....Allah'a Şirk Koşmak...
....Allah'a Şirk Koşmak...

Bir Hadis

Bir Hadis

Peygamberimiz Sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor;
“Beş şey gelmeden beş şeyin kıymetini bil”
Biz insanoğlu genelde nimet elimizdeyken nimetin kıymetini bilmeyiz. Niöet elden gittikten sonra anlarız ama iş işten çoktan geçmiş olur. İşte bu Hadis-i Şerif’de iş işten geçmeden beş tane büyük nimetin kıymetini bilmemizi istiyor Efemdimiz sallalahu aleyhi ve sellem.
“yaşlılık gelmeden evvel gençliğin kıymetini bil”
Gençler ! Gençlik çok büyük nimetmiş haberiniz var mı?
İmam-ı Rabbani Hz. (k.s.) ;
“İnsan hayatının en kıymetli çağı gençlik çağıdır. O zaman bu en kıymetli çağı en kıymetli şeye harcamak lazım.”
En kıymetli şey de Allah’a (c.c.) kulluktur. Şeytanın en çok sevmediği kişilerden birisi de Allah’tan korkan gençlerdir. Allah’a (c.c.) ibadetle yetişen bir genç mahşerde Livah-ül Hamd sancağı altında gölgelenecekler sınıfındadır. Bir genç hurma kadar hayır yapsa, yaşlı birisi de dağ kadar hayır yapsa gencinki daha kıymetlidir. Çünkü genç onu nefsin saltanat, şeytanın galebe çaldığı zaman yapmıştır.
“hastalık gelmeden önce sağlığı kıymetini bil”
Nimetlerin büyüklerinden birisi de sağlık, sıhhat nimetidir. Efendimiz aleyhisselam;
“İnsalar iki nimette aldanmıştır. Boş vakit ve sağlık nimetinden !”
İnsanoğlu dünyadan Bir şey kazanmak için sağlığına dikkat etmez. Birşeyler kazanır ama sonra kazandıklarının hepsini harcasa sağlığı yerine gelmez.
Tekasur Suresi’nin son Ayet’inde Rabbimiz (c.c.) ;
“O kıyamet gününde Allah’ın vermiş olduğu nimetlerden sorulacaksınız”
Bu Ayet’in tefsirinde “emniyet ve sağlık nimeti başta gelmektedir” buyuruluyor.
“Fakirlik gelmeden zenginliğin kıymetini bil”
Fakirlik de imtihan, zenginlik de imtihan. Sabreden fakirler, zenginlerden beşyüz evvel cennete girecekler. Fakirlikde sabır, zenginlikde cömertlik olması gereken vasıflardandır. Ben-i İsrail zamanından Allah-u Te’ala (c.c.) bir ailenin yarı ömrünün fakir, yarı ömrünün zengin geçeceğini zamanın peygamberine bildiriyor. İlk önce hangisi istiyorlar bunu da aileye bırakıyor. Ailenin hanımı efendisine ilk önce zenginliği alalım diyor. Efendisi de hanımına, “hanım zenginlikten sonra zor olur, fakirlikten sonra zenginlik tatlı olur. İlk önce fakirliği alalım” diyor ama nafile kadın ilk önce zenginliği alalım diye tutturuyor. Efendisi de bakıyor olacak gibi değil kabul ediyor ilk önce zenginliği. Zengin oluyorlar ama kadın zekatını, fitresini, hayrını, yetimi, öksüzü, garibi, talebeyi son derece gözetiyor fazla fazla veriyor. Bayağı bir zaman böyle yaşıyorlar, bekliyorlar ki fakirlik gelecek ama bir türlü gelmiyor. Peygamberlerine müracaat ediyorlar. Peygamberleri de Mevlamıza (c.c.) soruyor. Rabbimiz de ;
“Verdiğim nimetin kıymetini bilen ve şükrünü yerine getirenden o nimeti almaya haya ederim” buyuruyor. Kadın bile bile ilk önce zenginliği istemiş.
“Meşguliyet gelmeden boş vaktin kıymetini bil”
Vakitleri yerli yerine kullanmak, en önemliyi tercih etmek, öne almak akıllıların işidir. Vakit nakittir. Nak,t,ni iyi kullanmyan muhtaç kalacaktır. Boş vakitten ve sıhatten aldandığımızı söylüyor sallallahu aleyhi ve sellem.
“Ölüm gelmeden hayatın kıymetini bil”
Hayat nimeti çok kıymetlidir. İnsan bir nefesle ne büyük günahları affettirebilir. Ruhumuz bedenimizdeyken bir de güneş battığı yerden doğmadan herşeyin çaresi var. ama nice sevdiklerimiz ansızın gidiveriyorlar. Bizler de birer ölüm adayıyız. Rabbim kıymetini bilenlerden eylesin. (amin)
Fi emanillah (Allah’a emanet)…



(Son Güncelleme: 7 Mayıs 2018)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir