Takdir Kimin
Erdoğan Birleşmiş Milletlerde

İran Baharında Silahlar Kimden

İran Baharında Silahlar Kimden

Amerika, ‘’Kırmızı Kitabını’’ dünya kamuoyuna açıklarken, bir numaralı hedefin İran olacağını, vurgulamıştı.

Aslında, geçen yıl ocak ayında göreve başlayan Başkan Trump’un, gelecek sene İran’da başka bir yönetim olacak dediğini de, hatırlıyoruz.

‘’İran Baharı mı ‘’ Yaşanıyor

Nitekim yeni yıla girer girmez, Tahran dahil yedi şehirde, kaos başladı. Şimdilik, kaosu körükleyen ajanların başrollerde olduğunu, duyuyoruz. (P.K.K) nın İran kolu olan PJAK’ında, devrede olduğuna, inanıyoruz.

Silahlar Kimden?

İran’daki kaos eylemlerinin planlayıcısının karanlıklar prensi lakaplı ‘’Ayetullah Mike’’ olduğunu okuyoruz. Başkan Trump’un da, göreve başladığı 45. Günde, ‘’İran’a askeri müdahale’yi’’ masamızda tutuyoruz, şeklindeki açıklamasını da, hatırlıyoruz.

Kuzey Suriye’ye, (YPG) ye destek için gönderilen 4 bin tır silah ve mühimmatın, İran kalkışmasında kullanılması, bizim için sürpriz olmaz.

Ayrıca Kuzey Suriye’de görevli Amerikan askerlerinin ve onların eğittiği (YPG) li teröristlerin, ‘’İran kalkışması’’ için kullanıldığını duyarsak, hiç şaşırmayız.

Üçlü Ortaklık Bozulacak mı?

Amerika’yı en çok rahatsız eden stratejilerden biri de Türkiye, Rusya ve İran’ı içine alan üçlü ortaklık olmuştur.

Bu üçlünün, Kuzey Suriye konusunda SOÇİ’de yaptığı toplantılar, Amerika’yı devre dışına itmiştir. Amerika’da, karşı bir hamle ile, bu ortaklığın en zayıf halkasını, vurmuştur.

Amerika, İran’daki mevcut yönetimi yıkmak için hem kaosu destekleyecek, hem de ekonomik çöküntü yaratmak için uyguladığı ambargo şartlarını ağırlaştıracaktır.

Gözdağı mı Vermek İstiyor

Belki de, 17/25 Aralık yargı darbesi ile ve 15 Temmuz darbe girişimi ile bizi daha ön sıraya almıştı. Ama. Türkiye bu iki engeli de aşarak, şimdilik sırasını savdı.

Bu Kumpas Nasıl Defedilir

Eğer birlik ve beraberlik içinde olursak, Amerika dahil hiçbir güç bize zarar veremez. Artık hepimiz, Amerika’ya karşı mesafemizi koymalıyız.

15 Temmuz darbe girişiminde ‘’Kontröllü darbe’’ diyerek, Amerika’yı cesaretlendirecek açıklamalardan uzak durmalıyız.

‘’Yeni CHP’’ li yöneticilerin, İsmet İnönü, Bülent Ecevit ve Deniz Baykal’ın, Amerika’ya karşı gösterdikleri duruşları hatırlamalarını, tavsiye ederiz.

Biz bir süredir, ne Nato için, ne de Avrupa Birliği için, bir ortak konumunda sayılmıyoruz. Bu gerçeği kabul etmeliyiz.

YPG ve PJAK Ortaklığımı

Kısa bir süre sonra, (P.K.K) nın Suriye kolu (YPG) ile (P.K.K) nın İran kolu PJAK’ı yaşanan kaos ortamı içinde görebiliriz.

Amerika, bir süreden beri bu iki örgütü hazırladı ve mühimmat olarak besledi. Bu yüzden, İran’da yaratılan kaos ortamını, halkın yönetime karşı devreye soktuğu, sıradan bir protesto olarak, görmüyoruz.

Biz Ne Yapmalıyız

Geçmişte, Suriye iç savaşının başlangıcında olduğu gibi, olayların içine bodoslama girmekten kaçınmalıyız. Rusya ile birlikte, ortak hareket etmeliyiz.

İran ile ilgili hatalı bir stratejik kararı, bu defa telafi edemeyiz. Ve. Düzeltemeyiz. Geçmişte aldığımız kararlardan, ders çıkarmalıyız.

Günün Sözü

Ey Oğul.

Güçlüsün, kuvvetlisin, akıllısın.

Ama bunları nerede kullanacağını bilmesen

Sabah rüzgarında, savrulur gidersin.

‘’Şeyh Edebali’’

 

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi

Seçmen İki Tarafa da Sorumluluk Yükledi Bana göre, 31 mart seçimlerinin çok kısa analizi şöyledir. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir