....Allah'a Şirk Koşmak...
....Allah'a Şirk Koşmak...

…KURBAN…

…KURBAN…

Kurban, sözlükte yaklaşmak, Allah’a (c.c.) yaklaşmayı, Allah (c.c.) yolunda malların feda edileceğini, Allah’a (c.c.) teslimiyeti ve şükrü ifade eder. Kurban, muayyen bir zamanda muayyen bir hayvanı ibadet maksadı ile usulüne uygun kesmek demektir.

Yüce dinimiz fakir ile zenginin, komşu ile komşunun arasında dengeyi sağlayan ve sosyal adaletin gerçekleşmesine dayanak olan vecibelerden birisi olan kurban hicretin 2. Yılında Ümmed-i Muhammed’e meşru kılınmıştır.

Kevser Sure’sinin 2. Ayetinde ;

“Rabbin için namaz kıl”

Bedeni ibadetlerin en büyüğü namazdır. İmandan sonra ilk sorulacağımız soru namazdır. Namaz sorusunu kolay geçen kişinin diğer sualleri de kolay geçer.namaz sorgusunda takılan kişi soruları inceden inceye incelenir.

Peygamberimiz sallalahu aleyhi ve sellem ;

“Namaz nurdur” buyuruyor.

Namazı gerektiği gibi kılan kişinin namazı nur olarak gökyüzüne çıkar, gök kapıları açılır, sahibine duacı olur ve der ki ; “Ya Rabbi bu kulun beni muhafaza ettiği gibi Sen onu muhafaza et”

Her kim de namazı hakkıyla kılmassa o namaz da gökyüzüne yükselir ama gök kapıları ona açılmaz. O zaman o namaz sahibine şöyle beddua eder ; “Ya Rabbi kulun beni zayi ettiği gibi Sen de onu zayi et”

Evet Kevser Sure’sinin 2. Ayetinde

“Rabbin için namaz kıl, kurban kes” 

Allah (c.c.) rızası için, Allah’ın (c.c.) ismiyle, besmeleye, tekbirlerle kurban kes. Yapılan araştırmalara göre besmelesiz kesilen hayvanın eti daha çabuk bozulup, lezzeti de az oluyormuş. Zaten bile bile besmelesiz kesilen hayvanın eti yenmez haramdır.

Kurban kesmek, müslüman, akıllı, buluğa ermiş, mukim ve zengin olanlara hanefi mezhebine göre kurban kesmek vacib, maliki, şafii mezheplerine göre ise sünnet-i müekkededir. Şartlar kendisine haiz olup da kurban kesmeyenler hakkında büyük tehtitler vardır.

Peygamberimiz sallalahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor ;

“Kimin hali vakti yerinde olup da kurban kurban kesmesse ister yahudi olarak ölsün ister hıristiyan olarak”

Başka bir rivayette ;

“Kimin hali vakti yerinde olup da kurban kesmesse bizim namazgahımıza yaklaşmasın”

Kurban ibadeti başından sonuna kadar hep bizlere sevap kazandıran bir ibadettir. Hz. Ali kerremallahu vecheden rivayet ediliyor ;

“ Kim kurban kesmek için evinden çıkarsa attığı her adıma karşılık 10 sevabverilir, 10 tane günahı silinir, 10 derece yükseltilir. Kurban almak için konuştuğu zaman her konuşması “sübhanallah” gibi tesbih sevabı olur. Parasını öderken her lirasına 700 sevap verilir. Kurbanı kesmek için yere yatırıldığı zaman yerde ve gökte herşey onun için af ve istiğfar eder. Kurbanın kanı akarken her damlasına karşıık allah 10 tane melek yaratır ve melekler kıyamet sabahına kadar o kişi için istiğfar dilerler. Eti tasim edilirken her bir lokmalık ete karşılık İsmail peygamberin torunlarından bir köleyi azad etmiş gibi savab verilir”

Bir kurban bayramında sevgi peygamberinin Hz. Aişe (r.anha) annemize ;

“Ey Aişe ! kalk kurbanının başında dur. Çünkü kurbandan yere damlayacak ilk damla ile Allah geçmiş bütün günahlarını bağışlar”  Hz. Aişe (r.anha) vaildemiz sorar ; “Ey Allah’ın elçisi, bu bana mı hastır yoksa bütün müslümanlara mı?” Efendimiz aleyhisselam “Hem sana hem bütün müslümanlara”

On iki aydır sene,

Kurban bayramı geldi gene,

Kurbanı almak için pazarlara koşalım,

Bu vazifeyi yapmak için can-ı gönülden coşalım…

Selam ve dua ile… Fi emanillah (Allah’a emanet)…

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Gemlik'te PISA 2025 Pilot Uygulaması Yapıldı.

Gemlik’te PISA 2025 Pilot Uygulaması Yapıldı.

Gemlik’te PISA 2025 Pilot Uygulaması Yapıldı. 2025 PISA Pilot Uygulaması Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülkemizdeki …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir