....Allah'a Şirk Koşmak...
....Allah'a Şirk Koşmak...

İLİM – AMEL – İHLAS

İLİM – AMEL – İHLAS

Dinimiz İslamın üç tane cüzü vardır. 1. İlim, 2. Amel, 3. İhlas
İslamın hakikatinin gerçekleşmesi için bu üç cüzün gerçekleşmesi lazımdır. Bu üç cüz gerçekleşmezse islamın hakikatı gerçekleşmez. İslamın hakikatı gerçekleşmezse dünya ve ahiret sadetinin fevkinde olan Allah’ın (c.c.) rızası tehâkkuk etmez !
1-) İlim ;
Kitabımız Kur’an-ı Kerim’in ilk gelen Ayeti “Seni yaratan Rabbinin ismiyle oku” yani ey müslüman ! Cahil kalma “cehalet âlâvezni rezalet” cahillik rezillik veznindendir. Cahil kimse rezil kimsedir.
Peygamberimiz sallalahu aleyhi ve sellem;
“İlim talep etmek müslüman erkek ve müslüman kadına farzdır”
Allah’u Te’ala’nın (c.c.) en çok sevdiği sıfat ilim sıfatıdır.
“Ya Davut ben alimim ve her alimi severim”
2-) Amel ;
Bildiğini hayata geçirmek. Bilmekten maksat zaten amel olmalıdır. Yoksa sadece kuru kuru bilgi çok bir şeye yaramayabilir. Mesla dişin ağrıyor sen de ilacını biliyorsun sadece bilmek dişin ağrısını geçirmez. Bileceksin bir de kullanacaksın ki fayda görebilesin. Alimin süsü bildiği ile amel etmesidir.hakiki alimler bildiği ile amel edenlerdir. Cenab-ı Hak (c.c.) bildiği ile amel etmeyenlere sitem ile buyuruyor ki ;
“Yapmadığınız şeyleri niçin söylüyorsunuz ?”(Saff – 2)
3- İhlas ;
Allah için yapmak. Bileceksin, yapacaksın bir de Allah (c.c.) için yapacaksın. Desinlerden, görsünlerden, işitsinlerden, beğensinlerden uzak bir şekilde sırf Allah (c.c.) için. Çünkü kimsenin cehennemi yok, cenneti yok. Cennet de cehennem de Mevlanın (c.c.). öyleyse hepsini O’nun (c.c.) için yapmalıyız.
İhlas, kul ile Mevla (c.c.) arasında bir nurdur ki, onu ne bir melek bilir yazsın, ne şeytan bilir kaydırsın, ne de bir heva gelir bozsun.söyleye ne güzel söylemiş ;
“Güvenme zamana ahir zamandır,
Amelinde ihlas yok halin yamandır,
Aldatır seni dünyanın yalaz ziyneti,
Seni kurtaracak tek şey kâmil imandır”
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem bir Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyuruyor;
“Amelsiz ilim meyvesiz ağaca benzer”
Peygamberimiz (s.a.v.) bu Hadis-i Şerifinde ilmi ağaca, ameli meyveye, ihlas da meyvenin olgunlaşmasına benzetmektedir. Meyve olmadan olgunlaşma olmaz, ağaç omadan meyve olmaz. İlim olmadan amel doğru olmaz. İhlas olmasada amel olgunlaşmayan meyve gibi olur.

Kur’an-ı Kerimde Nahl suresinde ;
“Muhakkak sizin için sağılan hayvanlarda ibretler vardır. O hayvanın karnında kan ile fışkı arasından size halis süt çıkarıyoruz”
O hayvanın karnında kan ile fışkı arasından, ama sütte ne kan ne de kanın kokusu var. ne fışkı ne de fışkının kokusu, ne de rengi var. İşte Mevlamızda (c.c.) nefis ve şeytan arasından halis ibadet istiyor. Nasıl ki biz karışık süt içmediğimiz gibi Mevlamız da (c.c.) .karışık ibadeti kabul etmiyor.
İhlasın zıttı Riyadır. Riya ; Görsünler, beğensinler, konuşsunlar. Riya, tek başına iken ibadette tembellik. İnsanlar içinde iken ibadette coşku, amele övgü.
Allah (c.c.) cümlemizi muhafaza etsin. Rabbim (c.c.) cümlemizi ilim,amel ihlas ile doldursun, taştırsın, kemâle erdirsin. Amin…
Selam ve dua ile…
Fi emanillah (Allah’a emanet)…

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

23 Nisan Etkinliklerine Coşkulu Başlangıç

23 Nisan Etkinliklerine Coşkulu Başlangıç

23 Nisan Etkinliklerine Coşkulu Başlangıç 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Gemlik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir