AYASOFYA 86 YIL SONRA VERİLEN KARAR DOĞRU OLANDIR VE ŞİİR’İM
AYASOFYA 86 YIL SONRA VERİLEN KARAR DOĞRU OLANDIR VE ŞİİR’İM

“SOSYAL DEVLET ADALETLİ VERGİ” ve (ŞİİR’İM)

“SOSYAL DEVLET ADALETLİ VERGİ” ve (ŞİİR’İM)

              Sosyal devlet devletin sosyal barışı sosyal adaleti sağlamak, sosyal ve ekonomik hayata aktif müdahalesini gerekli ve meşru gören bir anlayışta olmasıdır. Ekonomik ve toplumsal yönden yurttaşlarının tümüyle ilgilenen, onların yaşam düzeyi sosyal güvenliği konularında gereken önlemini alarak hukuk devletinin, bir üst aşamasına! “Sosyal devlet” adıyla layık, güçlü adalet anlayışı diye biliriz. Anayasa ya göre sosyal devlet, toplum içinde güçsüz vatandaşları güçlü vatandaşlar karşısında korumak ve gerek adalet gerekse toplum karşısında güçlüler ile güçsüzleri eşit bir konuma getirmek, böylece toplum içinde dengeleri kurmak, amacı ile dar gelirliyi ve çalışan kesimi sosyal anlayışta olan devlet yapısının, güvenir olmasını sağlamaktır. Bu nedenle anayasada, Türk devletinin; hem bir hukuk devleti hem de sosyal devlet olduğu ifadesidir. Bu anlamda ülkemizde uygulamalara bakıldığında sosyal ve hukuk devletinin birçok alanda aksaklıklar olduğu ve oluşan bu aksaklıkların acilen tedbiri alınması, çoğunluk toplum kesimlerinin sosyal ve hukuken haklarının, korunması ve devletine çoğunluk toplum kesimlerinin güveni tam olarak artmasını sağlamaktır.

            Adaletli verginin adaletli dağılmasında, doğru olması gerektiğini hemen, hemen bütün cümle âlemin arzusudur. Türkiye’deki vergi adaletinin var olup olmadığını görsel ve yazılı basında devamlı tartışılıyor. Örnek vermek gerekirse Verginin en büyük bölümünün İşçi ve memur tabakasından alındığına şahit oluyoruz. Kamuoyunda bunlara bordro mahkûmları’ da deniliyor. Onların vergileri almış oldukları aylıklardan anında kesiliyor. Bu kesilme işlemi devletçe tayin ve tespit edilen, limit üzerinden ay sonunda almış oldukları maaştan hukuka uygun olarak kesilir. Bunlarda alt ve üst vergi kesme limit kuralı diye bir şeyde yok. Fakat dikkatimi önemle çeken bir konu var ki! Oda memur, İşveren, işçi kesimini resmi olarak temsil eden sendikaların, üst düzey yöneticilerinin altlarındaki çok lüks arabaların, vergileri bulundukları sendikaların üzerinden mi! Araç vergileri ödeniyor. İkinci ilginç olanı işçi emekliler, dernekleri ve birçok vakıfların, genel merkezlerinde benzeri yaşam ve lüks araçlar vergilerini benzeri yollardan ödemesi oluyor mu? Darda olan, çalışan kesim ve küçük esnaf, sefayı süren sendika ve dernek başkanları ve yöneticileri. Bu yapılan uygulamalar anlayışı çalışan kesim içinde sosyal ve hukuksuzluk, adaletsizlik değilmidir.

           Adaletli vergi olsun diye bağırıyoruz. Ancak adaletli vergi alamıyoruz. Adaletli vergi veren karşısındakinin adaletsiz vergi verdiğini hissettiğinde, verdiği vergiden pişmanlık duyuyor. Verginin adaletsiz dağıldığına birçok kesim rahatsız. Örnek Türkiye de birçok büyük şirketler, Süper Liginde 1.nci ve 2.nci ligde hatta ve hatta 3.ncü ligde birçok sporcular bulunuyor. Bunların kaç bin( EURO )veyahut (DOLARA )transfer edildiklerini yazılı basından televizyonlardan öğreniyoruz. Bunlar Türkiye’ye transfer olurken tabi ki bunlardan vergi alınıyor. Asıl konu şu gerçek kazanca göre vergi alınıyor mu? Televizyon dizilerinden, konser veren sanatçılar, kuyumcular, lüks yatlar katlar, birçok konulardan gelire göre vergi alınıyor mu? Alınıyor fakat kazanca göre vergi ödeniyor mu? “Alınmıyor “. Bunları saymakla bitmez. Bu memlekette vergi adaleti yok demektir. Çarpık gelir dağılımı ve vergi adaletsizliği toplumda güvensizlik oluşturuyor ve geleceğe sosyal patlamaları da beraberinde getirilmesinin habercisi oluyor.

 

BAZILARI DEĞERİNDE ALTIN ÇIKTI

Ne insanlar tanıdım gördüm,

Çoğu görünen yüzler değildi.

Kimine baktım adam dedim,

Terazide eksik değeri çıktı.

*

Biri seni üste koyar,

Bazısı seni divane yapar,

Kimi sana alkış tutar,

Bakarsın mayası bozuk çıktı.

*

Yanmayan ateşin dumanı tütmez,

Çürük gövdenin gücüde olmaz,

Her şeyi solmuş iflaha gelmez,

Sonunda yaşamı boşa çıktı.

*

Bazı yüzler kirli idi,

Bazıları süslü püslü idi,

Bazıları boya makyaj idi,

Sonu hepsi boşa çıktı.

*

Tanıdık gördüğüme çok güvendim,

Görüntü laf hallerine kandıklarım,

Temiz yüzden ak deyip sandıklarım,

Ummadığın yerde akrep çıktı.

*

Der Mehmet noksandır tarif,

Bazıları benlik bazısı hafif,

Çoğunda vardır bu tarif,

Bazıları değerinde altın çıktı.

Mehmet Kantar

Gsm :05445144391

Y.T:14.03.2019

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu Gemlik Belediyesi memur başkan yardımcısı Birol Kartı oldu. Gemlik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir