Gemlik'in depremle zorlu imtihanı

Gemlik’in depremle zorlu imtihanı

Gemlik’in depremle zorlu imtihanı

Gazeteci Namık Göz Yazı;

Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli deprem uzmanlarından biri olan ve Küçük Kıyamet olarak adlandırılan Marmara depremi sonrası öneri ve tespitleriyle kamuoyunun yakından tanıdığı Prof. Dr. Aykut Barka’yı ne yazık ki 2003 yılında kaybettik.
Barka, ABD’nin San Andreas fayı ile Kuzey Anadolu fay hattının benzerliklerini araştırmış ve iki fayın neredeyse ikiz olduğunu söylemişti.

Marmara Depremi sonrası Gemlik’e davet edilen Prof. Dr. Barka ile birlikte kenti dolaşmıştık. Kuzey Anadolu fayının güney kolu İznik-Gemlik hattını izleyerek Marmara Denizi’nde devam ediyordu.
Prof. Dr. Barka’ya Gemlik’i sorduğumuzda, kafasını iki yana sallayarak ilçe merkezinde konut olmaması gerektiğini söylemişti. Çünkü deprem anında hiçbir yapı bu zeminde kolay kolay ayakta kalmazdı. Öneri isteyen belediye yetkililerine şu anda yeni Gemlik Devlet Hastanesi ve belediyenin toplu konut yaptığı bölgeyi işaret ederek, “İlçeyi taşıyın” önerisinde bulunmuştu.

Aradan geçen zaman içinde Gemlik’te birçok bölge imara açıldı. İlçe merkezinde, belediye yeni yüksek katlı yapıya izin vermedi. Ancak, depremden önce yapılan konutların büyük bir bölümü duruyor.
Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, kendisinden önceki başkanlar gibi Şahin Tepesi’nin eteklerindeki orman vasfını yitirmiş arazinin yerleşime açılıp, Gemlik’in bu bölgeye taşınması için çalışma yürüttü. Sonuç alamayınca Cihatlı Mahallesi’ne yöneldi. Bu bölgede Gemlik’in yeni hastanesi yapılıyor. Arkasında da köy merasında bin 400 konutluk proje. Geçtiğimiz pazar günü Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun katıldığı törenle projenin 4’üncü etabı olan 388 dairenin temeli atıldı.

Yılmaz’a göre, orman vasfını yitirmiş makilik ve çalılık 80 hektar alan verilirse buralara 8 bin konut yapılacak. Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu’ndan da bürokratik pürüzlerin kaldırılmasına destek istiyor. Rakamlar ortada bin 400 konfut için 17 bin başvuru yapılmış yani Gemlikliler de sağlam konut istiyor. Eğer bu 8 bin konut yapılırsa deprem Gemlik için risk olmaktan çıkacak.

Ulaşım zor, teleferik şart

Öncelikle depreme dayanıklılık açısından seçilen bölge için söylenecek sözümüz yok. Ancak, ilçe merkezine uzak. Özellikle saat tuttum; özel araçla Gemlik merkezinden konutların bulunduğu alana gitmek 22 dakikamızı aldı. Yollar ise berbat durumda.
Projenin birinci kısmının manzarası da mükemmel hem deniz, hem de İznik Gölü görünüyor. Bu alan hastanenin hizmete açılmasıyla yeni cazibe merkezi haline gelecek. Tek endişem uzaklık ve yolların durumu.

Sanırım Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa merkezi için düşündüğü şehir içi teleferik bu bölge açısından biçilmiş kaftan. Teleferik olursa hem hastaneye gidenler rahatlar hem de o bölgede bina yapılmayan bir arsa kalmaz.

5 milyonluk fatura

Bu arada, tören alanına girdiğimizde bu bölgede beni en çok üzen bir manzara ile ilk kez bu kadar yakından karşılaştım. Orhangazi’ye giderken yemyeşil tepelerin taş veya başka maden ocakları için kazılmasıyla ortaya çıkan görüntüye sanırım herkes tepki gösteriyordur.
İşte tam konutların yapıldığı tepenin karşısındaki iki tepede de taş ocakları faaliyet gösteriyor. Dikkatimi çeken görüntü için hemen Başkan Refik Yılmaz’a soruyorum; Böyle bir yerde bu tür ocaklara nasıl izin veriyorsunuz? Meğer Başkan Yılmaz da aynı konudan dertliymiş. Bakanlığa ocağın kaldırılması için başvuruda bulunduklarını ancak gelen yanıtla hayrete düştüklerini anlatıyor. Maden İşleri Genel Müdürlüğü, ocakların kaldırılması için belediyeye 5 milyonluk fatura çıkarmış. Yani belediye ocaklarda yapılan yatırımların bedelini öderse kapanırmış. Yılmaz’a göre hem böyle bir fatura hem de hesaplama yöntemi yanlış. Çünkü sadece ocakta bu kadar yatırım yapılması imkansız. Aşağıda yani yol kenarındaki tesis de hesaplamaya katılmış.

Yılmaz, özellikle tören platformunu ocağın karşısına koymuş ki derdini Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu’na anlatsın diye. Eğer kapanırsa, belediyenin burası için de projesi hazır yukarından toprak dökülerek yeniden ağaçlandırılacak. Umarız Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu’nun desteğiyle yeni konut alanı ve iki köy tozdan kurtulur.

Şahinyurdu Mahallesi Muhtarı Hüseyin Ağıl ve Cihatlı Muhtarı İsmail Altay da aynı şikayeti iletiyor. Ocaklar yüzünden yollarının kışın çamur, yazın da tozdan geçilmediğinden şikâyetçiler.

 

(Son Güncelleme: )

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu

Belediye Memur Başkan Yardımcısı Belli Oldu Gemlik Belediyesi memur başkan yardımcısı Birol Kartı oldu. Gemlik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir