Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi
Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi

Kıl dönmesi, genellikle kuyruk sokumu bölgesinde bazı dönemler enfeksiyonlara ve apselere neden olarak insanın hayatını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır.

Kıl dönmesi, genellikle kuyruk sokumu bölgesinde bazı dönemler enfeksiyonlara ve apselere neden olarak insanın hayatını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Farklı nedenlerden dolayı meydana gelen kıl dönmesi nasıl geçer hususunu öğrenebilmek için öncelikle tanının konulması gerekir. Fiziksel muayene yapılması tanı için yeterlidir. Daha önce enfeksiyon ve apse geçirmiş olanlarda tanı daha kolay konulmaktadır.

Apse ve enfeksiyon geçirmemiş olanlarda ise kuyruk sokumu hattındaki küçük delikçikler tanı için yeterlidir. Kıl dönmesi tedavisinde içi kılla dolu olan kist boşluğunun temizlenmesi hedeflenir. Temizlenen boşluğun doldurulması ise ikinci aşamadır. Tedavide kullanılan cerrahi müdahaleler sonrasında bazı sıkıntılar yaşanmaktadır. Yaşanan sıkıntıların önüne geçmek için invazif tedaviler kullanılmaktadır. Özellikle erken dönem vakalarında bu tedaviler daha etkilidir.

Minimal İnvazif Tedaviler Nelerdir?

Günlük yaşam kalitesini düşüren kıl dönmesinin pilonidal kist tedavisi yapılarak en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Kıl dönmesi tedavi sonrasında sıklıkla tekrarlayan bir rahatsızlıktır. Cerrahi operasyondan kısa bir süre sonra kıl dönmesi tekrarlayabilir. Bu durum hastayı rahatsız ettiği kadar cerrahları da uğraştırmaktadır. Sıklıkla tekrar etmesinden dolayı uzmanlar farklı tedavi yolları araştırmıştır.

Kıl dönmesinin tıp literatüründeki adı Pilonidal sinüs veya Sakral Dermoid kist hastalığıdır. Pilonidal, kıl yuvası anlamına gelir. Cildin altında gelişen boşlukta yani kistte kıl birikmesi söz konusu olduğundan bu isim verilmiştir. Kuyruk sokumundaki kıl follikülerinin kıllarla veya cilt salgılarının ile tıkanması sonucu oluşmaktadır. Folliküler açıldığında enfeksiyon gelişir bu rahatsızlığı meydana getirir.

Minimal İnvazif Tedavi Çeşitleri

Minimal İnvazif Tedavi çeşitleri şunlardır:

  • Mikro Sinüsektomi ile kıl dönmesi tedavisi: Tek deliği bulunan hastalarda Mikro Sinüsektomi ameliyatı kullanılır. Mikro Sinüsektomi, kuyruk sokumundaki tek deliğin yaklaşık 1 cm çapında açılması, sinüs boşluğunca ilerlenmesi ve bölgenin primer ile kapatılması ile gerçekleştirilir. Son dönemlerde Mikro Sinüsektomi yöntemi üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde hastalar iş ve sosyal hayatlarında çok daha hızlı dönebilmektedir.
  • Kristalize Fenol yöntemi: Birden fazla deliği olanlar için kullanılan yöntemdir. Delikler çıkarılmadan genişletilir. Boşluğa girilir. Kist duvarları ve kıllar temizlenir. Temizlemeden sonra Kristalize Fenol adı verilen taşlar yerleştirilir. Böylece rahatsızlığın tekrarlaması engellenmeye çalışılır.
  • Lazer Tedavisi: Temizleme işlemi Kristalize Fenol yönteminde olduğu gibi yapıldıktan sonra fiber optik lazer ile içeri girilerek radyal ışınlar sayesinde bölgenin yakılması ve yapıştırılması gerçekleştirilir.

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00

Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik Emniyet Müdürü Mustafa KILIÇ koltuğunu 23 Nisan’da minik misafirlerine devretti.

Gemlik Emniyet Müdürü Mustafa KILIÇ koltuğunu 23 Nisan’da minik misafirlerine devretti.

Gemlik Emniyet Müdürü Mustafa KILIÇ koltuğunu 23 Nisan’da minik misafirlerine devretti. Temsili olarak Gemlik Emniyet …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir