AYASOFYA 86 YIL SONRA VERİLEN KARAR DOĞRU OLANDIR VE ŞİİR’İM
AYASOFYA 86 YIL SONRA VERİLEN KARAR DOĞRU OLANDIR VE ŞİİR’İM

ÇANAKKALE SAVAŞI KURTULUŞU VE ŞİİR’İM

ÇANAKKALE SAVAŞI KURTULUŞU VE ŞİİR’İM

        Dünyanın farklı milletlerinin askeri güçlerinin karşı karşıya geldiği ve acımasızca, Türk milletini yok etmek için savaşın olduğu yerdir. Fakat Çanakkale zaman içinde dünya milletlerine barışın önemini öğreten ve pekiştiren ifadesi olan ve Çanakkale Türk milleti içende bir onur, gurur, şeref abidesidir. Çanakkale Türk milletinin vatanını canı pahasına nasıl koruduğunu ülkesini nasıl kurduğunu örnek olarak gösterilen yerdir.

 

       18 Mart1915 de Çanakkale de ufukları ümit ve zafer neşesi kaplayan bir günde doğdu. İtilaf donanması 18 savaş gemisiyle Saat 10.00’da boğazı yarıp geçmek üzere girmeye başladılar. İlk ateşi TRIUMPH zırhlısı, Çanakkale’ye 12 Km. mesafedeyken saat 11.15’te açtı. Savunma planımıza göre, gemiler topçularımızın ateş menziline girinceye kadar pusuda bekleyecek ve baskın tarzında ateş açılacak ve nitekim böyle yapıldı.

 

      Düşman yaklaştıkça, topçularımızın giderek yoğunlaşan isabetli atışlarıyla karşılaşıyordu. Saat 12.00’ye geldiğinde orta kesimdeki 3 tabyamız ağır hasar almış, ama ayakta kalan diğer topçularımızın hedefini şaşmayan mermileri AGAMENNON zırhlısının çelik yeleğini parçalamış, INFLEXIBLE zırhlısının komuta köprüsü uçurulmuş ve bu arada düşman donanması Çanakkale’ye 7 Km. kadar sokulmayı başarmıştı. Savaşın en şiddetli anları yaşanıyordu. Türk topçuları boğazı cehenneme çeviriyor, düşman zırhlıları da kıyı şeridindeki mevzilerimize kurşun yağdırıyor kıran kırana bir savaş oluyordu.

 

     Bu sırada Fransız GAULOIS zırhlısı aldığı ağır yaralarla saf dışı kalmış, BOUVET zırhlısı yırtılan çelik gömleğini yenilemek üzere geriye kaçarken, bir gece önce Dz. Yzb. Hakkı’nın NUSRET mayın gemisiyle boğaza döşediği mayınlara çarparak 639 personeli ile birlikte karanlık limanın sularına gömülerek kayboluyordu. Bouvet’in imdadına koşan SUFFREN ve GAULOIS da aynı akıbete uğramıştır. Saat 15.00’te IRRESISTIBLE ve onu takiben 16.00’da INFLEXIBLE ve 10 Dakika sonra OCEAN zırhlıları, tam ileri atılacaklarken onların da ayakları Yzb. Hakkı’nın tuzağına takılarak batarken, INFLEXIBLE güçlükle kurtularak römorkör yedeğinde İmroz’a dönüyordu. Böylece 6 saatte 3 büyük zırhlısını kaybeden, bir bu kadarı da ağır hasara uğrayan gemilerini acıyla seyreden Amiral De ROBECK, kalanları kurtarabilme telaşıyla saat 17.30’da boynu bükük çekilme emrini veriyordu. Bu manada denildi boy ölçüler alındı! “ÇANAKKALE GEÇİLMEZ”

 

       Aziz şehitlerimiz vatanı için canlarını seve, seve vererek ebedi mekanların’ da en yüce makama yükselterek, bu vatan topraklarının, her karışı şehit kanlarıyla sulamış, Ülkemizin bugünlere ulaşmasında çok zorluklara göğüs gererek, bu günlere gelmemiz, bu değerleri yüksek bilinç ve şuur içinde şehitlerimizin, bizlere bıraktığı emanet değerini bilerek gelecek kuşaklara doğru taşımak, aktarmak ve Cumhuriyetimizin yönetim sisteminin değerlerini bilmektir. Türk milletini dünya milletleri arasında hak ettiği yere değerleriyle canlı tutarak yüceltme bilincini yükseltmektir. Bu inançla Çanakkale zaferi kutlu olsun. Bu toprakları milletimize canlarıyla mukaddes vatan kılan başta Mustafa Kemal Atatürk’e silah arkadaşlarına bütün şehitlerimize kahramanlarımıza rahmetle şükranla anarak mekanları cennet olsun. ”Türk Milletinin Çanakkale Zaferi kutlu olsun.”

 

ÇANAKKALE

Çanakkale bu cihanda tektir varlığın,

Tarih şahit yazdığın senin destanın,

Ya istiklal! Ya ölüm yeminin, 

Çanakkale hürriyete giden yolusun sen.

*

Seni bitirdik diyen zalim güçlerin,

Karşına çıkan düşman top tüfeğinden,

Senin topun donanman tüfeğin bataryan,

Çanakkale geçilmez denilen yersin sen.

*

Nice yiğitler yılmadı cenkler devinden,

Koştu senin bağrına çıktı evinden,

Sen onların açtığı alevli yolundan,

Çanakkale sen bayraklaşan yersin sen.

*

Toprağına düşmüş nice yatan şehitler,

Yağmur yağınca sularda kanları kokar,

Meydanında parlayan kızıl o akşamlar,

Çanakkale sen bayraklaşan yersin sen.

*

Bir destan okunuyor senin mazine,

Okurken gözüm dolar geçen gününe,

Şehitler, diyarı, bayraksın böyle biline,

Çanakkale yedi düvelle cenk ettiğin yersin sen.

Y.T: 14.03.2018

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını Gemlik Ata mahallesinde meydana gelen ev yangınında bir binanın çatısı alevlere …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir