Köy TV'den GTSO'ya  Ziyaret

Köy TV’den GTSO’ya  Ziyaret

Köy TV’den GTSO’ya  Ziyaret

Gemlik Zeytini’nin tanıtımı, sorunlarının giderilmesi ve ülke genelinde marka değerinin artmasına yönelik çalışmalar yürüten Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası bu kapsamda KÖY TV’ye Gemlik’te Zeytincilik ve yaşanılan sorunlarla alakalı demeç verdi.

Oda Meclis Başkanı Hasan Yıldırım ve Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik,  Köy TV ‘ye Gemlik’te Zeytin Ve Zeytinyağı İle İlgili Yaşanan Sorunları dile getirdi.

GTSO  meclis Başkanı Hasan Yıldırım Gemlik’in ekonomisi hakkında genel bir bilgilendirme yaptıktan sonra Köy TV’ye verdiği demeçlerde;

Hiç şüphesiz ki Gemlik adı zeytinle özdeş bir kentimizdir. Dünyanın en kaliteli sofralık zeytinleri bu coğrafyada yetişmektedir. Sizlerin aracılığı ile müstahsilimizin ve ilçemizdeki zeytinciliğin önündeki sorunları ve çözüm önerilerini sizlerin aracılığı ile vatandaşlarımızla paylaşmak istiyorum.

KDV Kanunu’nun 28. maddesine göre zeytinin toptan satış fiyatları, KDV oranı %1, perakende fiyatlarda %8’dir. Üreticinin üretim için aldığı her malzeme ve yardımcı maddelerde %18’dir. Bu durum sınırlı imkanlarla ayakta durmaya çalışan zeytin üreticilerini ciddi miktarda finansal sıkıntıya sokmaktadır. Bu konuda gerekli düzeltici önlemlerin alınması yararlı olacaktır.

Plansız, programsız teşvik edilen Gemlik tipi zeytin arz fazlası yaratması nedeniyle bölgemiz zeytinciliği büyük zarar görmüştür ve fiyatlar olumsuz etkilenmiştir.” Diyerek,  18 maddede Gemlik’te Zeytincilik alanında yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini Köy TV’ye aktardı. Gündeme getirilen maddeler şu şekilde sıralandı.

1- Veraset kanunun değiştirilmesi dolayısıyla arazilerin daha fazla parçalanmaması.

2- Her bölgede her çiftçi ailesinin geçinebileceği arazi büyüklüğünün tespit edilmesi, mümkünse tek parça üzerinde tarım yapılması; dolayısıyla daha az traktör, daha az ekipman, daha az gübre, daha az ilaç, daha az mazot kullanılmasıyla ülke kaynaklarının boşa harcanmaması.

3- Kaliteli mahsul için sulama, budama, gübreleme, ilaçlama konusunda çiftçinin eğitilmesi.

4- Türkiye çapında ekilecek ürün yelpazesinin tespit edilmesi.

5- Coğrafi bölgelere uygun çeşitlerin, ıslah çalışmalarının yapılması ve bu bölgelere has ürün çeşitlerinin ekiminin teşvik edilmesi.

6-Kayıt dışı sofralık zeytin satışlarının kontrol altına alınması.

7- Satıcı firmalar arasında haksız rekabetin önüne geçilmesi ve üretim standartlarının yükseltilmesinin sağlanması, tüketicinin sağlığının korunması ve piyasada üretim izni olmayan, standart dışı üretim yapan ve pazarlayan firmaların sıkı bir şekilde denetlenmesi. Bu konuda çıkarılmış 5179 sayılı yasanın etkin bir şekilde uygulanması.

8- Zeytin ve Zeytinyağında karışımın önlenmesi. Doğal haliyle tüketiciye ulaşması.

9- Sofralık Zeytin ve Zeytinyağında maliyetlerin hesaplanması. Ürün bazında üreticilerin zarar etmeyeceği primlerin tespit edilmesi.

10- Su kaynaklarının kullanılması ve korunması konusunda dağınık durumda olan kamu örgütlenmesi yerine merkezi bir yapı oluşturulması ya da bir “Su Bakanlığı” kurularak su konusundaki yetkilerin bir çatı altında toplanması veya DSİ yapısı güçlendirilerek yetki ve sorumlulukların bu kuruma verilmesi.

11- Mutlaka bir su yasası çıkarılması.

12- Kuraklık yardım kararnamesi güncelleşerek kapsamının genişletilmesi, bölgemizin de bu kuraklık kapsamı içerisine alınması.

13- Her ne şekilde olursa olsun dışarıdan zeytin ithal edilmemesi.

14- Gemlik ve Mudanya’da mutlaka ilave göletler yapılmasına acilen başlanması.

15- Özel bankalarda da üreticiye zirai kredi fonları ayrılması ve faizlerin Ziraat Bankası düzeyinde tutulması önem arz etmektedir.” dedi.

 

(Son Güncelleme: 2 Ekim 2018)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir