Mübadele’nin 95. Yılına Gemlik’ten anma

Mübadele’nin 95. Yılına Gemlik’ten anma

Mübadelenin 95. Yılı, Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri tarafından düzenlenen törenle anıldı. Törene Gemlik Kaymakamı Gürbüz Karakuş, Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Vedat Büyükgölcigezli, Bursa Emniyet Müdür Yardımcısı Cafer Gündoğdu, Gemlik İlçe Emniyet Müdürü Abdulkadir Yüce, CHP İlçe Başkanı Cemil Acar, MHP İlçe Başkanı Mehmet Emin Özcanbaz, Bursa Gemlik Muhtarlar Derneği Başkanı Enver Çelik ve mübadil torunları katıldı.

Programda ilk sözü alan Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Ahmet Çakmak, mübadil derneklerin ortak bildirisini okudu.

Bildiride şu ifadeler yer aldı;  ‘’Bundan 95 yıl önce; 30 Ocak 1923 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında, Türkiye’de yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan’da yerleşik Türk-Müslümanların zorunlu göçünü öngören Mübadele Sözleşmesi imzalandı. Yunanistan’ın Balkan Savaşına katıldığı tarih olan; 18 Ekim 1912 tarihinden itibaren yurtlarını terk etmiş olanları da kapsamına alan bu sözleşme ile yaklaşık 2.000.000 insan doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldı. Mübadeleye tabi tutulanlar; yüzlerce yıldır ekip-biçtikleri topraklarını, ekmek parası kazandıkları işyerlerini, evlerini, ibadet ettikleri kutsal mekanlarını, sevdiklerinin mezarlarını geride bıraktılar.

AB yöneticilerinden, Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinden iki halk arasına örülen vize duvarının kaldırılmasını tekrar tekrar talep ediyoruz. Verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan biz mübadil kökenliler de Yunanistan vatandaşı olan Rum Ortodoks mübadil kökenliler gibi aile büyüklerimizin  doğdukları toprakları vizesiz olarak ziyaret etmek istiyoruz.

Eğer Avrupa Birliği  vize uygulamasını sürdürecekse,  mübadillerin ata topraklarını özgürce ziyaret edebilmeleri için Türkiye ve Yunanistan ortak bir çözüm üretebilir diye düşünüyoruz. 1930 yılında iki ülke arasında imzalanan “İkamet, Ticaret ve Seyrisefain Anlaşması” benzeri ikili bir anlaşma yapılabilir.’’

Bildirinin okunmasının ardından Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Vedat Büyükgölcigezli ve Gemlik Kaymakamı Gürbüz Karakuş mübadele ile alakalı konuşma yaptılar. Son olarak Gemlik Müftüsü Dr. Mehmet Reşat Şavlı’nın yaptırdığı duanın ardından denize çelenk ve karanfil atıldı.

 

(Son Güncelleme: 28 Ocak 2018)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir