Mimarlık… Daha İyi Bir Dünya İçin

Mimarlık… Daha İyi Bir Dünya İçin

Tükenen enerji kaynakları, bozulan ekolojik dengeler ve açlık. Dünya’nın bu 3 temel sorunu arttıkça, insanlığın daha iyi bir geleceğe sahip olabilmesi adına mimarlık, planlama ve tasarımın rolü giderek daha da önem kazanıyor. Hatırlatmak isteriz ki yakın geçmişte bazı salgın hastalıklara mimarlar çare olmuştu.

Dünyadaki 3.2 milyon civarındaki mimarı temsil eden Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA), her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü Dünya Mimarlar Günü ‘nü kutlamaktadır. UIA, 2018 Dünya Mimarlık Günü temasını “Mimarlık… Daha İyi Bir Dünya İçin” (Architecture… for a Better World) olarak belirledi.

 

UIA’nın bu yıl “Mimarlık… Daha İyi Bir Dünya İçin” teması tarihte de örneklerini buluyor. 1882’de tüberküloz, I. Dünya Savaşı sonrası ve 1918’deki İspanyol gribi salgını sırasında doktorlar bakterileri bilseler de hastalıkla başa çıkacak ilaçlara sahip değillerdi. Temel olarak zamanın mimarlarıyla birlikte hastalıklara karşı tasarımla savaş açarak etkileri bugüne kadar gelen başarılara ulaştılar. Tüberküloz ve diğer kronik hastalıklar için özel olarak sağlık (havadar, aydınlık, açık) ve temizliğe (kolay temizlenebilirlik) odaklı yapılan ilk modern binalar olan sanatoryumların modern mimari ve mobilyacılığa köklü etkisi oldu. Hastanelerde geçerli olan kurallar kısa süre içinde evlere ulaştı. Toz ve mikroplara yuva olan ağır örtüler ve perdeler, kalın halılar, eski süslü mobilyalar yerlerini kolay temizlenebilir, modern karşılıklarına bıraktı.

Mimarlık eğitiminde öğrencilere şu cümle söylenir: “Bir mimar müşterisi kadar iyidir.” Mimarlığın ideoloji ve sermayenin baskısı altında araçsallaştırıldığı bir ortamda; mimari tasarım özgürlüğü ‘iş alma prangası’ ile kuşatılmıştır. Unutulmamalıdır ki daha iyi bir dünya için mimarlara ihtiyaç varken, o mimarlara işverenlerin de entellektüel seviyelerinin artmasına ihtiyaç vardır. Yap sat mantığıyla bu iş yürümez.

 

Enerji kaynaklarının giderek tükendiği ve ekolojik dengenin bozulduğu dünyamızda artık isteklerimizi değiştirmenin de zamanı geldi. Mimarlardan, piyasadaki benzerleri gibi konut istemek yerine, Güneş ve rüzgar yönü iyi düşünülmüş, güneş ve rüzgar enerjisinden faydalanan, yağmur suyunu kullanan, trombe duvarlara sahip evler talep ediniz. Tasarımda kullanılacak güneş pili ve panelleri ile elektrik faturası ödemekten kurtulacağınızın farkında mısınız? Ekolojik mimari sadece enerji tasarruflu binalar değildir, betona hapsedilen insanlığın özüne, doğal malzemeye de dönmesidir.

 

Açlık sorununa mimarlar elbetteki doğrudan çözüm bulamazlar. Dünyadaki tarım ve beslenme politikalarının değişmesi gerekir öncelikle. Ayrıca kentlerin imar planlarını politikacıların belirlediği bir düzende sağlıklı kentsel tasarımdan da bahsedilemez. Yapılması gereken tarım alanlarının, doğal sit alanlarının planlarla korunmasıdır.

 

Her ne kadar sanayi, kontrolsüz göç ve verimli tarım arazilerinin imara açılması faktörlerine maruz kalsada; ilçemiz çok şanslıdır çünkü özel tarım mahsulü olan zeytine sahiptir. Zeytine sahip çıkıp 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’unda boşluklar bulmaya çalışmaktan vazgeçmeliyiz.

 

İlçemizde inşaat sektörü şu an için durgun. Bir zaman sonra sektör tekrar canlandığında karbon ayak izlerimizi azaltacak tasarımları yapar hale gelmeliyiz.

 

Tüm Mimarların Dünya Mimarlar Günü kutlu olsun!

 

(Son Güncelleme: 30 Eylül 2018)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

  GTSO Başkanı Hamaoğlu Bursa’yı Büyütenler” dergisine konuştu

  GTSO Başkanı Hamaloğlu Bursa’yı Büyütenler” dergisine konuştu

  GTSO Başkanı Hamaloğlu Bursa’yı Büyütenler” dergisine konuştu Gemlik Ticaret ve Sanayi odası yönetim kurulu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir