Borsa; "Marmarabirlik Tacir Zihniyetinden Çıkmalıdır"

Borsa; “Marmarabirlik Tacir Zihniyetinden Çıkmalıdır”

Borsa; “Marmarabirlik Tacir Zihniyetinden Çıkmalıdır”

Borsa’dan Asa’ya tepki. Yapılan yazılı açıklamada “Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa’nın son günlerde basında çıkan zeytin tüccarlarına yönelik karalayıcı haberlere cevabımızdır. Her şeyden önce verilen beyanlarda Sayın Başkanın üslubunun Marmarabirlik gibi köklü bir kuruma yakışmadığını ve her verilen beyanda zeytin tüccarlarını karalamalarını kabul edilebilir bulmuyoruz. Yapılan her karalamada sektöre ve kurumuna zarar veren Başkanın bu tür konuşmaların basın üzerinden değil de Tüccarlar tarafından oluşturulan meslek kuruluşlarında yüz yüze ifade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Yapılan haberlerde tüccarın belirlenen fiyatlardan daha düşük fiyatlara zeytin aldığı, bundan dolayı müstahsile tüccara zeytin verilmemesi konusunda baskı yapıldığı görülmektedir. Öncelikle burada şunu Sayın Başkana hatırlatmak gerekir. 2017-2018 zeytin alım sezonunda Marmarabirlik’in ilk önce açıklamış olduğu fiyatlarını neden yukarı yönlü revize etme ihtiyacı duymuştur ? Çünkü tüccar müstahsilin malına Marmarabirlik’in vermiş olduğu fiyattan daha fazla fiyat vermiştir. Bunun üzerine Marmarabirlik talep ettiği zeytinleri alamayınca kendi açıklamış olduğu fiyatları yukarı yönlü revize ederek tüccar ile rekabete girmiştir. Zeytin fiyatları belirlenirken sadece kendi tarafından belirlemiş olduğu fiyatların bütün piyasada kabul görmesini bekleyen Marmarabirlik’in, fiyat belirlenmesi aşamasında neden ilgili meslek kuruluşları ile istişare edip ortak noktada buluşup bir fiyat açıklaması yapmamaktadır. Şu unutulmamalıdır ki serbest piyasa koşullarında tüccar kendi çıkarlarını gözetmek durumundadır. Geçtiğimiz yılki finansman maliyeti ile bu yılki finansman maliyeti herkes tarafından bilinmektedir. Fakat müstahsilin ve üreticinin destekçisi olduğunu söyleyen Marmarabirlik’in böyle bir durumu olmaz olamaz. Buradan Marmarabirlik’e çağrıda bulunuyoruz. Zeytin alım fiyatlarının belirlenmesi aşamasında tüccar ile ortaklaşa istişarelerde bulunup fiyatların belirlenmesi sektör ve üretici için her zaman daha doğru sonuçlar doğuracağı aşikardır.

Marmarabirlik adı üstünde olduğu gibi “Marmara” Bölgesindeki 35.000 ortağı ile kurulmuş zeytin satış kooperatiflerin birliğidir. Marmara bölgesinde yeşil zeytin yetişmekte midir ki Marmarabirlik’in ürün satış gamında yeşil zeytin bulunmaktadır. Diğer bölgelerden alınan zeytinlerin Marmara bölgesindeki müstahsile yararı mı olur yoksa zararı mı ? Bunun cevabı çok açıktır. Marmarabirlik aktarma sezonlarında bölgesindeki ortaklarında ve müstahsillerinde talep ettiği kalibreden ince zeytin olduğunda almayıp, neden gidip başka yörelerden zeytin almaktadır. Marmarabirlik’in tüccar zihniyetini bir kenara bırakıp, bir kooperatif , bir birlik mantığı ile faaliyetlerine devam edip bölgesindeki müstahsillerin ve ortaklarının faydasına çalışmalar yapması gerekmektedir.

Zeytin tüccarları olarak dün olduğu gibi bugün de her zaman her kalibre zeytinde üreticilerimizin yanındayız ve destekçisiyiz. Marmarabirlik’in tüccar zihniyetini bırakıp kendi bölgesindeki üreticilerini ve ortaklarını ürün ayrımı yapmaksızın desteklemesi gerektiği, talep ettiği zeytini alamadığı zaman zeytin tüccarlarına çamur at izi kalsın tavrından vazgeçmesi gerekmektedir. Bizler üreticisi, tüketicisi ile birlikte sektörümüzün daha da ileri taşınması için her zaman birlikte çalışmaktan yana olduğumuzu ve taşın altında her zaman elimizi koyacağımızı bildirir kamuoyuna saygılarımızı sunarız” denidli .

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik'te PISA 2025 Pilot Uygulaması Yapıldı.

Gemlik’te PISA 2025 Pilot Uygulaması Yapıldı.

Gemlik’te PISA 2025 Pilot Uygulaması Yapıldı. 2025 PISA Pilot Uygulaması Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülkemizdeki …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir