BAŞARAN; ÜRETİME DAYALI BÜYÜME ÖNEMLİ

BAŞARAN; ÜRETİME DAYALI BÜYÜME ÖNEMLİ

  BAŞARAN; ÜRETİME DAYALI BÜYÜME ÖNEMLİ

Gemlik’te işsizi bekliyor programının ikinci gününde GTSO salonundaki seminerler Cüneyt Başaran’ın konuşmasıyla başladı. Başaran, büyüme ve iş gücüne değinirken, iş gücünün artması için üretim önemli.

Dünya büyük bir kırılmadan geçiyor. 5-10 yıl içinde pek çok meslek olmayacak. Türkiye’de önemli miktarda işsizlik sorunu var. Bunda kısmen Suriyeliler ve genç iş gücü öncelik sağlıyor. Doğrudan oranlar da yükseliyor. %10.7 işsizlik oranı, Türkiye için önemli sorundur. Her yıl bir milyon kişiye iş imkanı yaratmamız gerekiyor.

İnşaat sektöründeki yükseliş, katma değer açısından faydalı değil. Kolay para kazanılır ama sonrası yoktur. Üretim anlamında yükseliş gerekir. Cumhurbaşkanımız genelde faizin enflasyonu artırdığını söylüyor. Bunun doğru kısımları var ama ilk bölümü değil. İlk bölümde istikrarlı ekonomik programla, faizi kontrol altına almak gerekir. Faizler, ancak başarısız ekonomilerde etki yapar.

BAŞARAN; ÜRETİME DAYALI BÜYÜME ÖNEMLİ

Türkiye üretime dayalı büyüme sağlamıyor. Dünya Endüstri 4.0’a ulaştı. Biz 2 ve 2,5 arasındayız henüz. Sanayide teknolojinin her durumda gerisinde kaldık. Sanayimizin büyük bölümü de otomotiv üzerine. 2040 yılında Dünya elektrikli araca geçtiğinde, otomotiv sanayinin büyük bölümü gitmiş olabilir. Ülke olarak buna da hazırlanmalıyız. Elektrikli araçta da en büyük sıkıntı şarj ve bunun için kobalt gerekiyor.

Büyümede 5,5 olup, bir milyon istihdam yapıyorsak bunda önemli sayıda eksik vardır. 3,5 büyüyüp, 5 milyon istihdam yapıyorsak doğru büyümediler. Bizim büyümemiz, genelde ürettiğimiz ürünlere bağlı olmadığından toplumsal refahta sorunlar yaşıyoruz. Büyüme üretimden gelmediği için iş gücü yaratmıyor’’ dedi.

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını

Ata Mahallesinde ev yangını Gemlik Ata mahallesinde meydana gelen ev yangınında bir binanın çatısı alevlere …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir