Kurşunlu Aile Sağlığı ve Rehabilitasyon Merkezi Açıldı

Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa’yı daha yaşanabilir ve sağlıklı bir kent haline getirmek amacıyla sürdürülen çalışmalar kapsamında Gemlik İlçesi’ne kazandırılan ‘Kurşunlu Gençlik ve Aile Destek Rehabilitasyon Merkezi’, törenle hizmete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bağımlılıkla mücadele konusunda yoğun bir çalışma gerçekleştirildiğini ve vatandaşların sağlıklı bir hayat yaşamalarına engel olan olumsuzlukları aşmalarında destek olmayı hedeflediklerini söyledi.

Bursa’yı eserleriyle geleceğe taşıyan Büyükşehir Belediyesi’nin ‘sosyal belediyecilik’ anlayışı doğrultusunda, ‘daha sağlıklı Bursa’ hedefiyle, Gemlik İlçesi’ne kazandırılan ‘Kurşunlu Gençlik ve Aile Destek Rehabilitasyon Merkezi’nin açılışı törenle gerçekleştirildi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, merkezin, bölgede önemli bir boşluğu kapatacağını ve toplum sağlığına büyük katkı sağlayacağını söyledi. Başkan Altepe, sosyal belediyeciliğin önemine vurgu yaptığı açıklamasında, “Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye’deki partneri olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Sağlıklı Kentler Birliği’nin kurucusu ve başkanı olan Bursa’da, sağlıklı kentlere yakışan güzel bir tesisi hizmete sunuyoruz. Son yılların en büyük sıkıntılarından biri olan madde bağımlılığı konusunda hizmet verecek olan tesis, bu konuda sıkıntıya düşmüş olan ailelere ve bireylere hizmet verecek. Bireylerin yaklaşık en az 1 ay burada kalabilecekleri, tedavi görebilecekleri güzel bir merkez” diye konuştu.

“Bursa, gelişime katkı sağlıyor”

Başkan Altepe, merkezin oluşturulmasında Gemlik Belediyesi ile Verem Savaş Derneği’nin de katkı koyduğunu hatırlatarak, “Türkiye’miz gelişirken, tüm dünya mazlumlarının da duasını almaya devam ediyor. Hedefleri olan Türkiye’nin bu hedeflere ulaşabilmesi için bizler de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu yapılan çalışmalarla birlikte güçlü şehirlerle, büyüyen şehirlerle güçlü, büyük bir Türkiye’yi, lider ülkeyi oluşturma yolunda çalışmalarımız hızla sürüyor” dedi.

Yerelde sinerjiyi oluşturmanın önemine vurgu yapan Başkan Altepe, “Yerel fırsatları en güzel şekilde değerlendirerek, büyüyen Türkiye’de yerelde en büyük katkıyı da sağlamış olacağız. Türkiye’nin en güçlü bölgesi ve ekonominin yüzde 60’ından fazlası olan Marmara Bölgesi’nde, İstanbul ile birlikte en önemli lokomotif şehri Bursa olarak her alanda gelişmeye en büyük katkıyı sunmaya, üretmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bir yandan ‘Yeşil Bursa’yı tekrar canlandırırken, çevre ve turizm alanında da gelişme sağlandığına değinen Başkan Altepe, “Her alanda yoğun bir faaliyetimiz var. Özellikle ekonomimizin gelişmesi, kırsalımızın kalkınması, her yerde yatırımların yapılması için büyük bir faaliyetin içindeyiz. Bu çalışmalarla birlikte bir yandan tarihimize sahip çıkıyor, bir yandan dünya ticaret şehri Bursa’nın oluşmasına da büyük katkılar sağlıyoruz” dedi.

Başkan Altepe, yerli imalatlardan teknolojinin desteklenmesine ve yenilenebilir enerjiye destek sağlanmasına kadar her alanda büyük kalkınmanın Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirildiğini kaydetti. Bugüne kadar konuşulanların artık gerçekleştiğine vurgu yapan Başkan Altepe, “Bursa’da yaşam kalitesi artıyor. Dünyada 21. sıraya yerleşen Bursa’daki yaşam kalitesinin artışı, bu çalışmalarla birlikte gerçekleşiyor. Tüm kurumlarımız ve kuruluşlarımızla birlikte bu adımlarımızı hızla atıyoruz. Bir yandan merkezde, bir yandan ilçelerimizde de çalışıyoruz. Bu dönem Bursa’daki sahillerimizin çehresi değişiyor” diyerek kentin sahillerinde yapılan çalışmalardan örnekler de verdi.

“Bağımlılıkla mücadele, son yılların en önemli konusu”

Başkan Altepe, altyapıdan yolların yapılması, kırsal kalkınmadan spor yatırımlarına kadar her alanda faaliyetlerin sürdüğünü ifade ederek, “Bursa, olarak her alanda öncüyüz. İhtiyacın olduğu her yerde yerel yönetimler var. Bu vizyonla çalışmaya devam ediyoruz. Her konuda sorunları çözmeye büyük gayret ediyoruz. Kalite kenti, sağlıklı bir kent ve sağlıklı bir topluma ulaşma konusunda elimizden gelen yatırımları da gerçekleştiriyoruz. Özellikle bağımlılıkla mücadele, son yılların en önemli konusu” dedi.

Bağımlılıkla mücadelenin Türkiye’nin ve dünyanın gündeminde olduğunu söyleyen Başkan Altepe, “Bu konuda toplu bir seferberlik başlattık. Başta sayın valimizle birlikte, tüm kaymakamlıklarımızla, kurumlarımızla, ilçe belediyemizle… İşte burada birçok sivil toplum kuruluşu var. Büyükşehir Belediyesi olarak sokaklardayız, bağımlılıkla mücadele konusunda semtlerdeki aktif sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bursa’nın her köşesinde bağımlılıkla mücadelede önemli adımların atıldığını ifade eden Başkan Altepe, “Her geçen gün madde kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan suçlar, hastalıklar ve toplumsal yaralar maalesef çığ gibi büyümekte. Başta çocuklarımız, gençlerimiz olmak üzere toplumun tamamını etkileyen bu hastalık karşısında biz şehri yönetenlerle birlikte bütün kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının bu mücadelede birlikte hareket etmesinin gerekliliği çok açık ortada. Bağımlılığı kişisel bir sağlık sorunu olarak değil, toplumsal sağlığımızı ve güvenliğimizi etkileyen bir sorun olarak görmemiz gerekiyor” dedi.

“Sorun bağımlılık hastalığı”

Başkan Altepe, sorunun bağımlılar değil, bağımlılık hastalığı olduğunu belirterek, “26 Haziran’da açıklanan Birleşmiş Milletler 2016 raporuna göre dünya genelinde uyuşturucu bağımlılarının sayısının hızla arttığına dikkat çekildi. Rapora göre, yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 5’i, bir başka deyişle 15-64 yaşları arasında yaklaşık 200 milyonun üzerinde kişinin 2014 yılında en az bir kez uyuşturucu madde kullandığı tespit edildi. Madde kullanım bozukluğu olan kişilerin sayısı 29 milyona ulaşmış bulunuyor. Madde kullanım bozukluğu olan her 6 kişiden ancak 1’inin tedavi olmayı kabul ettiği ortaya konmuştur. Büyükşehir Belediyesi olarak 27 Ağustos 2015 tarihinde GADEM Gençlik ve Aile Destek Merkezi’ni öz kaynaklarımızla açarak bu alandaki büyük boşluğu doldurmuş olduk” dedi.

GADEM’in sadece alkol ve madde bağımlılarının ve yakınlarının hizmet aldığı bir merkez olduğunu söyleyen Başkan Altepe, “Bilgilendirme, yönlendirme, danışmanlık ve takip hizmetlerinin verildiği GADEM’de aile danışmanlığı, bireysel danışmanlık, tıbbi tedavi için ücretsiz ulaşım ve Büyükşehir’e ait bütün sosyal ve sportif faaliyetler, bağımlı ve yakınlarına ücretsiz olarak sunulmaktadır. Ayrıca GADEM uzmanları tarafından toplumsal bilincin arttırılmasına yönelik alkol ve madde bağımlılığının zararlarının anlatıldığı düzenli ve düzensiz eğitim programları, seminerler verilmektedir. Merkezimizde bu alanda uzmanlaşmış sosyolog, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve eski kullanıcılar çalışmaktadır. Gençlik ve aile destek projemiz olan GADEM’e bugüne kadar 500’ü aşan danışana hizmet verildi. Toplam 1650 bağımlı 1460 bağımlı yakını ile görüşüldü. 2016 ve 2017 yılında 7 oturumdan oluşan 20 samba aile eğitim programı düzenlenmiş, yaklaşık 220 aile eğitim almıştır. Düzenlediğimiz seminerlere bugüne kadar 4070 kişiye ulaşıldı. Bu yıl AMATEM ve ÇAMATEM’e bu kişiler yönlendirilerek ulaşım imkânı sağlandı” diye konuştu.

“Bağımlılıkla mücadelede çok önemli bir merkezi hizmete açıyoruz”

Başkan Altepe, yakın zamanda 2 farklı protokol ile bağımlılıkla mücadelede yeni adımlar atıldığını da söyleyerek, “Biri kamu-özel hastane işbirliği, diğeri de okullara yönelik bir protokoldü. Her iki protokol de bağımlılıkla mücadelede erken tanı ve tedaviyi amaçlayan çalışmalardır. Bugün bağımlılıkla mücadelede çok önemli bir merkezi daha hizmete açıyoruz. Burası, 32 yatak kapasiteli yatılı bir merkez. Burada, tıbbi tedavinin dışında kalan danışmanlık ve rehabilitasyon sürecinde bağımlı ve yakınlarına en kaliteli hizmeti sunmuş olacağız. Bağımlılıkla mücadelede ilk basamağı GADEM’di, 2. basamağı da bu rehabilitasyon merkezi oldu” diyerek merkezle ilgili bilgiler verdi.

Burada bağımlıların yakınlarıyla birlikte misafir edileceğini anlatan Başkan Altepe, “Ortalama 1 ay boyunca kalabilecekler. Bu süreçte bireysel ve grup terapilerinin yanında sosyal ve sportif aktiviteler yapılacak. Merkezimizin bulunduğu alan Gemlik Belediyesi’nin desteğiyle Büyükşehir’e devroldu. Bu alanda 2’şer katlı 4’er dairelik 5 adet ikiz villa yer alıyordu. Büyükşehir Belediyesi olarak burada bulunan tüm bu binaların revizyonunu ve bakımını gerçekleştirdik ve 2 milyon TL’lik maliyetle hizmet vermeye hazır hale getirildi” dedi.

Bundan sonraki süreci de anlatan Başkan Altepe, “Bağımlılıkla mücadelenin 3. basamağını ise İŞKUR ile yapacağımız çalışmalar oluşturuyor. Bu konuda detaylı çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız, Büyükşehir Belediyesi olarak sağlıklı bir şehir inşa ederken, vatandaşlarımızın sağlıklı bir hayat yaşamalarına engel olan olumsuzlukları aşmalarında yanlarında olmak, onların çalışma hayatında tekrar yerini alması ve sosyal yaşamda tekrar etkin olmaları konusunda elimizden gelen desteği göstermektir. Bu düşüncelerle bu faaliyetleri gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı ve Bursa Milletvekili Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile Bursa Valisi İzzettin Küçük ve Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz da bağımlılıkla mücadelenin önemine dikkati çekerek, Bursa’da bu konuda önemli çalışmalara öncülük eden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür etti. Mehter Takımı konseri ve halk dansları gösterileriyle renklenen açılış töreninde, konuşmaların ardından kurdele kesilerek merkezin açılışı yapıldı. Merkezi gezen Başkan Altepe, vatandaşlarla da sohbet etti, sıkıntılarını dinledi. Vatandaşlar, Bursa’ya ve Gemlik’e yaptığı hizmetlerinden dolayı Başkan Altepe’ye teşekkür etti.

 

(Son Güncelleme: 26 Ağustos 2017)

Hakkında Gündem Haber Ajansı

Ayrıca Kontrol Edin

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu'daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular.

Özel Leyla Işık Anaokulu öğrencileri Kurşunlu’daki yaşlı konuk evine ziyarette bulundular. Okul yöneticileri, “öğrencilerle birlikte …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir