Gemlik’in Kaçak Okulu da Oldu

   Gemlik’in Kaçak Okulu da Oldu

Gemlik’te bir dönem önce el değiştiren ve Sınav Koleji adını alan okulun ruhsatsız ve kaçak olduğu iddia edildi.

İddialara göre 2018 yılı Nisan Ay’ında Okul binası bölüm bölüm yıkılarak yeniden yapılmaya başlandı. Yeni inşa edilen binanın eğitim adına önemli kazanç sağlayacağı, Gemlik ve bölgenin faydasına olacağı beklenirken, okul binasının bugüne kadar ruhsat almadığı ve kaçak olarak yapıldığı ortaya çıkması akılları karıştırdı.

Projeleri nerede?

Alınan bilgiye göre yapılan binanın ruhsatlandırılması için Mimari Projenin çizilmesi ve onaylanması gerekir. Mevcutta bulunan mimari projeye göre inşa edildiği tahmin edilen yapının Statik Proje, İtfaiye Projeleri gibi projelerinin olmaması durumunda inşaat ruhsatı alamayacağı ve imalata başlayamayacağı biliniyor. Kanunun açık şekilde belirtmesine rağmen Gemlik’te özel okul arazisinde bugüne kadar yapılan imalatın nasıl gözden kaçtığı merak konusu oldu. Bina ile alakalı bugüne kadar sadece kazı izni alındığı iddialar arasında yer alırken, okul inşaatının büyük bölümünün bitmesine rağmen inşaat ruhsatının alınmadığı, bugüne kadar bu anlamda başvuru da yapılmadığı öğrenildi.

Yapı Denetim de Söz Konusu Değil

Statik Proje ve İtfaiye Projesi olmadan binanın yapılamayacağı gibi, binanın yapı denetim anlaşmasının da bulunmadığı öğrenildi. Yüzlerce öğrencinin eğitim gördüğü okulda, ruhsata aykırılık bir yana, yapılmayan statik proje ve buna uygun olmayarak tamamlanan yapının izni için başvurunun da yapılmadığıda öne sürüldü.

Ruhsatsız okulda eğitime kim izin verdi?

Ruhsatı olmayan özel eğitim binalarında eğitim ve öğretime izin verilmemesi gerekirken, gecekondu mantığı ile başlayan inşaatın tamamlanmadan, ruhsatı alınmadan eğitim öğretime açılması ve açılmasına izin verilmesi de, akıllara soru işaretleri getirdi. Milli Eğitim tarafından mı izin verilediği, izin verildiyse herhangi bir inceleme yapılıp, yapılmadığı merak edilenler arasında. Okul inşaatında dikkat çeken bir diğer yön ise imalatın hala devam ediyor olmasına rağmen, okulda eğitimin devam etmesi. Özel okullarda, basit tadilatlar bile yapılırken, eğitim ve öğretimin yapılmaması gerekiyor. Buna rağmen topyekûn inşaatın devam ettiği yapıda yaşanacak bir kazanın sorumluluğunu kim alacak?

Belediye Maddi Ceza Kesti

Konunun gündeme gelmesi ve şikayetlerin bulunmasının ardından, geçtiğimiz hafta Gemlik Belediyesi tarafından yapıya ceza kesildiği, buna rağmen işlemlerin devam ettirildiği öğrenildi.

İmar Barışına da Uymuyor

Okulun inşaata başlaması ile İmar Barışı söylentilerinin aynı döneme denk gelmesi bir diğer dikkat çeken konu oldu. İnşaatın başlama tarihi, İmar Barışının kapsamı olan 31 Aralık 2017 tarihini kapsamıyor. Geçmişe dönük uydu incelemelerinden ve bazı programlarla rahatlıkla görülecek olmasına rağmen, İmar Barışından medet umulup umulmadığı da merak ediliyor.

Okul Sahibini Kim Koruyor

Yaşanan tüm olaylar ve kaçak inşaat sonrasında, 6 aydır okula herhangi bir müdahalede bulunulmaması, ”Gemlik’te veya Bursa’da okul sahiplerini  koruyan birileri mi var?” sorularını akıllara getirdi.

Okul ne olacak?

Yasaya göre ruhsatsız inşaatı başlayan ve eğitim yapılan binada eğitimin durdurulması, yapının mühürlenmesi, sonrasında yıkılarak Statik Proje ve İtfaiye Projesi çizilerek, yasalara uygun şekilde yeniden yapılması gerekiyor. Kaçak inşaatın sorumlularının ise İmar Kanunu Mevzuatları gereği cezalandırılması gerekiyor. Bu konuda, yetkililerin yapacağı işlem merak ediliyor.

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu Gemlik Belediyesi memur başkan yardımcısı Birol Kartı oldu. Gemlik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir