Asa ; “Bu zor yılda hiç kimse Marmarabirlik’in zararını istemesin.”

Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa ;

“Bu zor yılda hiç kimse Marmarabirlik’in zararını istemesin.”

Marmarabirlik, 2018-2019 ürün alım kampanyası öncesi kooperatif müdürleri, eksper, eksper yardımcıları ve çalışanları ile bir araya geldi. Toplantıda, rekolte beyanlarının güncel durumu ve ürün alımları hakkında değerlendirme yapıldı. Ayrıca geçmiş dönemler ürün alım kampanyasında yaşanan sıkıntılar, yaklaşan kampanya dönemi karşılaşılacak sorunlarla ilgili değerlendirmeler yapıldı. Gerçekleşen toplantıya, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Genel Müdür İsmail Acar ve birim müdürleri de katıldı.

Başkan Asa, “Bugüne kadar, 15.631 ortağımızın rekolte beyanını vermemiştir. Beyanda bulunan 14.081 ortaktan da 43 bin ton rekolte beyanı gelmiştir. Rekolte beyanını vermeyen ortaklarımızın durumunu değerlendirildiğinde 75-80 bin tonlarda  rekolte beyanı geleceği tahmin edilmektedir. Görülüyor ki,  ortaklarımız verdikleri teslim edecekleri miktardan uzak beyanlarıyla kotayı kendileri koymaktadır. Bugüne kadar kooperatifine hiç ürün teslim etmeyen bu yıl yüksek rekolte beyanı veren ortaklarımız yanlış düşünmektedirler. Halbuki geçmiş yıllarda kooperatifine ne kadar ürün teslim ettiyseniz, kota olduğunda o kadar ürün verme hakkınız olacaktır.Verdiğiniz beyan geçersiz kalacaktır.”dedi.

Konuşmasında geçtiğimiz günlerde Orhangazi Ziraat Odası’nca teknik ve uzman ekiplere yaptırmış olduğu maliyet hesaplanmasına da değinen Başkan Asa, “Toprak işleme, gübreleme-ilaç, işçilik, budama, hasat dönemi maliyet ve nakliye olmak üzere, 1 kg zeytinin 3.9 TL’ye malolduğunu görmekteyiz.”derken, kampanya döneminde ürün alım fiyatları belirlenirken, yapılan bu maliyet hesaplamasını dikkate alacaklarını bildirdi.

Başkan Asa, “Ortaklarımız ‘ben ürünümü teslim edeyim Marmarabirlik ne yaparsa yapsın’ düşüncesinden uzak olmalıdır. Kooperatifçilikte karlılığa ortak olduğunuz gibi, zarar olması durumunda oluşacak zarara da ortaksınızdır.”diye konuştu.

Son aylarda dövizde yaşanan kur farkı nedeniyle ortaklarının üretim maliyetlerinin artmasından dolayı, yüksek fiyat beklentisi içinde olmamaları gerektiğini ifade eden Başkan Asa, “Geçtiğimiz yıl üreticimize hem taban fiyat, hem de tavan fiyat olarak ortalama yüzde 35 oranında artış yapılmıştı. Yapılan artışla birlikte üreticimiz memnun kalmış, tüccar da piyasadan çekilmişti. Bu sene, üretim maliyetlerinin arttığı yönündeki beklentilerle ilgili de;

 

aslında hasat edilecek ürün 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren bakım, gübreleme, ilaçlama ve diğer masrafları, geçtiğimiz aylarda döviz kurunun artış gösterdiği döneme kadar gerçekleştirmiş, üreticimize sadece hasat maliyeti kalmıştı. Bu nedenle de, dövizde yaşanan artış 2019 yılında hasat edilecek olan mahsulün maliyetlerine yansıyacaktır. Ortaklarımızın bu şekilde değerlendirme yapması gerekir.”şeklinde konuştu.

“ORTAĞIMIZIN SİGORTASI MARMARABİRLİK’TİR”

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “Geçtiğimiz ürün alım kampanyasında yaklaşık 26 bin ortağımız ürün teslim edeceğini beyan ederken, 5.500 ortağımız 1 kg ürün teslim etmemiş ve rekolte beyanının yüzde 50’sini tamamlamamıştır. Ortaklarımız teslim etmeyeceği ürünü beyan etmekle, Marmarabirlik’in alım planının düzenli bir şekilde yapılamamasına sebep olmaktadır.”dedi. Başkan Asa, ülkemizde hiçbir tarım ürününde bir önceki yılın fiyatlarını garanti altına alarak, yeni dönemde alınacak ürüne fiyat artışı yapan başka bir kurumun olmadığını, Marmarabirlik’in zeytin üreticinsin sigortası olduğunu sözlerine ekledi.

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

23 Nisan Etkinliklerine Coşkulu Başlangıç

23 Nisan Etkinliklerine Coşkulu Başlangıç

23 Nisan Etkinliklerine Coşkulu Başlangıç 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Gemlik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir