Marmarabirlik'ten Açıklama
Marmarabirlik'ten Açıklama

Marmarabirlik’ten Açıklama

Marmarabirlik’ten Açıklama

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi Osman Bostancı ve Gemlik Kooperatif Başkanı İbrahim Demir,geçtiğimiz günlerde Marmarabirlik’in alım politikası hakkında yapılan eleştirilere yazılı açıklama ile cevap verdi. Yapılan açıklama şöyle:

Marmarabirlik’in kurulduğu günden (1954 yılı) bu güne kadar tarihinde ilk defa ürün alım dönemi başlamadan on gün önce ve rekolte alımları devam ederken ürün alım usul ve esasları, kampanya açılış tarihi ve ürün avans fiyatları açıklanmış ve herhangi bir belirsizlikte yoktur. Ancak, bugün üretici ve Marmarabirlik üzerinden ürün alım dönemi siyasi mecralara taşınarak, ne Birliğin ne de üreticinin yararına olmayan haksız bir karalama kampanyasına dönüşmeye çalışılmaktadır, buna asla fırsat verilmeyecektir.

11 Ekim tarihinde yapılan kampanya öncesi değerlendirme toplantısında, Marmarabirlik Yönetim Kurulu, tüm Kooperatif Başkan ve Yönetim Kurullarıyla birlikte yapılan istişare sonucunda tam mutabakat sağlayarak, kampanya stratejilerini belirlemiş ve basın yoluyla kamuoyu ve ortaklarımızla paylaşılmıştır. Marmarabirlik’in şeffaf bir şekilde anlatmaya çalıştığı gerçekleri bazı kesimlerin farklı noktalara çekerek üreticilerimizin üzerinden politik kazanç elde etmek istediği görülmektedir. Marmarabirlik’in partiler üstü bir kurum olduğunu hatırlatıyor ve zeytin üreticisinin alın terine herkesi saygılı olmaya davet ediyoruz. Ve ‘çamur at izi kalsın’ anlayışına karşı çıkarak, şu hatırlatmaları yapmak istiyoruz.

Marmarabirlik’in faaliyet bölgesinde rekolte durumuna bakıldığında UZZK ve Birliğin Teknik Uzmanlarının raporları doğrultusunda yapılan inceleme neticesinde 130 Bin Ton sofralık zeytin olduğu tespit edilmiştir. Bölge rekoltesinin  % 65’i yani 85 bin ton Birliği’e rekolte beyanı olarak gelmiştir.

Marmarabirlik’in depolama kapasitesi değerlendirildiğinde fiziki anlamda faaliyet bölgesindeki ürünün tamamının alınmasının imkansızdır . Son yıllarda yapılan yatırımlar ile Birliğin depolama kapasitesi 50 bin tonlardan 80 bin tonlara çıkarılmış  ve bu kapasiteyi 100 Bin tonlara çıkarılması hedeflenmektedir.

Bir diğer konu, Birliğimizce, 220 dane baş fiyat olarak en son 1999 yılında belirlenmiş olup o yıldan itibaren 200 daneden alım yapılmaktadır.

Tam yirmi yıl önceki belirlenen alım baremleri artık bugünün gerçekleri ile örtüşmemektedir. Gerek iklimsel değişiklikler, gerek çiftçi üretim metotlarındaki sulama, gübreleme gibi yenilikler ve imkanlar ile son yıllarda tüketici tercihleri Marmarabirlik’ in ve tüm alıcı tüccarların alım kalibrajlarını da revize etmesine sebep olmuştur. Bu doğrultuda zaman içerisinde 200  dane ile başlayan alımlar piyasada alım yapan tüccarlarında etkisiyle 180-190 dane olarak alınmaya başlanmıştır. Son yıllarda yurt içi ve yurtdışı tüketici talepleri dikkate alındığında tüketicinin tercihleri doğrultusunda Marmarabirlik ürün gamına GOLD ürününü eklemiştir. Ambalajın içinde fireden sonra havuz çıkışı 210-220 kalibre ürün vardır. Aynı zamanda Gold ürünü toplam satışlarımızın içinde büyük bir paya sahip olmakla birlikte diğer ürünlerin de satışını artırmaktadır. Kaldı ki bu gün Marmarabirlik haricindeki alıcılar 270-280 dane barem üzerindeki zeytinleri de almamaktadır. Marmarabirlik yönetim kurulu olarak her ne kadar taban 350 dane belirlense de 350-380 kalibre arası da ezmedik olarak alınacaktır.

Diğer taraftan Tarım ilçe müdürlüklerinden alınan çiftçi üretim maliyetleri kg başına 5 TL civarındadır. Marmarabirliğin taban fiyatı ise 5,20 TL/kg dir. Ayrıca Birliğin geçen seneki ürün alım ortalaması yağlık dahil  7,37 TL/kg olarak gerçekleşmiştir. Birliğin diğer alıcıların aldığı baremler üzerinde ortalamasına bakıldığında 9,85 TL/Kg. a çıktığı da unutulmamalıdır. Dolayısıyla Tüccarın almadığı 280-410 dane arası zeytinler Birliğin ortalama fiyatlarını düşürmektedir.

Marmarabirlik üreticisini sigorta altına alarak geçtiğimiz yılın fiyatlarını muhafaza etmiş ve aynı fiyatları avans fiyat olarak açıklamıştır. Adı üzerinde fiyatlar avanstır. Piyasa fiyatlarında bir artış söz konusu olması durumunda üzerine ilave etmek çok kolay olacaktır. Bu da Marmarabirlik Yönetim Kurulumuz tarafından kamuoyuna açıklanmıştır. Geçmiş yıllarda Marmarabirlik’in yaptığı nihai fiyat ve bu yıl yapılan  avans fiyat açıklamasıyla ortaklarına mağduriyet yaşatmamıştır. Bir dikili ağacı olmayan ve zeytin üretiminden anlamayan  kişilere sesleniyoruz. “Geçtiğimiz yıl fiyatları veren biz değil miydik?

Zeytin üreticisinin ve kooperatifçiliğin örnek kuruluşu Marmarabirlik’e basın yoluyla saldırı yapanlar şunu iyi bilmelidir. Marmarabirlik’in yaklaşık 30 Bin ortağı alım sistemini takdir etmektedir. Bu anlamda Marmarabirlik’in ayakta kalabilmesi için mutlaka kar etmesi gerekir . Sonuçta ticaret yapılmaktadır. Elde edilen karlılıkla yatırım yapılmaktadır. Birliğimiz 65 yıllık tecrübesiyle, 200’ü aşan ürün alım noktasında, alım kampanyası  döneminde 1.500’ü aşkın personeli ve tecrübeli uzman eksper kadroları ile günümüzde sadece Birliğimiz tarafından geliştirilip kullanılan elektronik zeytin alım makinaları kullanılarak tamamen ortak lehine olan 10’arlı fiyatlamayla alım yapmakta ve alım merkezlerinde aksama veya şikayetlere mahal verecek durum yaşanmamaktadır.

Marmarabirlik’i insafsızca eleştirenler geçmişi çabuk unutmuşa benziyor. Hükümet tarafından  2005 yılında 159 milyon TL borç silindi. 2009 yılı sonunda 143 milyon TL borç ile devralındı. Halen o dönemin borcu taksitler halinde ödeniyor. 2010 yılından bugüne her geçen gün mali yapısı güçlenen Marmarabirlik tamamen kendi öz kaynaklarıyla ürün almakta ve ödemelerini gerçekleştirmekte olup 2017 yılında da kendi öz kaynakları ile 17 milyon TL kar payı dağıtmıştır. Popülist politikalar Marmarabirlik’i geçmişte yaşadığı o karanlık günlere geri götürür. Alımların arz fiyat dengesi gözetilmeksizin yapılması Birliği batırır. 2010’dan bugüne öz kaynaklarını % 300 artıran bir kurum, amiyane tabir ile hesapsız kitapsız yönetilseydi kendi öz kaynakları ile bir kuruş kredi kullanmadan ürün alımı yapan bir durumda olmazdı. Değerli zeytin üreticileri; Sırtında yumurta küfesi olmayanların hiçbir sorumluluğu yoktur. Bugün şu fiyata al, sınırsız alım yap, parasını peşin öde diyenler yarın kooperatif ve birlik zarar ettiğinde ilk önce onlar bağırıp çağıracaklardır.

Birliğin sürdürülebilir mali yapısı sağlanmıştır. Eğer kaynaklar  hesapsız ve popülist bir şekilde kullanılırsa, Marmarabirlik’in ve zeytin üreticisinin geleceğinin ipotek altına alınacağını da kimse unutmamalıdır. Marmarabirlik’in kar ve zararı anasözleşme kapsamında ortaklarının sorumluğunda olup, Birlik genel kurullarında gündem maddesi yapılarak temsilciler tarafından alınan kararlar doğrultusunda kullanılmaktadır.

Birliğimiz; yönetim ve idari kadrosuyla tam bir uyum içersinde çalışarak, ortaklarımız ile birlikte devamlı büyüyen, verimliliğini ve yatırımlarını her yıl artıran, dünya standartlarında üretim yapan bir yapıya kavuşmuştur. Bunlar sözler değil icraat  yaparak olmuştur. Ayrıca 2010 yılından bugüne de 1 TL kredi kullanılmadığını da kamuoyunun bilgilerine sunarız.

Marmarabirlik üzerinden prim yapmaya çalışanlar, Üreticiye şirin görünmek için Marmarabirlik’in sınırsız alım yapmasını ve yüksek fiyatla alım yapmasını istemektedirler. Satışla ilgili kısmına gelince nasıl satarsan sat, beni ilgilendirmez mesajı vermektedirler. Sırtında yumurta küfesi yok ya! Sorumluluğu  da yok. Hasat döneminin bereketli ve kazançlı bir yıl olmasını  diliyoruz.

 

(Son Güncelleme: 16 Ekim 2019)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

  GTSO Başkanı Hamaoğlu Bursa’yı Büyütenler” dergisine konuştu

  GTSO Başkanı Hamaloğlu Bursa’yı Büyütenler” dergisine konuştu

  GTSO Başkanı Hamaloğlu Bursa’yı Büyütenler” dergisine konuştu Gemlik Ticaret ve Sanayi odası yönetim kurulu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir