalist ülkelerin kudüm-ünde oldukları açıkta olsa görünende ) Sağcılar denilen gruplar ( Başta Ülkücülerdi bu grup temel düşüncesi doktrinleri görüşleri Türk ve İslam Ülküsü adıyla harekat içinde çeşitli mesleki gruplar halinde, örgütlenmiş amaçları, Vatan, Bayrak, Millet savunma ilkesiyle görüşleri vardı. Bu gruplar içine de zamanla çeşitli emperyalist oyuncular sızarak ülke evlatların birbirine kırdırmak için var güçleriyle çalışmalar vardı. Misal o günün emniyet görevlileri incelemeleri sol taraftan, katledilen bir gencin ölümü ve sağ taraftan öldürülen, gencimiz aynı kurşunla öldürülmüş katiller kurşunuydu. O günlerin birde Akıncı ve İslamcı grup vardı. Birçoğu inancı doğrultusunda hürce yaşamak için söylemleriyle ortada olmak için duran bir grup, fakat bunların içinde İslam ve inanç üzerinden geçinen çok yönlü plan hedefleyen cemaat ve bezer faaliyetlerle her alanda taraf bulan ticaret yapan! Türk devletini benimsemeyen, kendi anlayışlarına ters olan yerine basamak olarak sözde şeriat devleti olmasını isteyen görüş vardı. Bunlar diğer aşırı gruplar gibi ortak noktada birleşiyorlardı tehlikesi daha etkiliydi tıpkı bu günün fetösü, İşidi, benzerleri gibi olanlardır.

Bu üç grubun çoğunluğu % 95nı vatan sevdalısı ortak istekleri her alanda hürriyet içinde insanca kardeşçe, hak, hukuk, adalet içinde demokrasi eşit vatandaşlıkla birlik beraberlik anlayışıyla ülkelerinin gelişmiş müreffeh bir ülke olmasını arzula-yandı. Ne yazık ki bu gruplar içinde % 5 işbirlikçi uşaklar emperyalist efendilerine her yönüyle etkin hizmetlerinde olup ülkenin birçok genci kara toprağa giderek ülkeyi kargaşaya sürükleyen güdümlü gruplardı. Devlette bu bölücü gruplar konusunda ve terörün yönlü faaliyetlerinde de çok fazla teknik bilgileri olmayışı fırsat bilinerek bir mayıslara varıldı. 1980 ihtilal yolunu açarak darbesine davetiyesi oldu yine olan gariban vatansever evlatları yağlı urganlara gitti oyuncular oyunlarını oynayarak değişik kurgularla; bu günlerde aynı oyun, aynı sahne, aynı figüranlarla devam ederek hedefleri “Türkün vatanını yok etmektir.” .Allah’ım bizleri o günleri tekrar yaşatma birliğimizi güçlü kıl. O gün 1 Mayıs şiirimi yazdım. Saygılarımla.

“BİR MAYIS İŞÇİ BAYRAMI KUTLU OLSUN”

Bu ses emekçinin birliği gününden,

Bugün 1 Mayıs işçi bayramı kutlu olsun.

Özgür yaşamak hak adalet özleminden,

Bugün 1 Mayıs işçi bayramı kutlu olsun.

*

Ülkenin dört bir yanından geldiler,

Kol kola omuz omuza yürüdüler,

Amaçlar aynı insanca yaşamak dediler,

Bugün emekçinin bayramı kutlu olsun.

*

Kim demiş birlikte dayanışma boşuna,

Tek istekleri emeğin yolunda saflaşma,

Emek sömürü düzenine dik olma,

Bir Mayıs emekçinin bayramı kutlu olsun.

*

Nasıl unutulsun o kanlı günü,

Ellerde flaması anlında ter kokusu,

Yürüdüler yiğitler neşeyle o günü,

Bir Mayıs işçi bayramı kutlu olsun.

*

Senaryo yazıldı planlar çizildi hazırdı,

Oyunlar sahnede aktörler yola çıktı,

Maşalar silahlandı yerlere alındı,

Bir Mayısta kanlı katliam taksimde oldu.

*

Efendilerin emri çok canlar yaktı,

Emeğin akan kanı yere serpildi,

Bu katliama faili meçhul denildi,

Bir Mayıs işçi bayramı kutlu olsun.

Y.T:01/05/1978

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını Gemlik Ata mahallesinde meydana gelen ev yangınında bir binanın çatısı alevlere …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir