GTSO da Gemlik ve Bursa’nın sorunları ele alındı
GTSO da Gemlik ve Bursa’nın sorunları ele alındı

GTSO da Gemlik ve Bursa’nın sorunları ele alındı

GTSO da Gemlik ve Bursa’nın sorunları ele alındı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminin daveti üzerine Ağustos ayı meclis toplantısına katıldı.

Ak Parti  Bursa Milletvekili Zafer Işık, Ak Parti  ilçe başkanı Şamil Yğiti, Gemlik Bursa Büyükşehir Belediye Meclis üyesi ve encümen üyesi Ercan Barutçuoğlu’nun da konuk olarak katıldığı GTSO Meclis toplan tısında Gemlik ve Bursa’nın sorunları masaya yatırıldı.

GTSO Meclis Başkanı Hasan Yıldırım’ın konuklara hoş geldiniz konuşmasından sonra söz alan Oda Yönetim kurulu Başkanı Paşa Ağdemir, Büyükşehir Belediye Başkanına ilçenin temel sorunları hakkında bilgi ve bir mektup verdi.

Ağdemir, ilçenin kente girişinde sorunlar yaşadıklarını, sahil düzenlenmesin de sıkıntılar olduğunu, Kuzey Planlarının Büyükşehir Meclisin de beklediğini, kentin Serbest Bölgesi, Sanayi, limanları, otobanı olmasına karşın Yat Limanının Gemlik’e kondurulabilmesi halinde, kentin vizyonunu daha büyüyeceğini, depolama alanlarının bir an önce yapılmasını istedi.

Ağdemir’den sonra konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, göreve gelişini ve Bursa çalışmaları hakkında GTSO meclis üyelerine bilgi verdi. Ekonominin önemli olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, Bursa’da çok konuşulan ancak bir şey yapılmayan hizmetin turizm olduğunu söyledi.

Belediyelerin özel sektörle yarışamayacağını, özel sektörün önünün açılması gerektiğini söyle yen Aktaş, Bursa için 4 tane öncelikli sorun olduğunu, bu sorunların çözülmesi gerektiğini, Bursa’nın hızlı ve hormonlu bir şehir olduğunu, çok hızlı büyüdüğünü belirtti. Bursa’nın çekim merkezi olduğunu, özellikli bir şehir olduğunu da altını çizen Aktaş, şehircilikle ilgili çok ciddi problemler bulunduğunu belirtti.

Aktaş şöyle konuştu:

“Bursa da çok konuşulan fakat geçiştirilen şey turizm. Turizm bizim özelliğimiz olmalı, bu yıl 11 tane fuara katılıyoruz. Endonezya, Malezya gibi ülkelerde acayip bir potansiyel var. Bunları değerlendirmeliyiz. Bursa’nın yeşil özelliğini öne çıkaracak küçük yeşil alanlardan ziyade 50 dönümlük 100-200 dönüm, 300 dönüm, 500 dönümlük yeşil alanlar ortaya çıkaracak bir süreç ortaya koymamız lazım.” dedi.

Eldeki imkanların kısıtlı olduğunu da söyleyen Alinur Aktaş, Bursa 1058 mahalle, 17 tane ilçe, 11 bin 500 kilometre karelik alana sahip, bunların tümüyle  alakadar olmak sorumlulukları olduğunu belirterek; “Eldeki imkanlar kısıtlı, ihtiyaçlar sınırsız. Bunları doğru bir şekilde kullanmak lazım.” dedi.

Aktaş, yap, işlet, dev ret projeleri olduğunu belediyelerin her şeyi kendilerinin yapma imkanı olmadığını, belirli sınırlı gücü olduğunu belirterek, şehrin marka değerini özel sektörden güç alarak güçlendirmek gerektiğini söyledi. “Özel sektörle yarışmak yerine, önünü açmalıyız. BURFAŞ’la ilgili 17 tane tesisi kapattık, 2 tesis açık. 17 tesisin kapanma sına rağmen, bir önce ki yıl 60 milyon ciro yaparken, 2018 de 56 milyonluk ciro yaptık. Bu sektörle belediyenin sınırlı gücüyle katma değeri büyütmek imkansız. Şehrin rantını, gücünü marka değerini özel sektörden güç alarak yükseltmemiz lazım.” şeklinde konuştu.

Gemlik’te denizin çok büyük avantaj olduğu nu belirten Aktaş, imar planlarında problemler olduğunu, dere yatağında, mera vasfında alanlarda, zeytinlik alanlarının imar planlarında teknik problemler olduğunu söyledi.

Eski belediye başkanının kenti taşıma konu sunun yanlış anlaşılmış olsa da çok iyi niyetlerle hareket edildiğini belirterek, “Gemlik’in 100 bin nüfusu var. Birden yıkıp, farklı yere taşınması mümkün değil. Ama şehri en azından bundan sonraki süreçte sağlıklı bir yere yerleştirmek için çalışmalar yapmak gerek. Ben aynı şeyleri İne göl’de yaşadım. Sırf konutla büyümüş. Biz yeni İnegöl diye bir proje yaptık karşılıklı. Yeni Gemlik tabiri ve ya adına ne dersiniz bilmiyorum veya yeni gelişen Gemlik. Şehir nüfusunun artmaya müsait yapısı varsa sanayi ile denizle başka zeytinle meyve ile bunu karşılayacak bir alt yapıyı ve imarı, konut alanlarını üretmek lazım. Bunlar başlı başına önemli konular. Şehrin girişi çıkışı, depolama alanları, TIR parkı, sahil düzenlemesi hepsi önemli konular. Çok şeyi konuşup, bir şey yapamamaktansa, üç dört tane konuyu konuşup, şehrin aktivitesini arttırarak o konuları öne çıkarıp plan konuşmak lazım.

BURSA ZEYTİNİ ALGISINI GELİŞTİRMELİYİZ

Zeytin yalnız yanlış anlamayın, Gemlik için bir değer değil, Orhangazi için de, Mudanya için de İznik için de bir 4 ilçe için de değerdir. Şunları da konuşmamız lazım. Gemlik tipi zeytinimiz var ama, Bursa zeytini algısını yaratmamız lazım. Avrupalı çok zeytin tüketmiyor, biliyorsunuz. Ben çok zeytin anormal tüketen biriyim. Bir kahvaltıda 30-35 tane zeytini yerim. Herkes benim yediğimin yarısını yese içerde zeytin dışarıya zeytin satmaya gerek yok. İçer de çok zeytin satarız. Bursa zeytini olarak, Türkiye çapında yıldızlaştırılıp, bu manada bir şey oluşturabilir miyiz? Yanlış anlaşılmasın, Gemlik zeytin Gemlik’in zeytini ötelensin anlamında söylemiyorum. Yanlış anlaşılmasın. Ben her ilçemizin bir özelliği olduğunu düşünüyorum. Gemlikte başladığımız tesislerimiz var bunları bitireceğiz.” dedi.

Aktaş, Gemlik’e Büyükşehir Belediyesi’nin 100 milyon liranın üzerinde altyapı yatırımı yaptığını da hatırlattı. Meclis Başkanı Hasan Yıldırım ise Bursa zeytini algısının yaratılması düşüncesine karşı çıktı.

Gemlik zeytininin asırlardır bölgenin zeytininin adı olduğunu söyledi. Gemlik zeytininin coğrafi işareti bulunduğuna da dikkat çekti.

Ak Parti  Bursa Milletvekili Zafer Işık konuşmasında, “İsmi araba ama, ismi markası Mercedes Gemlik zeytinini böyle düşünmek lazım. İsmi Mercedes olmuş bir Gemlik zeytinimiz var. Mudanyadan İznik’e kadar bu zeytininin adı kullanılıyor. Biz aslında Gemlik marka sına sahip çıkıyoruz, Bursa zeytini konusu tartışmalara neden oldu. Gemlik zeytinini coğrafi işareti olmasa da markadır.” dedi.

KUZEY PLANLARI

Işık, Gemlik’te yerinde dönüşümü istediklerini, Büyükşehir Belediyesinin Gemlik’in 5 binlik planlarını  Aktaş’ın zamanında onaylandığını, Kuzey planlarında kurum görüşlerinin gelme sinin beklenmesini, ona göre yol harita sının çıkarılmasını da istedi.

Işık, “Bu konuda bir adım atmak, Gemlik’in hayrına mı dır, değil midir?” diye sordu.

Zeytin yasasında kısa vade de bir kanun değişikliği olacağını düşünmediğini söyledi.

Aktaş, bu arada Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Plancılık Dairesi Başkanını arayarak planlarla ilgili bilgi aldı. Kuzey planları konusunda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı, planlarda sorunlar olduğunu, kat artışları ile ilgili yoğunluk sorunu yaşadıklarını, odaların buna itiraz ettiklerini, planlarda kurum görüşlerinin alınması gerektiğini söyledi.

Daha sonra meclis üyelerine söz verildi. GTSO Başkan yardımcısı, Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Semih Aşkın, siteye giriş yolunun yeniden düzenlenmesi gerektiğini, bu yolun aylardır yapılmadığına dikkat çekti.

Ferhat Kurt ise büyük şehre bağlı olduğundan beri Gemlik’in üvey evlat muamelesi gördüğünü düşündüğünü, bazı konuları yıllardan beri aşamadıklarını, kuzey planlarının 20 yıldır aşılamadığını örnek gösterdi.

Kurt, “Basit muameleler uygulanamıyor. Gemlik’in yeni genişleme alanlarına ihtiyaç var. Gemlikte imara açık yerler yok. Yine Gemlik yerinde kentsel dönüşüm yapılarak da yapıla bilir. Gemlikte denizimiz var, denizden yararlanamıyoruz.” dedi.

Alaattin Akcan ise Gemlik zeytininin sıkıntıları olduğunu, fiyatların dibe vurduğunu söyleyerek, 3 – 4 liraya zeytini satılamadığından yakındı.

Bu nedenle zeytinliklerin üçte birinin bakımının yapıldığına dikkat çekti.

Mahmut Solaksubaşı, ise konuşmasında başkanını zeytin festivalinde görülmesiyle katkı koyacağını, coğrafyada bu bölge de zeytinin ardının Gemlik zeytini olduğu nu, Akhisarlılarının Tirilye zeytini adının coğrafi işretini alıp, bir takım oyunlar oynamak istediklerini, buna izin vermeyeceklerini belirtti.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını Gemlik Ata mahallesinde meydana gelen ev yangınında bir binanın çatısı alevlere …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir